AKSEPTERER: Kenyas president Uhuru Kenyatta (t.v.) ser ut til å godta høyesteretts beslutning. Her er han utenfor kontoret sitt i Nairobi i midten av august.
AKSEPTERER: Kenyas president Uhuru Kenyatta (t.v.) ser ut til å godta høyesteretts beslutning. Her er han utenfor kontoret sitt i Nairobi i midten av august. Foto: Sayyid Abdul Azim AP

Presidentvalget i Kenya må holdes på nytt

UTENRIKS

Det omstridte gjenvalget av Kenyas president Uhuru Kenyatta er opphevet av landets høyesterett. – En historisk dag, sier opposisjonsleder Raila Odinga.

  • NTB
Publisert:

Begrunnelsen for at resultatet annulleres, er uregelmessigheter i gjennomføringen av valget i juli. Høyesterett krever at presidentvalget må holdes på nytt innen 60 dager.

– Dette er en historisk dag for det kenyanske folk, og for befolkningen på hele det afrikanske kontinentet, sier Odinga.

Det har aldri før skjedd at et presidentvalg i et demokratisk afrikansk land er blitt opphevet av en domstol, ifølge opposisjonslederen.

Les også: Åpnet ild under valgprotest

President Kenyatta sier han er uenig i høyesteretts beslutning, og han beskylder dommerne for å gå imot folkeviljen.

– Men jeg vil respektere kjennelsen, legger han til.

– Valget ble hacket

Odinga har hevdet at det elektroniske valgsystemet i landet ble hacket og manipulert til fordel for Kenyatta.

Mistanken ble vakt allerede før valget, da mannen som hadde ansvaret for valgsystemet, ble funnet torturert og drept. Men internasjonale valgobservatører i landet sa de ikke fant klare tegn til fusk.

– Dette blir veldig pinlig for mange diplomater og valgobservatører som var ute raskt og tydelig og erklærte at valget var fritt, rettferdig og troverdig nærmest før resultatet ble presentert, sier den svenske statsviteren Anders Sjögren.

Han mener det er bra for demokratiet og rettsstaten i Kenya at høyesterett har vist at den kan ta en avgjørelse som strider med regjeringens ønsker. Domstolene i landet er sårbare for politisk press, og mange tvilte på om høyesterett ville våge å gå imot regjeringen.

Feiret i gatene

Tilhengere av opposisjonen danset i gatene etter kjennelsen fredag. Noen kritiserte de internasjonale observatørene som unnlot å kritisere valget.

– Dette viser at de ikke gjorde jobben sin. Vi vil ha en unnskyldning, sa John Wekesa, som deltok i feiringen utenfor høyesterettsbygningen i hovedstaden Nairobi.

Det var Odinga som brakte saken inn for høyesterett, og et flertall på fire av seks dommere konkluderte i opposisjonslederens favør.

Også etter presidentvalgene i 2007 og 2013 krevde Odinga at resultatene måtte oppheves på grunn av valgfusk. Disse kravene ble imidlertid avvist av rettsvesenet.

Etter valget i 2007 brøt det ut uro og vold mellom ulike etniske grupper som kostet over 1100 mennesker livet.

Også i sommer har det vært voldelige sammenstøt etter valget, men omfanget har vært mye mer begrenset. Ifølge menneskerettsgrupper er 24 demonstranter blitt drept av politiet.

– Hører hjemme i fengsel

Odinga sier han er klar for å delta i et nytt valg, men at han ikke lenger har tillit til den kenyanske valgkommisjonen.

– Medlemmene av kommisjonen må trekke seg. De fleste av dem hører hjemme i fengsel, sier han.

Også høyesterett kommer med skarp kritikk av valgkommisjonen. Den anklages for ikke å ha gjennomført valget i tråd med grunnloven.

Odingas opposisjonsallianse NASA mener valget ble utsatt for ulike former for feil og fusk i tillegg til dataangrep.

IT-eksperter i flere land har de siste årene advart mot at elektroniske valgsystemer kan hackes. Norske myndigheter besluttet fredag at alle stemmer i stortingsvalget 11. september må telles manuelt – for å gjøre det vanskeligere å manipulere resultatet.

Her kan du lese mer om