Obama irritert på Trump-velger: – Ta av deg den capsen!

COLUMBUS (VG) President Barack Obama (55) lot seg provosere av en Donald Trump-supporter på valgmøte i vippestaten Ohio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Kom igjen, ta av den capsen. I samme slengen hadde jeg tatt en titt på hvor den er laget, for jeg vedder på at det er i Kina, sa Obama til en publikummer fra scenen i Columbus sent tirsdag kveld norsk tid.

Få siste nytt om valget i VGs valgstudio

Med kun én uke igjen til presidentvalget, er han i full gang med å drive valgkamp for Hillary Clinton.

Obama er kjent for å holde hodet kaldt. Med sin spontanreaksjon fra scenen i Ohio rakk han imidlertid vise et lite glimt av hvor opphetet og anspent presidentkampanjen nå er i USA.

Les også: Her møter Trump velgerne etter kjempemålingen

– Gå og stem

Det var midt under presidentens tale på Capital University Field House at en svoren Trump-supporter klarte å avbryte presidenten med å rope «lock her up, lock her up, lock her up», midt i en setning om hvor usikket Trump er til jobben som president.

Det ble raskt en rar stemning. 55-åringen stoppet å snakke og så på mannen. Publikum begynte å bue.

– Vent, vent. Ikke bu! Buing hjelper ikke, gå og stem, sa Obama.

– Det er mange hardtarbeidende folk her i Ohio, flere av dem sier at Trump ikke er så ille. Men kom igjen, en ting er hvis han hadde hatt det tøft tidligere, slitt med å få ting til å gå rundt, ikke hatt råd til utdannelse. Da hadde man kunnet tro på han, men ikke Trump. Han har ikke engang gått med en baseballcaps før han begynte å selge dem, fortsatte han.

Clinton-velgere til VG: – FBI ville sabotere

Obama fortsatte tilsynelatende uberørt etter episoden. Faktisk ble han mer positivt energisk jo mer han fortsatte å snakke om årets valgkamp.

Etter å ha fortalt om sitt eget presidentskap og alle fremskrittene som forsvinner hvis Clinton taper, gikk han kategorisk til verks på Trumps kvaliteter og mangel på erfaring, før han igjen rettet seg til Trump-supporteren på første rad.

– Vi har alle republikanske venner. Ta denne gutten på første rad med capsen. Han virker som en hyggelig fyr. De fleste republikanske vennene våre snakker ikke slik Trump gjør, men situasjonen i landet vårt er så polarisert nå at flere unnskylder det Trump sier. Dette er ikke en mann dere vil ha som president, fordi våre barn vil lære av det, sier Obama. Han har ryddet kalenderen frem til valget og skal holde valgmøter for Hillary Clinton i Nord Carolina og Florida ut uken.

– Min kone er ikke bare min like, men min overmann, sa også Obama i Ohio og snakket om sexisme i valgkampen. Han oppfordret mannlige velgere til å kjenne litt ekstra etter om de plages av at Clinton er kvinne.

Les også: Dette er hjertet av Trump-land

LIKER IKKE TRUMP: President Barack Obama trakk inn Trump-supporteren igjen senere i talen sin, men budskapet var klart; Donald Trump er ikke skikket til å være president. Foto: Klaudia Lech, VG

Vippestaten Ohio er et av valgets viktigste slagmarker. Ingen annen delstat har stemt mer konsekvent på vinneren enn denne. Samtidig har ingen republikaner noensinne blitt president uten å vinne her.

Siste måling gir Trump en ledelse på tre prosentpoeng over Clinton, ifølge Fivethirtyeight.

Giæver kommenterer: Trump i siget før sluttspurten

Gode målinger for Trump

Nyheten om at FBI-sjef James Comey opplyste kongressen om at det var funnet nye e-poster som kan være relevante for etterforskningen av Clintons bruk av en privat e-postserver, har gitt demokratenes kampanje en real kalddusj.

Clintons nasjonale ledelse over Trump har sunket til tre prosentpoeng, ifølge Morning Consults nye måling for Politico, som ble utført etter nyheten om de nye e-postene.

Bakgrunn: Her er meningsmålingen som får Trump til å smile

Og i en måling foretatt av Langer Research Associates for de anerkjente nyhetsmediene ABC News og Washington Post går Trump foran Clinton nasjonalt med 0,7 prosentpoeng.

Trump får 48 prosents oppslutning og Clinton 47 når de spurte i målingen blir bedt om å velge mellom de to. Når to andre kandidater med langt lavere oppslutning blir inkludert, får Trump 46 og Clinton 45.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder