ANTI-EU: Meningsmålinger viser at den lille byen Sittingbourne i Kent har et stort flertall for å forlate unionen. Særlig innvandring fra andre europeiske land er et hett tema. Foto: Harald Henden, VG

Dette er viktigst for britene når de stemmer i dag

SITTINGBOURNE (VG) Økt kontroll med innvandring er det aller viktigste for britene når de i dag velger om de skal bryte ut av EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har ikke noe imot innvandrere, jeg bare mener at vi må kontrollere kvaliteten på dem som kommer. Vi må kunne velge dem med den bakgrunnen og de evnene som vi her i landet behøver, sier Ben Purdia (31) til VG.

I småbyen Sittingbourne ved kysten av Kent i England er samtlige VG snakker med om dagens EU-valg, flammende engasjert i spørsmålet om immigrasjon.

Ifølge The Evening Standard og meningsmålingssenteret Ipsos har innvandring seilt opp som det viktigste spørsmålet for velgerne. To av tre velgere mener at innvandringen vil minke hvis Storbritannia melder seg ut av EU.

• «Slaget om EU» – en reportasjeserie fra Storbritannia i VG: • – EU er et diktatur • Millioner av briter har ikke råd til mat • Adelige menn arver alt • Det er te britene drikker • Arven fra imperiet lever fortsatt • Derfor er britene popkulturens frontfigur

TILLIT: – Dronninga sier vi burde forlate EU, og jeg er royalist og stoler mer på henne enn Cameron, sier Dyle Hewting (84). Han vil stemme for en brexit også fordi han mener det gir bedre kontroll på hvilke innvandrere som kommer til landet. Foto: Harald Henden, VG

– Det er på tide å få tilbake det «store» ved Storbritannia! Dette handler ikke først og fremst om innvandrere, men om noe større: Om å ta kontroll og å komme tilbake til den tiden hvor vi tok vare på våre egne. Vi må ta landet vårt tilbake, sier Lindsey Beastie engasjert.

Utmelding stopper ikke migrasjon

Her i valgkretsen Sittingbourne er det en særlig høy andel av dem som vil ut av EU. 62 prosent svarer at vil ut av EU, mens 19 prosent vil bli. De resterende har ikke bestemt seg, viste meningsmålingen i regionsavisen KentOnline for en uke siden.

Netto innvandring fra EU-land var i fjor 184.000, mens det fra land utenfor EU var 188.000. Selv om økt kontroll med immigrasjon er en av fanesakene til brexit-siden, peker mange eksperter på europeisk politikk på at en utmelding slett ikke trenger bety mindre innvandring, skriver blant annet CNN.

Hvis Storbritannia skal få en god tilgang til handel på det europeiske markedet etter en eventuell brexit, må landet akseptere en flyt av arbeidskraft over grensene lik det landet har i dag, skriver blant annet The Guardian. Det tror ikke Sittingbourne-beboerne VG snakker med noe på.

– Vi er verdens femte største økonomi og hvis land slutter å handle med oss blir det verst for dem. De andre trenger oss mer enn vi trenger dem, sier Lindsey Beastie fra den brosteinsbelagte gaten i sentrum.

– Folk må snakke godt engelsk

– TAR JOBBENE: – Slik det er nå, har innvandringen presset frem en stor konkurranse om jobbene for oss i arbeiderklassen og jeg merker at lønnsnivået har gått ned, sier Ben Purdia (30) . Han mener det vil hjelpe å gå ut av EU. Foto: Harald Henden VG

Tre millioner mennesker fra andre EU-land bor i Storbritannia. EUs åpne politikk på arbeidskraft er også noe britene selv nyter godt av. Over en million briter bor i andre EU-land.

På byens åpne plass står 84 år gamle Dyle Hewting og selger effekter til inntekt for krigsveteraner. Han sier han respekterer forfedrenes kamp for selvstendighet for mye til ikke å kjempe for at landet nå får mer kontroll på egne grenser.

–MÅ TA VARE PÅ VÅRE EGNE FØRST: – Nå har vi et mangelfullt offentlig helsesystem, høy arbeidsledighet og vi tar ikke vare på soldatene våre som kommer hjem fra krig. Vi må bruke pengene på våre egne, sier Lindsey Beastie som tror det vil hjelpe å forlate EU. Foto: Harald Henden VG

– Fortsetter det sånn, må vi ta imot alle. Det vil aldri stoppe. Vi må få et system som de har i Australia, hvor det er en viss siling og testing av folk før de får opphold. Jeg skjønner at det høres litt slemt ut, men hvis vi vil ha folk til å jobbe i helsevesenet med å pleie de gamle, så må de kunne snakke godt engelsk, sier han til VG.

Som ved så mange av sidene ved dette valget, er det stor uenighet blant partene om hva fakta er. OECD sier innvandring har bidratt til halvparten av Storbritannias økonomiske vekst siden 2005, og at innvandringen fra EU er helt nødvendig for det britiske samfunnet.

– Immigranter, særlig de fra EU, betaler mer i skatt en hva de bruker av offentlige tjenester, ankommer ofte ferdig utdannet og det er en mindre andel kriminelle blant dem enn hva det er i den øvrige befolkningen, sier Ian Preston fra University College Londons avdeling for økonomi til CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder