VAKTHOLD: En politimann står vakt i terminal 1 ved Charles de Gaulle-flyplassen etter at et EgyptAir-fly forsvant fra radar over Middelhavet natt til torsdag. Nå vil etterforskerne undersøke bakkepersonellet ved flyplassen.
VAKTHOLD: En politimann står vakt i terminal 1 ved Charles de Gaulle-flyplassen etter at et EgyptAir-fly forsvant fra radar over Middelhavet natt til torsdag. Nå vil etterforskerne undersøke bakkepersonellet ved flyplassen. Foto: Christian Hartmann Reuters / NTB Scanpix

EgyptAir-styrten: Retter søkelyset mot flyplassansatte

70 ansatte mistet sikkerhetsklarering etter Paris-terroren

UTENRIKS

PARIS/OSLO (VG) Overvåkingsbilder fra Charles de Gaulle vil gjennomgås etter EgyptAir-styrten, skriver fransk avis.

Publisert:

Mye er fortsatt uklart etter at et passasjerfly med 66 mennesker om bord styrtet i Middelhavet natt til torsdag. EgyptAir-flyet var på vei fra Paris til Kairo da det forsvant fra radaren omtrent 280 kilometer fra den egyptiske kysten. Foreløpig er årsaken til styrten ukjent.

Egypts luftfartsminister Sharif Faty uttalte at myndighetene ser på det som mer sannsynlig at flyet styrtet som følge av en terrorhandling enn en teknisk feil.

Faty opplyste også at de har foretatt bakgrunnsjekker av passasjerene for å se om de har noen bånd til ekstremister, men at det ikke foreligger noen sikkerhetsbekymringer mot dem.

Fakta: Dette vet vi om EgyptAir-styrten

Ser på flyplasspersonell

Nå retter franske etterforskere søkelyset mot bakkemannskapet på Charles de Gaulle, ifølge en høytstående tjenestemann ved flyplassen som Le Figaro har snakket med.

– Etterforskerne vil helt klart interessere seg for flyplasspersonell ved den aktuelle terminalen, for å forsikre seg om at ingen av dem har en bakgrunn som skulle tilsi at de kan representere en sikkerhetsrisiko, opplyser kilden.

Ifølge New York Times har 70 ansatte ved flyplassen siden desember i fjor fått inndratt sine sikkerhetsklareringer av flyplassledelsen, begrunnet i sikkerhetshensyn og radikalisering.

Reuters melder at polititjenestemenn som var på vakt på Charles de Gaulle onsdag, ble avhørt i løpet av torsdagen. Le Figaro skriver også at det vil bli rettet spesiell oppmerksomhet mot overvåkningsbilder av den aktuelle terminalen.

Les også: Sorg og sinne blant pårørende i Kairo

Unntakstilstand i Frankrike

Frankrike har vært i kriseberedskap mot terror etter at de i 2015 opplevde to grufulle terrorangrep, det ene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og en kosherbutikk i Paris, hvor 17 mennesker ble drept. I november slo terrorister til flere steder i hovedstaden, og hele 130 mennesker døde i angrepene.

Frankrike har siden vært i unntakstilstand, noe som har medført at sikkerheten på blant annet flyplassen Charles de Gaulle har blitt kraftig skjerpet. Bombingen mot flyplassen i Brussel i mars gjorde at kontroll av passasjerer og bagasje ble ytterligere skjerpet.

Les også: EgyptAir trekker påstand om at flyvraket er funnet

Sjekket 87.000 ansatte

Bevæpnede politifolk, bombehunder og militære var også tungt til stede i flyplassen terminaler torsdag. Ifølge VGs fotograf på stedet skal derimot ikke sikkerheten være tilsynelatende høyere enn den har vært de siste månedene.

Franske myndigheter har siden november brukt terrortrusselen mot landet til å rettferdiggjøre flere aksjoner mot flyplassansattes skap, og de har også systematisk gjennomgått de om lag 87.000 ansatte som har tilgang til sikkerhetsutsatte områder på Paris' to hovedflyplasser, som ved bagasjehåndterings- og lastesoner.

Her kan du lese mer om