FORNØYD: Dette bildet, som er publisert av det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, viser Kim Jong-un avbildet ved det som skal angivelig skal være en test av en ny rakettmotor. Foto: Kcna Reuters

Forsker om Nord-Korea: – Må regne med flere prøvesprengninger

Nord-Korea overdriver sin egen fremgang, men atomprogrammet lar seg vanskelig stoppe, sier NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til lørdag hevdet Nord-Korea å ha gjennomført en test av en rakettmotor som ifølge Kim Jong-un «garanterer» muligheten for et atomangrep mot USA.

Det er en lite troverdig trussel, mener NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

– Som så mange ganger før overdriver de sin fremgang i propagandaøyemed. Først og fremst for å imponere egen befolkning, sier Lodgaard.

– Nord-Korea har ikke flight-testet noen interkontinental rakett, og for at dette skal være et troverdig våpen, må de gjøre det. Det kan ligge ganske langt fram i tid, og er derfor ikke noen aktuell trussel mot USA, sier Lodgaard til VG.

Kim Jong-un: – Klar til å avfyre atomvåpen når som helst

Overdriver sin egen fremgang

Den siste tiden har Kims regime kommet med flere uttalelser om fremgang i sitt atomprogram. Dette til tross for at nordkoreanerne er under strenge sanksjoner fra FN.

– Nord-Korea er rasjonelle nok til å ville bruke atomvåpen til avskrekking, men også gale nok til å faktisk bruke dem, sier Rebecca Johnson ved Acronym Institute for Disarmament Diplomacy til BBC.

– Det mener jeg er en god analyse, sier Lodgaard.

– Et regime som er så isolert og presset mot veggen, kan komme til å foreta seg irrasjonelle ting. Det kan man ikke se bort ifra. Selv om vi i utgangspunktet må ha lov til å tro at de handler rasjonelt, sier han.

Nord-Koreas leder har selv tidligere uttalt at han er klar til å avfyre atomvåpen når som helst.

Samtidig peker Johnson på at det finnes to publikum for Kim Jong-uns uttalelser: Det hjemlige og det internasjonale. For øyeblikket tror hun det viktigste er det hjemlige: Han har en nært forestående kongress i partiet, og vil vise seg som en sterk leder, sier hun.

Les også: Kim Jong-un skal ha beordret flere atomangrep

Må regne med flere prøvesprengninger

Ifølge Lodgaard ser det ut til at Nord-Korea satser tungt på kjernefysisk avskrekking. Han peker blant annet på at Nord-Korea har skrevet inn i grunnloven at de er en atomvåpenstat.

– Nord-Korea sier at de satser på økonomisk utvikling og på atomvåpen. Det kan høres ut som en selvmotsigelse. Men hvis avskrekking innebærer at de kan spare inn på de konvensjonelle styrkene, kan det likevel gå i hop. I tillegg ligget det mye prestisje i dette. Vi må regne med at de kommer til å foreta flere prøvesprengninger, sier Lodgaard.

VG spesial: De flyktet fra Nord-Korea

Forskeren mener måten det internasjonale samfunnet har møtt Nord-Koreas prøvesprenginger på til nå ikke er effektive hvis målet er å stoppe programmet.

– Nå har vi sett det samme mønsteret i mange omgangen. Nord-Korea tester, og verden fordømmer. Sikkerhetsrådet hasteinnkalles, og USA og andre land presser på for strengere sanksjoner. Kina forhandler med USA for å vanne ut sanksjonene – og Men Nord-Korea fortsetter med sine programmer. Det er internasjonal politikk etter «Forbrytelse og straff- metoden», og stopper ikke atomprogrammet, sier Lodgaard.

– Hva er alternativene?

– Det er forhandlinger, som man ikke har hatt på 7–8 år. Nå, etter at atomprogrammet har kommet så langt, skal det godt gjøres å avvikle. Men man kan forhandle om andre ting–som stopp i testingen, stopp i produksjon av spaltbart materiale, og en forpliktelse til ikke å eksporterer sensitiv teknologi til andre land, sier Lodgaard.

Les også

 1. Nord-Korea: – Vellykket test av rakettmotor

  Nord-Korea hevder å ha gjennomført en test av en rakettmotor som ifølge Kim Jong-un «garanterer» muligheten for et…
 2. Nord-Korea skjøt fem prosjektiler ut i havet

  Nord-Korea skjøt mandag ut fem kortdistanse-prosjektiler som landet i havet 200 kilometer utenfor landets…
 3. Kim Jong-un skal ha beordret flere atomtester

  Nord-Koreas leder har ifølge statlige medier beordret flere atomtester med de miniatyriserte stridshodene han hevder…
 4. Kim Jong-un: – Klar til å avfyre atomvåpen

  Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier på en militærøvelse at han er klar til å avfyre atomvåpen når som helst.
 5. Nord-Korea har skutt opp rakett: – Skal godt gjøres å stoppe dem

  USA og Japan varsler at Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett vil få konsekvenser.
 6. Nord-Korea har skutt opp langdistanserakett

  Nord-Korea skjøt søndag opp en langdistanserakett. Japan sier handlingen er fullstendig uakseptabel, mens USA kaller den…
 7. FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

  FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting og betegner handlingen som en trussel mot internasjonal fred og…

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. Atomvåpen
 4. FN
 5. USA

Flere artikler

 1. Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

 2. Ekspert om Tillersons Kim-invitt: På høy tid

 3. Trump fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

 4. Nord-Korea fordømmes for  atomprøvesprengning: – Truer freden

 5. Fredsforsker: Dette er Kims plan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder