JUBEL: Den nord-koreanske lederen Kim Jong-Un deltar i en overvåking, på et ukjent sted i landet, av rakettoppskytingen 7.februar. Bildet er offentliggjort av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå Foto: Kcna Via Kns , Afp

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting og betegner handlingen som en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

På krisemøtet søndag slo et samlet sikkerhetsråd fast at oppskytingen er et brudd på fire FN-resolusjoner, og rådet gjentok samtidig at det har til hensikt å komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar.

– Det er enighet om å fordømme den slags brudd på sanksjoner, sier Venezuelas ambassadør til FN, Rafael Ramirez. Venezuela har det rullerende formannskapet i FNs sikkerhetsråd.

– Vi forsikrer at Sikkerhetsrådet ser til at det blir alvorlige følger for Nord-Korea, legger USAs FN-ambassadør Samantha Power til. Hun mener rådet raskt må vedta en resolusjon som inkluderer tiltak Kim Jong-un ikke forventer.

Rådet gjentok samtidig at det har til hensikt å komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar.

LES OGSÅ: Sverre Lodgaard: – Nå har Nord-Korea kommet så langt med atomvåpenprogrammet at det skal godt gjøres å stoppe dette.

Norge fordømmer

Kort tid etter oppskytingen ble kjent kom NATO, USA, Japan, Russland, Storbritannia og Frankrike med uttalelser som fordømte oppskytingen.

Også Norge fordømmer Nord-Koreas rakettoppskytning på det sterkeste.

– Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

– Uakseptabel

Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel», mens det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sier at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

Vil utplassere rakettsystem

Søndag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettforsvarssystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Sanksjoner i ti år

Oppskytingen kommer en måned etter landets atomprøvesprengning, som Nord-Koreas myndigheter hevdet var testing av en hydrogenbombe.

Eksperter mente imidlertid at trykket var av samme størrelse som da regimet testet en atombombe i 2013.

Nord-Korea har vært under sanksjoner fra FN siden landets første atomprøvesprengning i 2006. Etter en ny prøvesprengning i 2013 ble det innført ytterligere innstramminger, som blant annet innebærer et forbud mot import og eksport av visse former for utstyr og teknologi.

Les også

Mer om

  1. FN
  2. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Russland fordømmer nordkoreansk missiltest

  2. Japan reagerer sterkt på nordkoreansk rakettoppskyting

  3. Japan truer med å skyte ned nordkoreansk rakett

  4. Vil stramme grepet om Nord-Korea etter ny provokasjon

  5. Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder