Bolivia-Madelaine løslatt: «Jeg er klar for utsiden»

Fikk 100.000 kroner av en Frp-lokalpolitiker

UTENRIKS

COCHABAMBA, BOLIVIA (VG) Hvordan føles det å slippe ut av fengsel etter åtte år? Madelaine Rodriguez (29) finner knapt ord.

Publisert: Oppdatert: 11.07.16 13:21

I kvinnefengselet i Cochabamba, Bolivias tredje største by, er norske Madelaine Rodriguez (29) blitt voksen, fått to barn (tre og 4,5 år) og møtt sine beste venninner.

Klokken 18 lokal tid på tirsdag gikk fengselsdørene igjen bak henne. Forskjellen denne gangen fra de siste åtte årene, var at hun sto igjen på utsiden av murene.

– Det var emosjonelt. Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå. Jeg klarer ikke sette ord på det, sier 29-åringen til VG.

Hele historien: 19. mai 2008 markerer narkotikahunden «Yovi» ved koffertene til tre unge norske jenter på flyplassen i Cochabamba. Les hele historien om dramaet i Bolivia

Hun er blitt løslatt mot kausjon og soner utenfor fengselet med meldeplikt hver mandag, i påvente av at saken skal få en ende.

Tilbake til start

Vi møter henne og den nye kjæresten Gustavo Jesus Melgar (27) på en familierestaurant i sentrum, nøyaktig samme sted som hun spiste med de to andre norske jentene to dager før de forsøkte å smugle over 22 kilo kokain ut av landet i 2008.

Rodriguez' tilståelse: – Skulle få mellom 20.000 og 30.000 hver

– Har Madelaine som satt her for åtte år siden noe til felles med den som sitter her nå?

– Ja, hun er fryktløs. Og tålmodig.

Madelaine har manikyr, pedikyr og høyhælte sandaler for anledningen. Hun utstråler at hun «eier stedet», til tross for at hun knapt er blitt normalt sivilisert på åtte år.

– Sånn føler jeg det også, at jeg eier stedet. Jeg hadde trodd at overgangen skulle bli hard. Kanskje det kommer senere, sier hun.

Fikk hjelp fra uventet hold

Tvillingsøsteren Nikita Rodriguez har ledet en innsamlingsaksjon for å få Madelaine ut av fengsel.

Les også: Tvillingsøstrene gjenforent etter syv år

– En lokal Frp-politiker, som vil være anonym, satte over 99.999 kroner. Han bare dukket opp etter at VG skrev at det hadde gått åtte år siden jeg ble tatt, sier hun.

Kausjonen på 122.000 kroner var nådd. Madelaine begynte å gråte, forteller hun.

Hun kjøpte sjokolade og potetgull, og så hadde hun avslutning med jentegjengen på syv i fengselet. Like etterpå var «friheten» hennes.

Så hva er det første man gjør når man tar tilbake livet etter åtte år?

Dro på sightseeing og supermarked

– Det gikk så fort. Det var rett ut. Barna og jeg ble hentet av familien vi bor hos nå. Jeg satt og tittet ut av bilvinduet. Jeg trodde jeg skulle være nervøs og skjelven, men jeg var rolig. Jeg er klar for utsiden, forteller Madelaine.

De kjørte seg en sightseeingtur, spiste på gaterestaurant, dro på supermarkedet. Den natten fikk ikke Madelaine sove. Alt var uvant og nytt, sier hun.

Les mer: Slik feiret hun julen i boliviansk fengsel

– Det er mye som går gjennom hodet mitt. Jeg må liksom begynne på nytt. Det jeg har gledet meg mest til, er å få et liv. Jeg har sittet fast i åtte år.

Barna hennes har hele tiden kunnet bevege seg fritt, og har gått i barnehage utenfor fengselet.

Bekymret for livet utenfor

Innenfor murene var det leggetid klokken 22.30, egne dusjtider og delte toaletter. Alt var begrenset. Nå kan Madelaine bestemme selv. Men det skremmer henne også.

– Jeg må ta mer ansvar nå.

Hun er bekymret for om hun finner et sted å bo for den lille familien, og om hun får seg en jobb. 29-åringen vurderer å bli varepromotør og instruktør på treningsstudio. Og hun savner allerede vennene i fengsel.

– Jeg kommer til å besøke jentene i fengselet. Det er de som er familien min, gjennom åtte år med dritt og fine ting.

Les mer: «Jeg vil bare ut, hjem til Norge»

Det vil bli flere år i Bolivia, sier Madelaine. Ikke fordi hun ønsker det, men fordi hun vet at det tar tid før hun får en rettskraftig dom og omsider er ferdig sonet.

– Vi vil til Norge til slutt, men jeg er vant til Bolivia. Jeg skjønner folket, jeg snakker språket. Jeg tror nok jeg ville ha følt meg mer fremmed i Norge.

Her kan du lese mer om