MØTER MOTSTAND: Kritikken mot president Donald Trump har haglet etter at han innførte et midlertidig innreiseforbud. Foto: Carlos Barria Reuters

Ny kjennelse setter en midlertidig stopper for Trumps innreiseforbud

En føderal dommer i USA har utstedt en landsomfattende midlertidig forføyning mot president Donald Trumps innreiseforbud for personer fra syv land.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kjennelsen fra en dommer i Washington blokkerer inntil videre presidentordren Trump utstedte for en drøy uke siden og er det seneste i en rekke juridiske tilbakeslag.

Det hvite hus reagerer kraftig på kjennelsen, som de i en pressemelding først omtalte som «skandaløs», før ordet senere ble fjernet i en ellers identisk versjon av pressemeldingen.

Bakgrunn: Dette er Trumps innreiseforbud

Dommer James Robart kom med sin avgjørelse på bakgrunn av en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.

– Dette setter en umiddelbar stopper for presidentordren. Kjennelsen viser lovens makt og at alle kan stilles til ansvar, inkludert presidenten i USA, sier justisminister Bob Ferguson i delstaten Washington, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Det hvite hus raset mot kjennelsen

En anonym kilde i et flyselskap sier til Reuters at de har fått beskjed fra myndighetene om at personer med gyldig visum skal slippes om bord.

– Strålende dag for rettsstaten

Advokater som representerer den føderale regjeringen, mener retten ikke har myndighet til å gå imot presidentordren. De sier Kongressen har gitt presidenten myndighet i saker som gjelder rikets sikkerhet og innreise for innvandrere.

Departementet for innenlands sikkerhet (DHS) har foreløpig ikke kommentert kjennelsen.

Fersk måling: Så mange amerikanere støtter forbudet

Robart konkluderer i sin kjennelse med at delstatene har myndighet til å utfordre ordren. Det er gode nyheter for demokratiske justisministre i de ulike delstatene, som vil bruke domstolene til å bekjempe den nye og strenge linjen i innvandringspolitikken.

– Dette er en strålende dag for rettsstaten i dette landet, sier riksadvokat Noah Purcell i delstaten Washington.

60.000 visum annulert

Fredag ble presidentordren behandlet i flere domstoler i USA. I Boston i Massachusetts avviste en føderal dommer å forlenge en forføyning som åpnet for å slippe inn personer til tross for at de var omfattet av innreiseforbudet.

I Virginia utstedte en føderal dommer en ordre om at Det hvite hus måtte fremskaffe en fullstendig liste over alle som er nektet innreise som følge av den omstridte presidentordren.

Så du? Svensk minister med spark til Trump

Utenriksdepartementet har opplyst at 60.000 visum er annullert for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. Flere medier har vist til advokater for regjeringen som sier tallet er 100.000.

Også Hawaii har gått til sak og hevder ordren er i strid med grunnloven. Delstaten ber om at ordren settes til side i hele USA.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder