TATT HER: Espen Lee og to andre norske menn ble arrestert ved denne grenseposten på Kypros.

TATT HER: Espen Lee og to andre norske menn ble arrestert ved denne grenseposten på Kypros. Foto: Henden Henden , VG

Barnebortføringen på Kypros: Mor tilkjent omsorg for jenta i kypriotisk rett - faren visste ingenting

NICOSIA/OSLO (VG) I oktober startet moren til den snart tre år gamle jenta en barnefordelingssak på Kypros uten at barnefaren i Norge var involvert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eks-kona til den norske barnefaren startet allerede i oktober en prosess i det skjulte hvor målet var å få overtatt omsorgen for deres felles datter. 12. november tok hun med seg den to og et halvt år gamle jenta til Kypros, der mor og datter siden har bodd i et leilighetskompleks i byen Nicosia.

Kun én uke etter at jenta ble brakt ut av Norge, møtte den kypriotiske kvinnen i den lokale familieretten for å fremme barnefordelingssaken. Der ble hun tilkjent omsorgen for jenta. Alt dette skjedde uten at barnefaren i Norge visste om at det i det hele tatt pågikk en rettslig prosess på øya. Barnefarens advokat, Morten Engesbak, bekrefter disse opplysningene til VG.

Bakgrunn: Ekstorpedo pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

– Det var helt ukjent for vår klient at det var fremmet en slik sak på Kypros. Han ble ikke gjort kjent med dette før etter avgjørelsen var tatt i familieretten der, opplyser Engesbak.

Søndag ble tidligere leiesoldat Espen Lee (60), en 41-åring med bånd til MC-klubben Outlaws og en tidligere straffedømt nordmann pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planer om å bringe jenta tilbake til Norge.

AVHØRES HER: På det lokale kriminalpolitiets hovedkvarter i sentrum av Nicosia, blir de tre nordmennene avhørt en etter en - med væpnede vakter i avhørsrommet. Foto: Harald Henden , VG

– Ville være saksbehandlingsfeil i Norge

Eks-paret har de siste månedene kjempet en bitter rettskamp på hver sin kant av kontinentet. Engesbak er usikker på hvordan avgjørelsen i kypriotisk familierett vil påvirke situasjonen til hans klient.

Les også: Kidnappingsmistenkte nordmenn avhøres med væpnede vakter

– Jeg vet veldig lite om den rettslige prosessen som har foregått på Kypros, jeg kjenner heller ikke til rettsystemet der. I Norge ville det ha vært en åpenbar saksbehandlingsfeil om det ble tatt en avgjørelse i en barnesak uten å gi den andre parten mulighet til kontradiksjon, sier Engesbak.

BISTÅR: Advokat Morten Engesbak bistår den norske barnefaren sammen med advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Kontradiksjon er etter norske prinsipper grunnleggende i sivilprosess, og fastslår at en domstol ikke kan avgjøre en sak uten at begge parter er gitt anledning til å uttale seg i saken. Det er også et helt sentralt element i menneskerettsloven.

– Man reagerer på en prosess som blir avgjort på denne måten, det er ganske fremmed i forhold til hvordan vi tenker på barn og foreldres rettigheter. Nå jobber vi med å finne god advokatbistand til ham på Kypros, sier han.

Espen Lee til politiet: «Vi kom for å hente bilen»

Bistand fra myndighetene

VG skrev tirsdag at barnefaren har fått bistand fra norske myndigheter i sin kamp for å få datteren tilbakelevert til Norge. 30. november ble det sendt en søknad via Justis- og beredskapsdepartementet, som faren med å opprette og koordinere kontakt med kypriotiske myndigheter. Saken er nå til behandling på Kypros, ifølge advokat Engesbak.

Lokal advokat: Norsk politi varslet om bortføringsplaner

– Dette er ikke en barnefordelingssak, men et spørsmål om hvor barnet er bosatt.

– Var jenta bosatt i Norge?

– Faren mener jenta var bosatt i Norge. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljene i selve saken, sier Engesbak.

Skal anke norsk avgjørelse

I en kjennelse VG har fått tilgang til, fremkommer det at barnefaren krevde en midlertidig avgjørelse i november 2015. Han ønsket eneansvar for jenta, og at hun skulle bo fast hos ham.

Vilkårene for en norsk domstol for å løse saken var likevel at jenta var å anse som «bosatt» i Norge, etter barneloven. Retten sluttet ut fra informasjonen som kom frem i saken at hun ikke var å anse som bosatt i Norge, og dermed kunne de ikke realitetsbehandle saken. Avgjørelsen kom i starten av januar 2016.

Barnefarens advokat, Morten Engesbak, opplyser til VG at avgjørelsen vil bli anket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder