FØR OG ETTER: Disse satellittbildene av landsbyen Amatrice viser de enorme ødeleggelsene som det kraftige jordskjelvet forårsaket. Det ene bildet er fra 21. april 2014, mens det andre bildet er tatt etter skjelvet inntraff. Foto: AP

Italia-jordskjelvet: Her forsvant byen

AMATRICE/OSLO (VG) Da jordskjelvet rammet kollapset store deler av landsbyen Amatrice i Italia. Nå vet ikke Giovanni og kona Viviana Leone (78) hvor de skal sove i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG møtte ekteparet i en førstehjelpscamp i Amatrice torsdag ettermiddag.

– Ikke fotografer ansiktet mitt. Jeg vil ikke at mine sønner skal se at jeg gråter, sier Giovanni, mens han holder fast i kobbelet til hunden og passer på kona som sover.

VG forklarer: Derfor opplever Italia oftere jordskjelv enn andre

– Jeg er glad vi er i live og at ingen fra vår familie døde i jordskjelvet. Men vi har mistet huset som min far og bestefar bodde i hele deres levetid. Jeg aner ikke hvor vi skal sove de neste nettene. Jeg kan bare håpe at myndighetene kan hjelpe oss så raskt som mulig, sier han.

I ruiner

Så langt er over 250 mennesker funnet døde i jordskjelvet som rammet Italia onsdag med en styrke på 6,2. Etter hovedskjelvet har sentrale Italia blitt rammet av over 470 etterskjelv.

HOLDER SAMMEN: Ekteparet Giovanni og Viviana Leone sammen med deres hund i førstehjelpscampen ved byen Amatrice i Italia. Foto: Luca Sola

Flere landsbyer er blitt lagt i ruiner og fortsatt er mange mennesker savnet. Brannmannskaper og hjelpearbeidere med redningshunder fortsatte i går den vanskelige letingen i ruinene. Sementblokker, steiner og metall ble løftet fra sammenraste bolighus på jakt etter liv.

Torsdag ble Amatrice, en av de hardest rammede byene, rammet av et kraftig etterskjelv med en styrke på 4,3. Flere bygninger som allerede hadde slått sprekker, raste sammen, veier ble stengt, og rystelsene forårsaket panikk blant mange i den sterkt pregede småbyen.

Se videoen: Her blir tiåringen hentet ut av ruinene

Ikke siden onsdag kveld har hjelpemannskapene meldt om funn av overlevende i de rammede landsbyene i fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og Marche. Men de nekter å gi opp håpet om å finne flere mennesker i live i ruinene.

Fortsatt håp

– Vi kommer til å jobbe resolutt fram til den siste personen er funnet og sørge for at ingen er fanget, sier talsmann Lorenzo Botti for et av redningsteamene.

VG-kommentar: «En av Italias vakreste byer jevnet med jorden»

Etter jordskjelvkatastrofen i den italienske byen L'Aquila i 2009, ble én person hentet ut i live 72 timer etter skjelvet.

I Amatrice ble redningsmannskaper tilkalt da ropene om hjelp hørtes fra en elleve år gammel gutt. Men da han ble hentet ut av ruinene noen timer senere, var gutten død.

Redningsmannskapene: Leter desperat etter overlevende

Statsminister Matteo Renzi besøkte onsdag jordskjelvområdet.

– Dette er grenseløs smerte, sa han.

Gjenoppbygging

Renzi lover en storstilt gjenoppbygging som vil gjøre det mulig for innbyggerne å fortsette å bo i lokalsamfunnene.

Anslagsvis 70 prosent av alle bygninger i Italia oppfyller ikke dagens krav til jordskjelvsikring. Hver gang det finner sted et nytt stort skjelv, legges det fram forslag om forbedringer, men disse hindres av Italias famøse byråkrati, manglende finansiering og den enorme oppgaven det vil være å sikre tusenvis av gamle byer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder