UTE: Klokka 13.15 norsk tid trakk Andrea Leadsom (53) seg fra kampen om å bli Storbritannias neste statsminister. Hun leste opp en kort uttalelse til pressen. Foto: Neil Hall Reuters

Leadsom trekker seg fra statsministerkampen i Storbritannia

Brexit-favoritten Andrea Leadsom (53) har trukket seg fra kampen om å bli Storbritannias neste statsminister. Det betyr at britenes neste leder trolig blir Theresa May (59).

 • Eirik Røsvik

Artikkelen er over fire år gammel

Egentlig skulle medlemmene i det konservative partiet stemme på enten Andrea Leadsom (53) eller Theresa May (59) som den neste partilederen. Den som vant det valget skulle også bli den neste statsministeren i Storbritannia.

Så du denne: Leadsoms skandaleintervju med The Times

Bakgrunn: Disse kjempet om å bli Storbritannias neste statsminister

Nå har den ferske energiministeren og brexit-favoritten Leadsom trukket seg.

Ber om rask avklaring

Klokka 13.15 leste hun opp en uttalelse til media.

– Å tjene mitt lands beste interesser inspirerte meg til å stille. Etter vi forlater EU venter en lysende framtid, sier Leadsom ifølge The Guardian.

Hun sier at Storbritannia trenger sterkt lederskap omgående, og at en ni uker lang lederstrid bør unngås om det er mulig.

Les også: Leadsom får oppfinnsom homo-kjeft

– En sterk regjering må gå i gang fort. Det er avgjørende at dagens arbeidere fra EU-land i Storbritannia vet hvor de står. Vi trenger en ny statsminister så fort som mulig, og Theresa May har støtten til 60 % av parlamentsmedlemmene, sier hun.

May blir trolig statsminister

På spørsmål om han kom til å gjenåpne lederkonkurransen sier lederen av valgstyret i det konservative partiet, Graham Brady, at det ikke er aktuelt.

Theresa May blir derfor trolig formelt utropt som leder av det konservative partiet, og dermed statsminister, innen kort tid. Det kan imidlertid ta flere dager.

Graham Brady ber om at valgstyret må få tid til å gjennomføre prosessen.

LEDER: Trolig blir innenriksminister Theresa May (59) utropt som ny statsminister innen kort tid. Foto: Andrew Yates Reuters

Nederlag for brexit-leiren

Leadsom sa at den svake støtten hun har blant konservative parlamentsmedlemmer betyr at hun ikke klarer å stable på beina en sterk regjering.

Den tidligere arbeidsministeren fra brexit-leiren, Ian Duncan Smith, sier han er enig. Han ber om at May blir utropt som ny statsminister så fort som mulig.

Ifølge The Guardian er det vanskelig å se hvordan valgstyret i det konservative partiet kan gjenåpne lederkonkurransen. Leadsom hadde støtte fra 84 parlamentsmedlemmer, eller 25 %, mens Michael Gove, som var på tredjeplass, bare hadde 46 støttespillere, eller 14 % av de konservative parlamentsmedlemmene.

Støtte fra brexit-leiren

Etter at Leadsom trakk seg får Theresa May støtteerklæringer fra flere tidligere rivaler. Brexit-general Boris Johnson og Andrea Leadsom har begge gått ut med sin offisielle støtte til Theresa May som ny konservativ partileder.

– Theresa May vil gi oss den autoriteten og det lederskapet som er nødvendig for å forene det konservative partiet og ta landet i riktig retning i de kommende ukene og månedene, sier Boris Johnson i en uttalelse.

Sjakk, spenning og ekspertenes råd: Dette er spillet om brexit

Han sier at folkeavstemningen om å trekke Storbritannia ut av EU må respekteres.

Det betyr at de konservative anti-EU-kreftene vant folkeavstemningen, men trolig har tapt lederstriden. Tre av fem kandidater som stilte på startstreken i lederkampen da fristen gikk ut forrige torsdag støttet brexit, men de er nå alle ute av dansen.

DISSE KJEMPET OM Å BLI STORBRITANNIAS NESTE STATSMINISTER: Theresa May (til venstre, Michael Gove (midten nederst), Andrea Leadsom (nederst til høyre, Liam Fox (midten øverst) eller Stephen Crabb (øverst til høyre). Nå ser det ut til at forhåndsfavoritten Theresa May går seirende ut av lederstriden. Foto: AP, AFP og PA

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Disse kjemper om å bli Storbritannias neste statsminister

 2. Pluss content

  Cameron går – åpner døren for ny jernkvinne

 3. Lederkaos i britisk toppolitikk: Politikernes exit etter brexit

 4. Leadsom hevder hun blir en bedre leder enn May fordi hun er mor

 5. The Times: May kunngjør sin avgang fredag

Fra andre aviser

 1. Cameron: May overtar på onsdag

  Bergens Tidende
 2. Slik blir David Camerons etterfølger valgt

  Aftenposten
 3. May eller Leadsom blir ny britisk statsminister

  Aftenposten
 4. Boris Johnson stiller ikke som statsministerkandidat

  Aftenposten
 5. May lover ikke å stille til gjenvalg hvis hun får fullføre brexitforhandlingene

  Aftenposten
 6. BBC: Leadsom hopper av - May blir trolig statsminister

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder