ETTERSØKT: Mutar Muhammad Majid var ettersøkt av svensk politi. Nå er han pågrepet. Foto: ,

Terrormistenkt pågrepet i Sverige

Den terrormistenkte Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon i Västerbotten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Säkerhetspolisen (Säpo) på sin hjemmeside.

– Det har gått rolig for seg. Nå planlegges avhør av personen. Aksjonen er gjennomført med bistand fra politiet, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén til TT.

Bakgrunn: Ingenting tyder på at han er i Norge

Säpo sier til nyhetsbyrået TT at Mutar Muthanna Majid ble pågrepet i Boliden torsdag kveld. Ifølge Dagens Nyheter skjedde politiaksjonen ved et asylmottak som driftes av svenske utlendingsmyndigheter.

Ifølge NTB vil Säpo ikke bekrefte hvor i Sverige pågripelsen skjedde, men flere medier skriver at mannen ble pågrepet i Boliden.

Politihus sperret av

Ifølge et vitne skal det ha vært elleve politibiler på stedet, samt en bil som så ut til å være fra innsatsstyrken.

– Til å være i lille Boliden var det helt utrolig. Jeg så til og med politi med hjelm og skuddsikre vester, sier vitnet til Aftonbladet.

I forbindelse med innsatsen er politihuset i Skellefteå er sperret av.

– Avsperringen henger sammen med innsatsen. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Peder Jonsson ved politiet i Umeå til Aftonbladet.

Avisen melder videre at trusselnivået, som onsdag ble hevet til nest høyeste nivå, står uforandret, til tross for pågripelsen.

Skal være medlem av IS

– Det er positivt at det har gått såpass fort. Det viser også at vi har en veldig kapabel sikkerhetstjeneste, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til Aftonbladet.

Ifølge Säpo skal Mutar Muhanna Majid være medlem av IS. Ifølge Aftonbladet og Expressen er han en irakisk statsborger i 25-årsalderen. Han skal ha vært i Syria og kjempet for IS.

Ifølge svensk politi har han reist fra Irak og Syria til Tyskland, og siden videre til Sverige.

Til tross for pågripelsen gjenstår mye arbeid, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén.

– Nå venter et intensivt utredningsarbeid. Vi har fortsatt svært interessert i hva denne personen gjorde mens han var i Sverige, sier Franzén til TT ifølge Expressen.

Löfven: – Sverige har vært naive

Hevet trusselnivået

Sveriges statsminister Stefan Löfven er imponert over hvor raskt politiet har funnet og pågrepet den terrormistenkte.

– Det er gledelig at svensk politi har lyktes i å pågripe den etterlyste. Sikkerhetspolitiets arbeid er langsiktig og mye arbeid gjenstår, sier Löfven i en skriftlig uttalelse.

Ifølge Aftonbladet, som siterer flere politikilder, kan Majid ha flere medhjelpere i Sverige. Franzén vil foreløpig ikke kommentere om flere personer enn Majid er pågrepet, skriver Expressen.

Onsdag ble det opplyst at trusselnivået i Sverige ble hevet til nest høyeste nivå. Da fortalte også Säpo at de jaktet på en konkret mann. Senere ble det sendt ut navn og bilde på mannen, som Säpo mente hadde planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

Les også: Norsk politi varsler om etterlyst svensk IS-medlem

Kan være farlig

Tidligere torsdag kveld bekreftet politiet i Västerbotten at det pågikk en stor politiaksjon i Boliden, skriver den svenske lokalavisen Norran. Da ville ikke politiet i Västerbotten uttale seg nærmere om saken.

– Vi bistår säkerhetspolisen i deres undersøkelser, sa Peder Jonsson ved Västerbottenspolisen til avisen.

Også PST har bistått svensk politi i saken. Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med, har personer i det muslimske miljøet blitt kontaktet av myndighetene her hjemme. Etter det NRK erfarer ble de advart mot mannen, og fikk beskjed om at han kunne befinne seg i Norge.

I det samme miljøet sirkulerte i går kveld SMSer med navn og bilde av den antatte terroristen. Der ble det advart om at han kan være farlig.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder