KONTROVERSIELL: Presidentkandidaten fra det nasjonalistiske og innvandringskritiske Frihetspartiet Norbert Hofer er favoritt til å vinne dagens valg.

KONTROVERSIELL: Presidentkandidaten fra det nasjonalistiske og innvandringskritiske Frihetspartiet Norbert Hofer er favoritt til å vinne dagens valg. Foto: Leonhard Foeger Reuters

Østerrike kan få president fra ytre høyre

WIEN (VG): Østerrike kan bli det første landet i Europa med en høyrepopulistisk president. Innvandringsskeptikeren Norbert Hofer vil avsette regjeringen hvis landet tar imot for mange asylsøkere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Varsellampene har ringt lenge i Europa, men få ventet at Østerrike nå kan bli det første landet med en høyrepopulistisk statsleder. Blir den innvandringsskeptiske Norbert Hofer (45) fra Frihetspartiet president, har han lovet å avsette regjeringen hvis han synes den tar imot for mange asylsøkere. Resultatet i dagens valg kan bli jevnt, men bookmakerne har høyrepopulisten som favoritt. Han fikk klart størst andel av stemmene i første valgrunde, hele 36 prosent.

"AV KJÆRLIGHET TIL HJEMLANDET": Frihetspartiets velger støtter opp under presidentkandidat Norbert Hofer i Wien med faner. Foto: Leonhard Foeger Reuters

– Hofer er den rette kandidaten fordi han tar innvandringsproblemet på alvor. Det er altfor mange utlendinger her nå. De snylter på oss, tar pengene våre, og bidrar ikke med noe. Østerrike bør være for østerrikere, så får de andre landene ta vare på sine egne borgere, sier Leopold Gruben (64) til VG.

Frihetspartiet vil ha en strengere innvandringspolitikk, advarer mot islamisering og er EU-skeptikere.

INNVANDRINGSSKEPTISK: Det kommer altfor mange utlendinger til Østerrike, mener Leopold Gruben. Han har stemt på den innvandringskritiske presidentkandidaten Norbert Hofer. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG Foto:

STEMMER PÅ FRIHETSPARTIET: Thomas Vuksic (38) har gitt sin stemme til Hofer fordi han mener Østerrike skal være for østerrikere. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG Foto:

Stort politisk spenn mellom kandidatene

Tidligere De Grønne-politiker Alexander Van der Bellen stiller som uavhengig kandidat og er Hofers motstander. Han fikk ved første valgrunde støtte av 21 prosent av folket. I bydelen Simmering i Wien er det ingen av dem VG møter på valgdagen som sier de stemmer på den tidligere miljøpartitoppen.

– Presidenten i Østerrike bør være en som virkelig er østerriker. Den Grønnes kandidat har en far fra Russland og en mor fra Estland og ... han har ikke østerriksk blod, skjønner du hva jeg mener?, sier 38 år gamle Thomas Vuksic til VG.

Selv har Vuksic foreldre fra Kroatia, men er født i Østerrike. Han mener innvandring har blitt en kjempeproblem i landet. Østerrike tok imot 90.000 flyktninger i fjor, noe som utgjør litt over en prosent av landets totale befolkning.

VG-kommentar: Et varsel fra Wien: Ytre høyre er på fremmarsj

Frykter de høyreradikale

Taxisjåfør Ahmed Khaled kom til Wien fra Tyrkia for 35 år siden. Han er skremt av hvor mange som støtter Frihetspartiet nå.

– Jeg frykter at forholdene for oss med annen etnisk bakgrunn vil bli mye verre dersom Hofer blir president. I dag er en viktig dag. Jeg håper virkelig at Van den Bellen vinner. Han er et godt menneske som har gjort gode ting i sin politiske karriere, sier Khaled til VG.

FRYKTER HØYREPOPULISTENE: Ahmed Khaled er redd at forholdene for han og andre med innvandringsbakgrunn vil bli verre dersom Frihetspartiet får presidenten. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG. Foto:

3 grunner til suksess

Når Frihetspartiet og Norbert Hofer har skutt opp som en rakett på meningsmålingene, er det godt hjulpet av en stor frustrasjon blant østerrikerne over den sittende koalisjonsregjeringen, forteller Laurenz Ennser-Jedenastik, assisterende professor i statsvitenskap ved universitetet i Wien, til VG. Han mener vi det grovt sett er tre grunner til høyrepopulistenes suksess.

VALGEKSPERT: Laurenz Ennser-Jedenastik er assisterende professor i statsvitenskap ved universitetet i Wien og spesialiserer seg på partipolitikk og valg. Foto: Privat Foto:

1: Nye politiske trender:

Over hele Europa kan man se de tradisjonelle partikonstellasjonene forsvinne. Partipolitikk defineres ikke av de samme økonomiske spørsmålene som tidligere. Nå er vi opptatt av grenser, konkurranse og hvem som vinner og taper på globaliseringen.

2: Flyktningkrisen.

Dette har vært en tema som har vært mye diskutert det siste året, og partier som har gjort innvandring til hovedsak tjener på at dette er høyt oppe på agendaen.

3: 10 skuffende år med den sittende regjeringen

Den sittende regjeringen var veldig upopulær etter å ha skuffet gjennom 10 år. Det er mye misnøye med en vinglete flyktningpolitikk og særlig med hvor lite de har klart å gjøre med den økonomiske situasjonen og arbeidsledigheten i Østerrike.

EU-presidenten fortviler

Frihetspartiet er uttalte EU-skeptikere. EU-president Jean-Claude Junker er oppgitt over Frihetspartiets suksess i Østerrike.

– Med de høyreekstreme er det hverken mulig med debatt eller dialog, sier han til den franske avisen Le Monde.

Valglokalene i Østerrike stenger klokken 17 søndag. Det er ventet at det er klart hvem Østerrikes nye president er, kort tid etter.

PROTESTERTE MOT DET YTRE HØYRE: "Ingen nazi´er i Hofburg-palasset" ( hvor presidenten holder til) sto det skrevet på bannerne til demonstrantene i Wien den 19.mai. Foto: Leonhard Foeger Reuters

FIKK DU MED DEG DENNE? Washington Post kaller Sylvi Listhaug «en av Europas Donald Trumps»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder