SKREMT: Venstre-leder Trine Skei Grande syntes en Trump ved makten i USA er en skremmende tanke. VG møtte henne i Philadelphia hvor hun er på seminar og følger Demokratenes landsmøte denne uken. Foto: Thomas Nilsson/VG

Skei Grande om Trump: – Vil få veldig store følger for Norge

PHILADELPHIA (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande og klimaminister Vidar Helgesen (H) er skremt over hvilke konsekvenser Donald Trump som president kan få for vårt eget land.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to norske politikerne er denne uken i Philadelphia på et seminar for internasjonale ledere, og følger samtidig Demokratenes landsmøte på tett hold.

Lest denne? USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Begge ser med stor bekymring på vinnersjansene til republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen Donald Trump (70).

– En presidentkandidat som mener at Nato ikke er så viktig lenger, og at Baltikum kan seile sin egen sjø – det er de utroligste uttalelser som påvirker Europa veldig, sier Trine Skei Grande til VG.

– Hvordan kan verden bli seende ut dersom Trump blir president?

– Det vil få veldig store følger for Norge, umiddelbart for norsk forsvarspolitikk og for USAs rolle i forhold til handel. Men det som er mest skremmende er at man skal ha en president med såpass lite impulskontroll og lite respekt for andres kunnskap i «situation room» som skal avgjøre ting i vanskelige tilfeller, svarer hun og fortsetter:

– Vi har hatt Bush med hans utenrikspolitiske avgjørelser, og sett hva de har lagt grunnlag for i dag. Da kan man bare tenke seg hva en Donald Trump kan føre til av lidelser i verden. Det er skremmende.

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

I SALEN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) følger Demokratenes landsmøte fra salen i Philadelphia. Foto: Thomas Nilsson/VG

Klimafornekter

Klimaminister Vidar Helgesen er også bekymret over konsekvensene Trump kan få for Norge.

– Utfra hva han har sagt, vil en president Trump bli blant klimafornekterne. De siste årene har vi sett en sterk ledelse fra USA i klimaforhandlingene, ikke minst fra Obama men også fra John Kerry. Hvis det stopper så er det bekymringsfullt for implementeringen av klimaavtalen og en rekke andre klimapolitiske milepæler i årene som kommer, sier han og fortsetter:

– Samtidig er Norge som Nato-land veldig avhengig av et nært og tett samarbeid med amerikanerne, og da er det grunn til bekymring over uttalelser som har kommet fra Trump.

Les også: David (61) byttet parti for å stemme på Trump

PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump er republikanernes presidentkandidat. Trine Skei Grande og Vidar Helgesen det vil få umiddelbare konsekvenser for Norge om han skulle vinne valget. Foto: Pontus Höök VG

– Vil påvirke hele verden

Forretningsmannen har flere ganger uttalt seg i positive ordelag om Russlands president Vladimir Putin.

– Hvis man har en amerikansk president som snakker penere om Putin enn om Nato, så er det klart at det vil ha betydning for Norge. Det vil være en veldig spesiell situasjon, sier Helgesen.

Skei Grande frykter også for hvordan det norske forsvaret kan bli påvirket.

– Regjeringen har lagt frem en langtidsplan for forsvaret som etter min mening baserer seg alt for mye på Nato. Den må være helt annerledes dersom Trump blir president.

– På seminaret dere er på er det ledere fra rundt 100 land. Er det mye bekymring rundt Trump?

– Veldig mye. Jeg har ikke møtt noen som ikke er bekymret over Trump. Det vil påvirke hele verden.

Få innsikt: Derfor tok ekspertene feil om Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder