ARLANDA: Ingen fly fikk ta av fra Arlanda utenfor Stockholm mens radarsystemet var nede. Det samme gjaldt andre flyplasser sørlige del av Sverige. Foto: Espen Braata , VG

Solstorm slo ut flyradarer i Sverige

Det forventes forsinkelser i flytrafikken utover kvelden

To svenske radarer gikk ned for telling onsdag ettermiddag. Det førte til at flyene forsvant fra flygeledernes skjermer.

– Vi fikk vite like før klokken 16.00 at Sverige hadde mistet radarene i Malmö og Stockholm, slik at de stengte luftrommet. Men nå skal de være oppe igjen, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud til VG klokken 16.25.

Redusert kapasitet

Radarsvikten har skapt forsinkelser på de flyene som skulle fra Norge og over svensk luftrom. Det gjelder fly som skulle lande i Sverige, men også fly som skulle fly over Sverige og videre til andre steder.

– Det vil nok fortsette å være forsinkelser utover ettermiddagen og kvelden ettersom de nå kjører med redusert kapasitet. Vi har fått opplyst at de har 25 prosent kapasitet per nå, sier Høeg Ulverud.

Les også: Passasjer forsøkte sparke inn cockpitdøren

Pressesjef i det svenske Luftfartsverket, Per Fröberg, opplyste til VG like før klokken 16.20 at de ikke hadde oversikt over hvor stort omfanget var, eller hva årsaken til svikten var.

Solstorm

Kort tid senere opplyser han til svenske Aftonbladet at på grunn av forstyrrelser har ikke flygelederne sett flyene på sine radarskjermer. Fröberg sier også at det skal være et værfenomen med solstormer som har slått ut radarene.

Den kraftige energien fra solstormer er kjent for å kunne påvirke høyfrekvente radiosignaler.

I 2012 fryktet man at en kraftig solstorm skulle skape problemer for flytrafikken over store deler av verden. Solstormer har tidligere slått ut både strøm på bakken og satelitter i luften.

SKAPER PROBLEMER: Dette NASA-bildet viser utbruddet av en solstorm fra 2012. Den forstyrret flere av rommets satellitter, ifølge AFP. Foto: NASA ,

Stengte ikke luftrommet

Selv om problemene i Sverige har startet å løse seg, er det uklart når flytrafikken vil gå som normalt igjen.

Fröberg avviser at de på noe tidspunkt stengte hele luftrommet.

– Nei, det gjør vi ikke. Men vi har måttet endre måten vi jobber på for å håndtere problemene, sier han til Aftonbladet.

Fly fra de svenske flyplassene Arlanda, Landvetter og Bromma har alle blitt holdt igjen i ettermiddag. Flere flyplassajerer har kontaktet VG, og opplyst at deres fly har blitt holdt igjen i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder