GIR SEG IKKE: Bernie Sanders sier det er uaktuelt å kaste inn håndkle. Her er han avbildet på et valgmøte tidligere denne uken. Foto: Reuters

Sanders slo Clinton i West Virginia

Trump vinner nye delegater i to delstater

NEW YORK (VG) I 2008 slo Hillary Clinton daværende rival Barack Obama i gruvedrift-delstaten. I natt måtte hun se seg slått her av Bernie Sanders.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den 74 år gamle senatoren fra Vermont har ikke gitt opp kampen om å bli Det demokratiske partiets nominerte presidentkandidat, til tross for at Hillary Clinton (68) leder med god margin.

VG+: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen i Vermont

I natt minnet han Clinton på at nominasjonsprosessen ennå ikke er over, selv om det fremdeles er lite trolig at han klarer å ta igjen rivalen i jakten på flest delegater.

– Søstre og brødre, vi har nettopp hørt at vi har vunnet vår 19. delstat, og tar majoriteten av delegatene i dagens nominasjonsvalg i West Virginia, skrev Sanders-kampanjen i en epost lenge før noen av de amerikanske mediene.

Les også: Slik vil Trump føre sin utenrikspolitikk

– Vi er med for å vinne

En time senere var Fox News og Huffington Post blant de første som utropte ham som vinner. Deretter fulgte ABC News, nyhetsbyrået AP, CNN og Washington Post.

Med 37 prosent av stemmene talt opp har Sanders 49,8 prosent oppslutning, mot Clintons 39,7 prosent.

Vermont-senatoren har sin valgvake i Salem i Oregon, der støttespillerne brøt ut i full jubel sa det ble klart at Sanders er nattens vinner.

– Forrige uke vant vi en stor seier i Indiana, og i kveld vant vi en stor, stor seier i West Virginia. Med deres hjelp skal vi også vinne i Oregon neste uke, sa Sanders fra talerstolen.

Han påpekte også at Hillary Clinton slo sin daværende rival Barack Obama i nettopp West Virginia i 2008.

– La meg gjøre det klart: Vi er med for å vinne den demokratiske nominasjonen, og vi skal slåss for hver siste stemme.

USA-kjenner om Trumps taco-tweet: – Han er sleip som en ål

Girer opp kampen mot Trump

Den siste tiden har Clinton hatt langt større fokus på selve presidentvalget og kampen mot Donald Trump, republikanernes sannsynlige nominerte presidentkandidat, enn nominasjonsvalgene som pågår én måned til.

Sanders har nå vunnet 19 delstater mot Clintons 23, men hun er mye nærmere enn Sanders i å sikre seg de 2383 delegatene som kreves for å bli Demokratenes presidentkandidat.

Før nattens resultater hadde Clinton 1705 delegater mot Sanders' 1414.

Det var i forrige uke at Trumps to siste rivaler, Texas-senator Ted Cruz (45) og Ohio-guvernør John Kasich (63), kastet inn håndkleet.

Les også: Cruz trekker seg som presidentkandidat

ENESTE IGJEN: Donald Trump har slått ut alle sine republikanske rivaler. Foto: Kena Betancur Afp

Dermed er det bare den frittalende forretningsmannen fra New York igjen blant de republikanske presidentkandidatene.
Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Vurderer visepresidentkandidater

Med andre ord var de republikanske seierne i West Virginia og Nebraska i Trumps lomme allerede før innbyggerne her gikk til nominasjonsvalg. I West Virginia var det 34 delegater å vinne, i Nebraska 36 der vinneren tar alle.

På sin Twitter-konto takket Trump de to delstatene.

Demokratene har allerede hatt nominasjonsvalg i Nebraska, og hadde kun valg i West Virginia i natt.

Giæver kommenterer: Den uunngåelige vinner

Natt til onsdag sa Trump i et intervju med nyhetsbyrået AP at han har snevret inn listen med potensielle visepresidenter til fem eller seks personer, men vil ikke oppgi navn.

– Jeg har en liste over folk som jeg kan tenke meg å ha med, sa Trump i intervjuet og la til at han har lagt stor vekt på politisk erfaring.

– Vi trenger ikke en forretningsmann til.

Det er allerede klart at New Jersey-guvernør Chris Christie får en sentral rolle i Trumps team i tiden fremover.

Skaff deg innsikt: Slik avgjøres valgthrilleren i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder