PÅGREPET: Partilederne Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag i HDP. Her under en pressekonferanse i Ankara tirsdag. Foto: Stringer/turkey Reuters

Opposisjonsledere pågrepet i Tyrkia

De to nasjonale lederne for det prokurdiske partiet HDP er pågrepet av tyrkisk politi.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I tillegg er ytterligere ni parlamentsmedlemmer fra partiet pågrepet.

Ifølge tyrkiske medier er pågripelsene en del av en omfattende aksjon mot partiet, som er det tredje største i nasjonalforsamlingen.

Politiet slo til mot de to partilederne i en koordinert politiaksjon fredag morgen lokal tid, skriver tyrkiske Daily Sabah.

Kommentar: Dette vil Tyrkia vi skal vite om kuppforsøket

Anklages for terror

Selahattin Demirtas ble pågrepet i sitt hjem i den sørøstlige byen Diyarbakir, mens Figen Yuksekdag ble pågrepet i hovedstaden Ankara. Samtidig gjennomførte politiet aksjoner i byene Van og Bingol.

Les også: Erdogan hamrer løs på Hillary Clinton

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu er partilederne pågrepet som del av en terroretterforskning. TV-kanalen NTV melder at anklagene går ut på at de skal ha spredd propaganda for den forbudte kurdiske gruppen Kurdistans arbeiderparti (PKK).

Det er fortsatt unntakstilstand i Tyrkia etter det mislykkede kuppforsøket i juli, og kritikere har beskyldt regjeringen for å benytte dette handlingsrommet til langt mer enn å forfølge dem som sto bak kuppet.

Den siste tiden har tyrkiske myndigheter blant annet strammet grepet om de prokurdiske kreftene.

I byen Diyarbakir ble de to ordførerne fra HDP pågrepet forrige uke, og denne uken innsatte myndighetene nye ledere i byen.

Les også: Tyrkia vil sjekke statsansattes sosiale medier

Tar også forfattere og journalister

I provinsen Mardin ble minst 25 politikere og medlemmer av HDPs lokale søsterparti pågrepet tirsdag morgen.

Stadig flere forfattere og journalister blir også pågrepet. De kan ikke på noe vis knyttes til kuppforsøket i juli, men fengsles for angivelig å ha «støttet opp om terrororganisasjoner».

Mandag morgen ble både journalister og sjefer i avisen Cumhuriyet pågrepet, blant dem sjefredaktør Murat Sabuncu, noe som har vekket sterke reaksjoner internasjonalt.

Les mer: Journalister og forfattere arresteres midt på natten

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder