FIKK SOM FORTJENT: Olav Thon kaller Brexit-resultatet for en lærepenge for politikerne i EU. Foto: Jan Petter Lynau VG

Olav Thon: EU fortjente en lærepenge

Spetalen: Like stort som Berlin-murens fall

Forretningsmannen Olav Thon (92) sier at EU fortjente en lærepenge fordi avstanden til folk flest er blitt for stor. Investor Øystein Stray Spetalen ba britene velge Brexit. Nå jubler han.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Verdens børser faller, også den norske, pundet enda mer og verdensmarkedene skjelver.

Olav Thon, som fyller 93 år i neste uke, har betydelige investeringer i hoteller også i en rekke europeiske land, sier til VG fredag formiddag at ingen bør være overrasket over at britene sa nei til EU:

– Resultatet av folkeavstemningen må leses som en lærepenge fordi EU har fjernet seg altfor langt fra folk flest i Europa. Jeg tror britenes nei er en vel så stor advarsel til Brussel som til London, sier den profilerte forretningsmannen til VG.

Virkelighetsfjerne politikere

Han har fulgt den britiske debatten tett, og mener at også norske politikere har noe å lære av måten britene har protestert med sine stemmesedler:

– Et godt eksempel på virkelighetsfjerne politikere er den særnorske flyseteavgiften som nå er innført i Norge. Det er en fullstendig meningsløs avgift som rammer flere hundre arbeidsplasser direkte, sier Olav Thon - som har store eierinteresser i flyplassen på Rygge, som nå er vedtatt nedlagt.

– Så avstanden mellom velgere og politikere er blitt for stor?

– Ja det er godt sagt, Skriv det, sier Olav Thon.

– Hvordan blir dine forretninger berørt av Brexit?

– Det er jo mye uro i markedene nå, men jeg tror det roer seg ned. sier han.

Spetalen jubler

Investoren Øystein Stray Spetalen legger ikke skjul på gleden over utfallet av folkeavstemningen:

OPPRØR: Øystein Stray Spetalen sier brexit er et helt nødvendig grasrotopprør, som må vekke Europas politikere. Foto: Frode Hansen VG

– Dette er det største for Europa siden Berlinmurens fall. Det er like stort. Dette er et seier for det europeiske folk – for folk som hver dag står opp om morran og gjør et ærlig arbeid. Taperne er den politiske eliten som lever skjermede liv og ikke skjønner noe som helst av hva vanlige folk opplever. Eliten er ikke rammet av ledighet. De lever bekymringsfritt på vestkanten av byene sine, godt skjermet fra ledighet og ikke minst den store utfordringen som innvandringen gir i hverdagen, sier Spetalen:

– Det er ikke de som opplever at det blir et flertall av innvandrere i nabolaget i løpet av få år. Det er ikke de som opplever den utfordringen det gir av brytninger mellom kulturer. Jeg har ventet på dette og tror EU og mange europeiske land trenger denne smellen, for å skjønne at de må nyorientere seg og faktisk ta utgangspunkt i at det er et folk der ute som bestemmer, sier den norske investoren.

Få oversikt: Åtte konsekvenser for Norge

Tror ikke det utløser ufred

Spetalen betegner det som skjer som et opprør fra grasrota, fra folk flest.

– Det skjer fordi eliten i landene og EU ikke evner å se at ledighet faktisk rammer enkeltmennesker og at innvandring faktisk betyr noe, i hvert fall når den blir så omfattende som den har vært i mange land de siste årene.

– Du er selv priviligert og lever godt på vestkanten?

– Jeg er ikke politiker. Det er de som styrer et samfunn på tvers av folkeviljen, blant annet fordi de lever så fjernt fra den – i Brussel, i London og for den sakens skyld også i stor grad i Oslo.

– Vi risikerer fremvekst av radikale høyrekrefter i Europa?

– Dette skjer fordi vanlige folk sier at «dette finner jeg meg ikke i». Det gir støtte til partier som er liberale. Jeg ser ikke på Marine Len Pen i Frankrike som en radikal høyrekraft. Faren hennes var det, hun er mer moderat.

Han vil ikke være med på at dette kan utløse ufred, slik sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen uttalte til VG fredag morgen.

– Jeg mener å stemple Trump, Le Pen og den greske statsministeren som farlige høyrekrefter er tull. Trump har sagt at han verken liker militær opprustning eller krig.

HVA SKJER PÅ BØRSENE? Følg E24s aksje-live

SISTE NYTT: Se VGs Direktestudio

Tror krisen vil gli over

Spetalen sier børsutviklingen i dag viser at markedene faktisk mener EU har et større problem enn Storbritannia.

– Ja, i hvert fall like stort, fordi børsen eksempelvis i Tyskland faller like mye. Det forteller at det ikke bare er Storbritannia som har problemer, men også Tyskland og resten av EU.

– Du er investor; hvordan plasserer du pengene dine på en dag som denne, med stor uro?

– Det er en dag for ikke å plassere for mye. Usikkerheten er for stor. Det blir som om en stor bølge har slått inn over land. Det er først når den trekkes seg tilbake at vi ser omfanget av skadene.

Han sier at den akutte krisen vil gli over.

– Nå skal markedene reagere, men det roer seg. Storbritannia og EU skal forhandle i to år, så i det perspektivet vil uroen roe seg i løpet av relativt kort tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder