Forbereder evakuering av 20 millioner mennesker

Alle som bor i Florida må forberede seg på evakuering fra orkanen «Irma», som ble nedjustert til kategori fire.

  • David Bach
  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Det sier guvernør Rick Scott, ifølge blant andre AFP. Forhåpentligvis blir en opptrapping av masse-evakueringen ikke nødvendig, men innbyggerne bes om å være klare.

– Alle i Florida bør være forberedt på å evakuere snart. Evakueringer er ikke ment å være beleilige, men til å holde dere trygge. Eiendeler kan erstattes, ikke familier, sier Scott, ifølge Axios.

Fra før har over en halv million mennesker fått beskjed om å evakuere Florida før orkanen «Irma» treffer USA. I Karibia har minst 13 omkommet i det ekstreme uværet.

Delstaten har i overkant av 20 millioner innbyggere, og «Irma» kan potensielt bli den kraftigste orkanen som har truffet Florida i historisk tid.

Orkanen «Irma» på vei: Florida beordrer evakuering

– Den er diger

Bare i fylket Miami-Dade har over 650.000 allerede fått ordre om å evakuere, skriver NTB.

– Se på størrelsen til denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag.

Det er fortsatt usikkert når Irma kommer til å treffe land – noen prognoser spår lørdag, mens andre viser at det først vil skje søndag kveld.

I Karibia har «Irma» rammet både fattige boligområder og eksklusive feriesteder hvor rike kjendiser pleier å tilbringe fritiden.

Onsdag i Karibia: Irma har truffet land

Flere omkomne

Barbuda og Saint Martin ble nærmest rasert, og her ligger store deler av bebyggelsen i ruiner. Hus ble blåst i stykker, og store skipskonteinere ble kastet rundt av vinden som om de var fyrstikkesker. Så langt er minst 13 mennesker bekreftet døde, ifølge NTB.

Minst fire mennesker omkom på De amerikanske jomfruøyene – som på 1700-tallet utgjorde den dansk-norske slavekolonien Dansk Vestindia. På én av øyene, Saint Thomas, har fire politistasjoner, to brannstasjoner og ett sykehus fått store skader.

Puerto Rico ble ikke truffet direkte, men flere mennesker mistet likevel livet, og hundretusener mistet strømmen. I fattige Haiti ble tak blåst av hus langs kysten, selv om heller ikke haitierne ble rammet av de aller kraftigste orkanvindene.

Jose ble kategori fire

Like etter «Irma» følger orkanen «Jose», som ifølge NBC News nå også er oppgradert til kategori fire, på grunn av vindstyrken på 240 kilometer i timen.

«Irma» ble nylig nedjustert til kategori fire, men det presiseres at den kan ta seg opp i styrke igjen før den når Florida.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder