Over én million mennesker smittet: Mygg-virus sprer frykt i Latin-Amerika

På ett år har Chikungunya-viruset spredd seg som ild i tørt gress i Latin-Amerika. Over 1 million mennesker er nå smittet.

  • André Haugen

Artikkelen er over fem år gammel

Viruset forekommer normalt i deler av Afrika, det indiske subkontinent, i Sørøst-Asia og Karibia. Nå har viruset spredd seg fra Karibia til Mellom- og Sør-Amerika, melder nyhetsbyrået AP.

I juli i år ble det rapportert noen smittetilfeller i Florida i USA, de første tilfellene forårsaket av lokal mygg på det nordamerikanske kontinentet. I alle tidligere tilfeller er det reisende som har blitt smittet etter å ha oppholdt seg i et risikoområde.

Chikungunyavirussykdom, eller Chikungunyafeber, er en sykdom som spres gjennom stikk fra smittebærende mygg. Sykdommen er vanligvis ikke dødelig, men kan føre til feber og sterke leddsmerter.

Selv om dødeligheten er lav, medfører utbruddet fulle sykehus og antall smittede øker raskt.

Den dominikanske republikk er blant områdene som er hardest rammet, og står for halvparten av de rapporterte tilfellene i Amerika. Ifølge Den panamerikanske helseorganisasjon (PAHO), har Chikungunya-viruset spredd seg til minst 12 ulike land på den vestlige halvkule siden det første tilfellet ble registrert i den franske delen av Saint-Martin sent i 2013.

Ifølge helsepersonell AP har snakket med er risikoen er desidert størst i Mellom- og Sentral-Amerika. Disse områdene har stor forekomst av den smittebærende myggen Aeadis aegypti. I tillegg mangler lokalbefolkningen i regionen resistens da sykdommen ikke har forekommet i disse områdene i moderne medisinsk historie. De som har hatt sykdommen en gang har svært liten sannsynlighet for å få den igjen.

SMITTEBÆRERE: Chikungunya-viruset som nå har nådd det amerikanske fastlandet, blir spredd av smittebærende mygg av arten Aedes aegypti. Bildet viser genmodifisert mygg som skal kontrollere den smittebærende bestanden i Panama. Foto:Arnulfo Franco,Ap

Store smerter

Helsemyndighetene i El Salvador har rapportert nesten 30 000 mulige smittetilfeller. I august var antallet smittede i landet 2300. Pasienter nyhetsbyrået AP har snakket med har klaget over så sterke leddsmerter at de har vanskeligheter med å gå.

- Smerten er helt utrolig, det har nå gått ti dager, og det har ikke blitt noe bedre, sa 39 år gamle Catalino Castillo, som får behandling på et sykehus i San Salvador til nyhetsbyrået.

De som blir infisert kan bli invalidisert av leddsmerter i flere måneder.

Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre med kroniske sykdommer kan bli hardere rammet enn normalt friske personer, og kan oppleve lunge- og hjertesvikt og infeksjon i sentralnervesystemet.

Normalt friske personer blir vanligvis fri for symptomer etter to til tre dager.

Fraråder ikke reise

I Norge er det rapportert totalt ni tilfeller av Chikungunyavirussykdom: tre i 2006, tre i 2007 og tre i 2008.

Dersom du skal reise til utsatte områder er den eneste måten å beskytte seg mot smitte på å gjøre det motsatte av det man ønsker å gjøre når man er i tropiske strøk: kle på deg.

Folkehelseinstituttet fraråder ikke reise til de områdene der infeksjonen finnes. De oppfordrer imidlertid til å ta forholdsregler dersom man skal reise til et risikofylt område.

De anbefaler at man dekker til kroppen godt med sokker, langbukser og langermete plagg. I tillegg anbefales det å benytte myggmidler på huden. Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre med kroniske sykdommer bør være spesielt påpasselige, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

SMERTEFULT: En gutt som lider av Chikungunyafeber gråter mens han får behandling på et sykehus i San Salvador. Sykdommen har nå spredd seg til det amerikanske fastlandet. Foto:Stringer,Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder