HISSIG LEK: Meksikanske pinataer som forestiller Donald Trump er blitt en ettertraktet partylek blant meksikanske immigranter og amerikanere de siste månedene. Her fra en piñata-butikk i San Diego. Foto: Leif-Åge Reme

Meksikanerne slår på Trump-dukker i sinne

Pappdukker av presidentkandidaten er en stor hit

SAN DIEGO (VG) Pappdukker av Donald Trump selger som varmt hvetebrød i USA og Mexico. De er blitt symbolet på latinamerikanernes hat mot presidentkandidaten.

  • Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Salget har vært non stopp de siste to månedene. Alle de stemmeløse som til vanlig ikke blir sett og hørt viser sin avsky for Trump ved å kjøpe dem, sier butikkeier Jose DeLaCerda (35) til VG.

Sammen med sin far driver han San Diegos mest populære piñata-butikk Rainbow Party Supplies i det latinamerikanske nabolaget Barro Logan. Området er kjent for sine mange lokale kunstnere og aktivister.

Les også: Trump lar overfallssiktet kampanjeleder fortsette

Her har Trumps kommentarer om meksikanere og muren han vil bygge mellom USA og nabolandet gjort finansmannen svært upopulær.

Som svar arrangerer meksikanske immigranter og andre motstandere fester for å slå i stykker Trump-piñataer.

Les også: Trump fikk sparken etter latino-kommentar

DeLaCerda forteller om «politiske fester» i nærmiljøet hvor folk samler seg rundt dukkene.

– Trump er ingen verdig president, til det er han for stor og grov i kjeften. Han sier ingenting fornuftig, fortsetter butikkeieren.

Kroppsspråket knyter seg i spenning hver gang han snakker til oss om Trump.

En rekke medier som LA Times og Latino Post har meldt om liknende episoder de siste månedene. Elever henger opp Trump-dukker på skolen sin og slår i vei. Dukkene har vært underholdning på en musikkfestival i Mexico. De er også flittig brukt under anti-Trump-demonstrasjoner rundt om i USA.

Piñataer er en partyleke som anskaffes til høytid og fest i Mexico og resten av Latin-Amerika.

SELGER: Meksikansk immigrant og butikkeier Jose DeLaCerda selger Trump-piñataer. Noen er importert fra Mexico. Andre lager han selv. Her viser han stolt frem sin siste dukke til VG. Foto: Camilla Bjørn

De hule pappmasjefigurene fylles med godteri, leker og småpenger, før de slås på av festgjester til de revner. Innholdet faller så utover gulvet til glede for gjestene.

Les også: USA-ekspert: - Trump ligger an til å bli USAs neste president

Det regnes at tradisjonen opprinnelig kom fra Kina, og så videre til Sør-Amerika via Europa med Marco Polo. Også i USA hvor latin-amerikanere utgjør den største gruppen minoriteter er skikken populær.

– Som oftest kommer kunder inn og kjøper en uskyldig figur til barna og tar med en Trump til de voksne. Da blir alle fornøyd, sier butikkeier Jose DeLaCerda.

Et steinkast fra piñata-butikken i driver Teresa Montevo (35) kaffesjappen Por Vida. Hun er andregenerasjons meksikansk immigrant og stolt av at bedriften er et samlingspunkt i nærmiljøet.

Hun kjenner flere som har hatt en Trump-fest.

– Det hjelper dem få ut aggresjonen. Vi kan ikke sitte og la han snakke om oss på den måten. Samtidig har det startet en samtale blant latinoene om politikk og det er bra. Alle jeg kjenner skal stemme, de har satt seg inn i de andre kandidatene. Slik har det aldri vært før, sier Montevo til VG.

Meksikanere om Trump: – Murer skal rives - ikke bygges

Over 17% av USAs befolkning er latino. I Barro Logan er Hillary den store favoritten.

– Jeg vurderte først Bernie Sanders men det virker for godt til å være sant. Jeg går for Hillary. Trump har vekket en sovende kjempe, vi skal vise han, sier Montevo.

ORIGINALEN: Den aller første Trump-dukken så dagens lys ifjor sommer i Reynosa, Mexico. Nå er figurene blitt et symbol for latinamerkanernes hat mot presidentkandidaten. Foto: Scanpix

Slik kan han stoppes: Trikset som kan knuse Trump

Denne uken skrev The New Yorker om dukkemaker Dalton Ávalos Ramírez i Mexico, som laget den alle første Trump-pinataen for snart et år siden. Han forteller at Trump ikke var kjent nok i Mexico til å selges i hjemlandet. Nå er det bestselgeren på linje med Disney-figurer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder