GIR INNSYN: Hillary Clinton offentliggjorde fredag fjorårets selvangivelse. Foto: Steve Marcus Reuters

Clinton avslører hvor mye hun betalte i skatt

NEW YORK (VG) Hillary Clinton offentliggjorde i dag sin selvangivelse  – og legger dermed sterkere press på Donald Trump som holder igjen sin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et gjentakende diskusjonstema i den amerikanske valgkampen er Donald Trumps (70) foreløpige motvilje for å fortelle offentligheten hvor mye han har betalt i skatt.

Fredag gikk hans rival Hillary Clinton (68) ut med sin selvangivelse fra i fjor, i tillegg til selvangivelsen de siste ti årene til hennes visepresidentkandidat Tim Kaine og hans kone Anne Holton.

Kommentar: Trump kan fortsatt vinne

Tallene som er sendt ut fra Clinton-kampanjen viser at Clinton og hennes ektemann Bill betalte en føderal inntektsskatt på 34,2 prosent.

I tillegg betalte de statlig og lokal inntektsskatt på ni prosent – dermed blir den totale skatteprosenten på over 40 prosent, melder Washington Post.

VGTV: Valgkampen forklart med Pokémon

NEI: Donald Trump har foreløpig nektet å offentliggjøre sin selvangivelse. Foto: Alex Wong AFP

Betydelig nedgang i inntekt

Totalt tjente ekteparet Clinton 10,6 millioner dollar (cirka 91 millioner NOK) i fjor, en betydelig nedgang fra året før da totalinntekten var 240 millioner norske kroner.

Det legges et stadig sterkere press på Trump om at han snart må legge frem sin selvangivelse, men enn så lenge har han ikke gjort det. Årsaken forretningsmannen fra New York har gitt er at ligningen hans er til revisjon.

Nylig gikk milliardær Warren Buffet til angrep på Trump for at han ikke viser selvangivelsen, og hevdet at en apekatt ville gjort bedre business enn den republikanske presidentkandidaten.

Er Clinton trygg? USA-ekspert mener Trump kan ha tapt valget forrige uke

Tjente 83 mill. på taler

Clinton har på sin side fått mye kritikk for sine bånd til amerikanske finansselskaper, og for at hun har tjent store summer på å holde taler til store Wall Street-firmaer. Særlig hennes tidligere rival,

Vermont-senator Bernie Sanders, angrep henne gjentatte ganger for dette og krevde at hun måtte offentliggjøre hvor mye hun hadde tjent på dette.

Sammen med selvangivelsen har Clinton-kampanjen også sendt ut en liste over taler demokratenes presidentkandidat holdt i 2013. Den viser at hun holdt 41 taler, og at hun totalt tjente rundt 83 millioner norske kroner på dette det aktuelle året.

Lest denne? Secret Service advarer Trumps valgstab

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder