VIRUSOFFER: Alice Vitoria Gomes Bezerra (3 md.) ble født med mikrokefali etter at mamma Nadja ble smittet av zika-viruset. Her er hun sammen med faren Joao Batista Bezerra (54) . Den lille jenta følges opp ved avdelingen for funksjonshemmede barn ved Fundação Altino Ventura i Recife, Brasil. Foto: Mattis Sandblad VG

Zika-krise på ferieøya Puerto Rico: Ti gravide har vært zika-smittet i Norge

I Norge har ti gravide kvinner nå fått fastslått at de har vært smittet av zikaviruset. Zika-viruset kan føre til alvorlige fosterskader. Totalt har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert 30 pasienter som er eller har vært smittet her i landet.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

De siste tallene viser at ti gravide, som har testet positivt, blir fulgt opp av FHI for å avklare om de var smittet før eller i svangerskapet.

Ifølge FHI er det ikke noen gravide nå som i dag er smittet. I dag er det fire personer som aktivt har zika-smitte, og ingen av dem er altså gravide.

Zikaviruset sprer seg voldsomt: På ferieøya Puerto Rico ble det fredag erklært folkehelsekrise etter nesten 2000 nye zika-smittede i forrige uke.

Det er Sylvia M. Burwell, helseminister i Barack Obamas-regjering som erklært at det er viruskrise på den populære ferieøya som er amerikansk territorium. Puerto Rico ligger øst for Cuba med Haiti, Den dominikanske republikk og British Virgin Islands som de nærmeste naboene. Norwegian har den karibiske øya i sitt vinterprogram og starter opp ruten 2. november.

DRØMMEØY: Solskinnsøya Puerto Rico er rammet av viruskrise. Foto: Thomas Nilsson VG

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

Fosterskader

Zika-smitte er særlig farlig for gravide fordi fosteret kan få svært alvorlige skader. Da viruset spredte seg i Brasil i vinter, så man en samtidig en kraftig økning i antall barn født med mikrokefali. Det er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Daryle (19) lever med mikrokefali. Se youtube-filmen om livet hans her

– Man ser også at fosteret kan få andre nevrologiske skader. Barn blir født med skader i ryggmargen, med skader i nerveforbindelsen til armer og bein, man ser kneledd i feil posisjon og en overhyppighet av Guillain-Barrés-syndromet som kan gi akutte lammelser i armer, bein, ansiktslammelser og lammelser i pustemuskulaturen, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

TESTER: Virusavdelingen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har testet 499 personer testet seg for zika-virus siden testoppstarten i slutten av februar i år. 30 har testet positivt, ti av dem var gravide. Overlege Dagny Haug Dorenberg og ingeniør Caroline Basset jobber med prøvene. Foto: Harald Henden VG

I Norge er 499 personer hittil testet for viruset.

Hos 30 pasienter er det påvist antistoffer som tyder på at de har gjennomgått en infeksjon.

Sykdomstegnene er ifølge FHI utslett, feber, hodepine, muskel- og/eller leddsmerter og øyebetennelse.

Norsk mygg kan ikke bære zikaviruset. Pasienter som får påvist sykdommen i Norge, er enten smittet av mygg i utlandet eller ved seksuell omgang.

Advarer gravide

På Puerto Rico der det amerikanske helsedepartementets har erklært krise, ble det innrapportert 1.914 nye smittetilfeller i forrige uke. Antall smittede er totalt oppe i 10.690 siden desember i fjor, skriver nyhetsbyrået AP. Man regner med at innen slutten av oktober vil en fjerdedel av de 3,5 millioner innbyggerne på øya, ha blitt eksponert for viruset.

Ved at det nå er erklært folkehelsekrise, vil Puerto Rico blant annet få tilgang til ekstra nødmidler fra helsemyndighetene i USA, skriver New York Times.

Avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet gjentar advarslene til gravide:

Er du gravid bør du ikke reise til Puerto Rico eller andre zika-rammede områder hvis det er ikke er strengt nødvendig. Må man reise, er det viktig å være flink til å ha på seg heldekkende klær og bruke myggspray. Man må regne med at det er zika-utbrudd i hele det tropiske Mellom- og Sør-Amerika, sier Rønning.

SMITTERVERN: Avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

Deler av Florida har mange zika-tilfeller og helsemyndighetene sprøyter nå området Wynwood i Miami med insektmidler fra fly, for å bli kvitt mest mulig av myggen. Wynwood ligger på fastlands-Miami, like innenfor Miami Beach og det er den delen av en av USA mest populære feriedestinasjoner, som har mest av den zika-bærende myggen.

Den myggen har vi ikke i Norge.

– Vi vil ikke få en epidemi i Norge fordi vi ikke har myggen som kan spre viruset. Men vi kan få smitten til Norge med pasienter som har vært i utlandet, først og fremst fordi den er seksuelt overførbar, sier Rønning.

– Vent med graviditet

Det amerikanske senteret for smittevern og forebygging, anbefaler menn som har reist i et zika-infisert område og som lever med en gravid kvinne, å bruke kondom ut svangerskapet. Da beskyttes fosteret mot viruset.

ADVARER: Tom Frieden, direktør i CDC. Foto: Joe Skipper Reuters

– Ønsker man å bli gravid i tiden etter å ha vært i et zika-område, anbefaler vi at man venter minst to måneder selv om man ikke har symptomer på sykdom. Har man symptomer på smitte, bør man vente minst et halvt år med å bli gravid, sier CDC-direktør Tom Frieden på organisasjonens hjemmeside.

Spania har den zika-bærende myggen og har hatt utbrudd. Myggen bærer også andre typer feber, blant annet gulfeber. Landene rundt Middelhavet har hatt sykdomsutbrudd de siste årene av virus som er smittet via myggestikk.

– Har man klimatiske forhold som gjør at myggen kan formere seg i området og det lever mennesker der med viruset i blodet, kan myggestikket bringe smitten videre, sier Karin Rønning.

Flyselskapet Norwegian opplyser at gravide som har bestilt reise til den karibiske øya, har vanlige avbestillingsrettigheter.

Les også

 1. Norske Natalia (26) bor i Miami: Vil utsette å få barn

  MIAMI (VG) Natalia Hansen Dickson (26) fra Stavanger bor like ved området som nå rammes av zikaviruset i Miami.
 2. Norge må bidra mot zika

  Smitte av zikaviruset har fått norske myndigheter til å advare gravide mot å reise til Miami, sammen med en rekke andre…
 3. Zikasmitten i Miami: – Kommer det ut av kontroll vil turistene forsvinne

  MIAMI (VG) Bare en ti minutters kjøretur unna populære Miami Beach registreres det flere og flere zikasmittede.
 4. Zikaviruset sprer seg i Miami – nytt tilfelle oppdaget

  MIAMI (VG) De 14 første tilfellene av zikaviruset i Miami ble rapportert innenfor bydelen Wynwood.
 5. Gravide Maria (40): – Blir litt paranoid

  MIAMI (VG) Maria (40) er gravid i 18. uke, mens Danielle (34) bare har noen uker igjen til fødselen.
 6. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

  Det amerikanske smittevernsenteret CDC advarer gravide mot å reise til deler av Miami etter at ytterligere ti personer…

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Brasil

Flere artikler

 1. Zika-smitte i Florida: – Skremmende at det sprer seg så mye

 2. Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til Miami

 3. Zikaviruset sprer seg i Miami – nytt tilfelle oppdaget

 4. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

 5. Norske Natalia (26) bor i Miami: Vil utsette å få barn

Fra andre aviser

 1. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  Fædrelandsvennen
 2. Flere zika-smittede i Norge

  Aftenposten
 3. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  Bergens Tidende
 4. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  Fædrelandsvennen
 5. 50 gravide smittes daglig av zika i Puerto Rico

  Bergens Tidende
 6. Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder