NØDHJELP: Idet både opprørere og regjeringsstyrker sier de akspeterer enigheten om en stans i kamphandlingene i Syria, kan nye nødhjelpsrasjoner fra FN finne vei inn i det krigsherjede landet. Her passerer FN-nødhjelp en veisperring på vei inn til Moadimayet  al-Sham nær Damaskus den 17. februar.

NØDHJELP: Idet både opprørere og regjeringsstyrker sier de akspeterer enigheten om en stans i kamphandlingene i Syria, kan nye nødhjelpsrasjoner fra FN finne vei inn i det krigsherjede landet. Her passerer FN-nødhjelp en veisperring på vei inn til Moadimayet al-Sham nær Damaskus den 17. februar. Foto: Louai Beshara , Afp / NTB Scanpix

Stans i kamphandlingene i Syria: Partene i Syria aksepterer våpenhvile

Den russisk-amerikanske planen for våpenstillstand tas vel imot i Syria.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den nylig inngåtte avtalen om en stans i fiendtlighetene i Syria tar dermed sine forsiktige steg mot en mer varig våpenhvile.

Avtalen, som ble inngått mellom USA og Russland og kunngjort mandag, inkluderer ikke Islamsk stat (IS) eller Nusrafronten, som begge er listet som terrororganisasjoner av FNs sikkerhetsråd.

Syrias regjeringsstyrker og opprørsstyrkene i det krigsherjede landet er imidlertid inkludert i enighetene.

Dermed var det gode nyheter for FN tirsdag morgen da paraplyorganisasjonen for de viktigste opprørsgruppene i landet uttalte at de er enige i den midlertidige våpenhvilen, så lenge deres hovedkrav også møtes.

Kravene fra den såkalte High Negotiations Committee (HNC), en viktig koalisjon av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper, innebærer at regjeringsstyrkene opphører sin offensiv mot 18 opprørskontrollerte områder i Syria, at de løslater fanger og avslutter luftangrepene og bombardementet mot opprørsstillinger, skriver nyhetsbyrået AP.

Vil fortsatt svare på våpenhvilebrudd

Syriske myndigheter uttaler at også de aksepterer den foreslåtte våpenhvilen, men legger til at de militære operasjonene mot IS og al-Quaida i Syria fortsetter. Bashar al-Assads regime uttaler videre at de vil samarbeide med Russland for å definere hvilke grupper og områder som vil være inkludert i avtalen om stans i kamphandlingene, skriver The Guardian.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet står det at regjeringsstyrkene fortsatt har rett til å svare på ethvert brudd på våpenhvilen utført av opprørere.

Vestens luftangrep: Slik overlever IS-krigerne

Planlegger mer humanitær hjelp

FN-talsmann Ahmad Fawzi sier nå til AP at humanitær hjelp er planlagt for to forsteder til Damaskus i de «kommende dagene».

Ifølge AP legger Fawzi til at FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, innen kort tid vil redegjøre for avtalen for FNs sikkerhetsråd, og at separate arbeidsgrupper for både våpenhvilen og humanitærhjelpen skal møtes denne uken.

Jens Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Mistura så seg 3. februar nødt til å avbryte samtalene i Genève som skulle føre fram til reelle forhandlinger mellom partene i Syria-konflikten.

Hovedårsaken var den brutale utviklingen på bakken i Nord-Syria, der syriske regjeringsstyrker med massiv russisk luftstøtte rykket fram mot opprørerne rundt Aleppo. Opposisjonens hovedkrav var en stans i bombingen og beleiringen av befolkede områder, samt tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp.

Skeptiske til avtale

Det faktum at al-Qaida-avleggeren Jabhat al-Nusra, som FN definerer som en terrororganisasjon, er unntatt fra avtalen, får flere eksperter til å rynke øyenbrynene.

Årsaken er at al-Nusra kjemper side om side med en rekke opprørsgrupper som regnes som mer moderate, påpeker en FN-støttet kommisjon i en fersk Syria-rapport.

– Russland kan komme til å bombe andre grupper, enten med overlegg eller ved uhell, under dekke av at de bomber terrorister, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik til NTB.

Så lenge Bashar al-Assad sier Syria og Russland vil definere hvilke grupper og områder som skal inkluderes i våpenstillstanden, mener flere det bare er et spørsmål om tid før avtalen er brutt igjen.

– Dømt til å mislykkes

Frederic Hof, tidligere Syria-spesialist i det amerikanske utenriksdepartementet, påpeker at planen gir Russland, Iran og Syria fem dager på å fullføre offensiven for å omringe opprørerne i Aleppo.

– Dette initiativet kan bare lykkes dersom vi ser god tro og anstendighet fra tre parter som har vist lite eller ingenting av dette gjennom konflikten, sier Hof, som i dag er tilknyttet tenketanken Atlantic Council i Washington, til Reuters.

Senioranalytiker Noah Bonsey i International Crisis Group er også dypt skeptisk til at våpenhvileavtalen tillater angrep på Nusra.

– Det gjør trolig at den er dømt til å mislykkes, ettersom Russland/regimet har en tendens til å angripe andre og kalle dem for Nusra (eller IS), skriver han på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder