VINNER: Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte har erklært seier i presidentvalget på Filippinene. Foto: Erik De Castro Reuters / NTB scanpix

Duterte erklærer seier på Filippinene

Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71) har vunnet presidentvalget på Filippinene, viser foreløpige resultater.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Duterte hadde 5,84 millioner flere stemmer enn sin nærmeste rival da det gjensto å telle mindre enn 12 prosent av stemmene fra mandagens valg. Det viste tall fra fra den statlige organisasjonen PPCRV. Ledelsen er ikke mulig å overstige.

Til AFP sier Duterte at han «godtar mandatet fra folket».

– Det er med ydmykhet, ekstrem ydmykhet, at jeg godtar dette mandatet fra folket, sier Duterte i byen Davao, der han har vært ordfører mesteparten av de siste 20 årene.

Grace Poe, som lå på tredjeplass blant presidentkandidatene, erklærte tidligere på mandagen at hun hadde lidd nederlag mot Duterte.

– Jeg gratulerer ordfører Duterte, sa hun.

Les også: Valg i 2013 - seks drept ved valglokalene

Brutale løsninger

Mange forklarer Dutertes popularitet med den omfattende kriminaliteten og fattigdommen i landet – problemer han har enkle, men brutale, løsninger på.

– Glem lovene om menneskerettigheter, sa Duterte på sitt siste valgmøte.

Duterte åpnet valgkampen tidligere i år med å kalle paven i Roma en horeunge, og har flere ganger skrytt av å ha mange elskerinner.

Davao-ordføreren har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom de ikke adlyder ham – noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur.

Vold og uro

Flere steder ble valglokalene utsatt for angrep fra væpnede menn, og minst tolv mennesker ble drept i timene etter at valglokalene åpnet, blant dem sju personer som arbeidet frivillig i forbindelse med valget, melder DPA.

Myndighetene sier likevel at valget stort sett har gått fredelig for seg, i hvert fall i områder som ikke vanligvis preges av politisk uro.

I Guindulungan ble en velger skutt inne i stemmelokalet, ifølge politiet. Den fattige byen ligger i Maguindanao-provinsen, der politikerne har egne private hærer.

Også i Sultan Kudarat, som ikke ligger langt unna, ble et valglokale angrepet.

54 millioner filippinere kan stemme i valget, som i tillegg til president og visepresident innebærer valg av over 18.000 folkevalgte rundt om i landet.

Les også

Mer om

  1. Filippinene

Flere artikler

  1. Lover å drepe 100.000 kriminelle om han blir president - vinner valget

  2. Øyenvitne forteller om terror på Filippinene: Folk var dynket i blod

  3. Duterte foreslår datteren som etterfølger

  4. Minst 14 mennesker drept i bombeangrep på Filippinene

  5. Rodrigo Duterte er «Østens Donald Trump» - og Filippinenes nye president

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder