Denne avtalen gjorde Trump rasende

«Tidenes verste avtale», sier Trump om avtalen mellom Obama og den australske statsministeren Malcolm Turnbull.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trump skal ha blitt sint og avbrutt en telefonsamtale med Turnbull da statsministeren ønsket å få bekreftet avtalen om at USA skal ta imot 1250 australske asylsøkere.

Dette skal ikke ha falt i god jord hos Trump, som ifølge Washington Post kalte det hele for «tidenes verste avtale». Trump varslet i en twittermelding natt til torsdag at han vil se på avtalen med nye øyne.

Avtalen ble inngått med Turnbull av Obama-administrasjonen i november, noen få dager etter at Trump var blitt valgt til ny president. Den omfatter at USA skal ta i mot 1.250 asylsøkere som bor i australske mottak på Nauru og Papua New Guineas Manus i Stillehavet.

En «engangsavtale»

Bare de asylsøkerne som var i mottakene ved inngåelse av avtalen ville bli overført, og Turnbull har sagt at det var en «engangsavtale so ikke vil bli gjentatt», ifølge CNN.

Rickard Skretteberg seniorforsker i Flyktninghjelpen reagerer på at et så lavt antall flyktninger fører til så store kontroverser.

– Det er snakk om et så lavt antall flyktninger at det er nesten merkverdig at et så rike land som USA og Australia kommer i tottene på hverandre. Det sier litt om klima i verden i dag, og det er en skremmende utvikling, sier Skretteberg.

I august ble forholdene i de lukkede leirene avslørt gjennom lekkasjer av en rekke rapporter som blant annet viser at barn syr igjen sin egen munn.

Overflyttingen til USA skal etter avtalen administreres av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

80 prosent «rettmessige asylsøkere»

Ifølge offisiell statistikk har 80 prosent av asylsøkerne i leirene blitt vurdert som rettmessige asylsøkere.

De fleste asylsøkerne på øyene kommer fra Midtøsten og Sør-Asia, og faller dermed inn under Trumps innreiseforbud, som han innførte gjennom sin omstridte presidentordre fredag forrige uke.

Trump har møtt store protester og kritikk fra flere land og verdensledere etter at han stengte døren for statsborgere fra en rekke muslimske land. Også Obama har langet ut mot Trumps innreiseforbud, noe som vakte oppsikt fordi det er svært sjelden en avgått president offentlig kritiserer sin etterfølger, selv om de kommer fra ulike partier.

ANSTRENGT: Da Donald Trump snakket med Australias statsminister Malcolm Turnbull hadde han sjefstrateg Steve Bannon og sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ved sin side. Foto: Alex Brandon AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder