Mer enn 30 000 menneskesmuglere, ifølge Europol

SMUGLERE STYRER: Smuglerne kommer gjerne om natten til flyktningleiren nord i Frankrike for å hente de som kan betale for å flykte videre over kanalen fra Frankrike til Storbritannia. Foto: Kristofer Sandberg ,

Fransk borgermester til VG: «Smugling av flyktninger er mer lukrativt for mafianettverkene enn handel og omsetning av narkotika»

TETEGHEM (VG) For noen måneder siden kunne flyktningene føle seg trygge i denne flyktningeleiren i Nord-Frankrike. De var før smuglere inntok leiren med trusler og krav om penger.

  • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fire år gammel

– Hvem som er flyktning og hvem som er smugler, er ikke alltid like lett å se når du går rundt her. Bakmennene er de usynlige. Mafiabossene. De som lever et luksusliv i London. Jeg kjenner mafiaen. Jeg vet hvordan de jobber. Og det mafiaens fotsoldater som gjør forholdene utrygge her, sier Franck Dhersin (53).

Ifølge ham håver de inn hundrevis av millioner euro. De består av et mafianettverk på den andre siden av den engelske kanalen. Det styres ifølge ham av mafiabosser hvor kynisk handel med flyktninger er hovedgeskjeften.

– Du får ingen her i leiren til å fortelle hvem de betaler til for å komme seg videre fra Frankrike og over den engelske kanalen. De har brukt rundt 10 000 dollar for å komme seg hit. Det koster fem-seks tusen ekstra for å bli tatt videre til Storbritannia. Smugling av flyktninger er mer lukrativt for mafianettverkene enn handel og omsetning av narkotika, sier borgermesteren i den nordfranske byen, Tetegham.

Les også: Dette er Europa 2015: Flytkningleirer og nødhjelp

Flyktningkrisen lukrativ måte å tjene penger

– Det er over 30 000 smuglere som er involvert i den ulovlige innvandringen til europeiske land, sier etterforsker Alexandru Niculae, i Europols avdeling for organiserte kriminelle nettverk, til VG.

MAFIA-METODER: – Alt er organisert og styrt av mafia-nettverket. Toppene er folk fra Midtøsten med britisk statsborgerskap, sier Teteghems borgermester, Franck Dhersin. Han var tidligere med i kampen mot den korsikanske mafiaen i Frankrike. Foto: Kristofer Sandberg ,

Ifølge Europol finnes det også smuglere som legger ut tilbud om hjelp til flyktninger på Facebook.

Direktøren for Europols avdeling for bekjempelse av organisert kriminalitet, Robert Crepinko, forteller til engelsk presse at strømmen av flyktninger til Europa har gitt organiserte kriminelle nye forretningsmuligheter.

– Kriminelle som vanligvis handler med narkotika, hvitvasker penger og driver med annen kriminell virksomhet, ser nå flyktningkrisen som et ny og lukrativ måte å tjene penger, sier Crepinko.

Smuglere henter flyktninger om natten

Vi sklir videre rundt i våt leire, hopper over søledammer, omkranset av søkkvåte teltduker og en og annen container som gir bedre ly, og som huser barnefamiliene.

– Hvorfor gjør du bare noe for barnefamiliene, og ikke noe for oss som er alene? spør en irakisk flyktning og stiller seg helt opp i ansiktet på borgermesteren.

DISKUSJON: En av de irakiske flyktningene går helt opp i ansiktet på borgermester, Franck Dhersin, og beskylder ham for å forskjellsbehandle flyktninger. Foto: Kristofer Sandberg ,

– Vi prøver å gjøre alt vi kan for dere alle, spesielt nå som vinteren snart kommer, sier en gestikulerende Borgermester.

Mannen er ikke fornøyd med svaret.

– Hvordan gikk det til at smuglerne nærmest overtok denne leiren som du etablerte for å hjelpe mennesker i nød?

– Jeg er stolt over at jeg lot etablere en leir hvor vi sørget for rennende vann, containere og telt flyktningene kunne bo i. Og hvor de fikk faste leveringer av måltider. Vi har frivillige som kommer for å hente dem hjem til seg for at de skal få dusje, og kjører dem tilbake til leiren, sier borgermesteren.

– Men jeg innrømmer at jeg samtidig, uten å forstå det, var med på å gjøre det lettere for smuglerne å operere her. Plutselig dukket det opp biler med britiske skilt i området, og på kort tid hadde kjeltringene overtatt leiren og begynte å kreve inn penger av flyktningene.

– Alt skulle selvsagt være gratis fra vår side, men nå ble folk beordret til å betale ti euro natten for å bo i containere, og fem euro for å sove i teltene. Det som verre var er at det kom til skuddveksling mellom de ulike smuglerbandene. Da tok franske myndigheter situasjonen på alvor. Derfor ser dere at politiet er innom her hver eneste dag, sier borgermesteren.

Ifølge Dhersin er smuglerne her ennå. De kommer om natten, tar med seg flyktninger de har avtalt med, og som det vet er i stand til å betale. Tre-fire i slengen. Kjører dem til fergesteder langs kanalkysten, til Oostende og Zeebrugge i Belgia. Noen timer etterpå har de kommet seg ulovlig inn i England.

– Vi er sjanseløse

Fra venstre Majida Faraj, 38 år og datteren Hero, 20 år. Flyktingleiren i Grande-Synthe utenfor Dunkerque. Foto: Kristofer Sandberg ,

Den søvnige lille nordfranske byen Teteghem, er stort sett bare kjent for de 7 000 som bor og trives der. Men den har altså fått en strategisk og viktig beliggenhet for menneskesmuglere fra Storbritannia etter at det i dette området utenfor Dunkerquedet, ble anlagt to flyktningleirer tidligere i år.

Dhersin representerer UMP, det konservative partiet til tidligere president Nicolas Sarkozy. Dhersin var strategisk rådgiver i valgkampen som førte Nicolas Sarkozy til topps i fransk politikk og inn i Elysse palasset. I dag har UMP byttet navn til Republikanerne.

– Det var en herlig tid, Sarkozy var en helt annerledes politiker, tok gode beslutninger, men jeg må faktisk tilstå at jeg etter hvert trøtnet på hans mange krumspring, både privat og politisk. Men han gjorde mye bra. Jeg satt i Kommisjonen for sikkerhet og bekjempelse av den korsikanske mafiaen, Der lykkes vi bra. Derfor har jeg inngående kunnskap om hvordan et mafianettverk fungerer, og ser det samme mønsteret her, sier borgermester Dhersin.

– Men fransk politi må kunne arrestere smuglerne?

LADETELT: Flyktningene har rigget opp et lite telt hvor folk kan få ladet mobiltelefonene sine, kanskje den viktigste eiendelen de har. Foto: Kristofer Sandberg , VG

– Ja visst, og det blir da også gjort. I tillegg har vi konfiskert de dyre bilene de kjører rundt i. Det hjelper ikke. 35 smuglere bak lås og slå betyr bare at det dagen etter operer 35 andre smuglere, eller kanskje enda flere. Mafiabossene har ubegrenset tilgang på fotsoldater, og nye luksusbiler. Vi er sjanseløse. Det er toppsiktet som må knekkes. Ikke underoffiserene, sier Dhersin.

Han er klokkeklar på hvordan mafiatoppene kan tas, men da er man avhengig av at det politiske systemet jobber på lag med rettssystemet og politiet.

Han hevder at flyktningstrømmen over den engelske kanalen kunne vært sterkt redusert om britene hadde spilt på lag.

– Den britiske regjeringen må ta mafiatoppene. De sitter i London og tjener hundrevis av millioner euro på det jeg vil kalle slavehandel. Det er forferdelig, sier borgermesteren som bygde opp flyktningleiren som smuglere langt på vei overtok driften av.

LAGER MAT: Flyktningene får mat hver dag og frivillige sørger for at de får en dusj en gang i uken, i flyktningeleiren i den lille franske stedet Teteghem. Foto: Kristofer Sandberg ,

– Jeg kan våkne midt på natten og gremme meg, sier han.

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Han betaler flukten med penger fra Norge

  2. Regionvalg i Frankrike: Borgermesteren: – Ser likheter med Hitler-Tyskland

  3. 13.000 flyktninger har forsvunnet fra Hellas

  4. Nesten én million på flukt i Syria

  5. Dagens viktigste nyheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder