Nabo til Dallas-skytteren: – Jeg så han trene til angrepene

Fant bombeutstyr og dagbok med «kampstrategier» hjemme hos skytteren

MESQUITE, TEXAS (VG) Politiskyter Micah X. Johnson (25) drev med stridstrening i hagen i tiden før angrepet, forteller nabo, militærveteran Demitrius Price (49).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har fulgt med på han en stund. Og jeg har sett ting i bakgården hans som gjorde meg urolig. Jeg visste noe var galt med den fyren. Vi snakket sammen en gang, da ble jeg sikker på det, sier Demitrius til VG.

Bakgrunn: Dette har skjedd i Dallas

Les mer: Tidligere Irak-offiser drept i Dallas-skytingen

Sammen med konen Stephanie (49) sitter han innerst i en sval garasje, godt skjult bak en strøken Mercedes med millitærskilt. Herfra skimter ekteparet den inngjerde bakgården til Dallas-skyter Johnson tvers over bakgaten.

Fant bombemateriale

Johnson er mannen som torsdag kveld lokal tid skjøt 12 politibetjenter. Fem døde og to ble skadet. To sivile ble også skutt, men ingen av de ni er livstruende skadet.

Politiet opplyser i en pressemelding i 23-tiden fredag kveld norsk tid at de fant utstyr til å lage bomber, skuddsikre vester, rifler, ammunisjon, og en personlig dagbok med kampstrategi. Politiet arbeider nå med å analysere innholdet i dagboka.

Ifølge politiet har Micah Johnson ikke hatt et kriminelt rulleblad, men det skal ha kommet opplysninger i løpet av etterforskningen om at han var ein einstøing.

Militærtrening i bakgården

Price har vært yrkesmilitær hele livet, med base i Tyskland i over fem år. I april tok han med konen hjem til Texas etter noen år i hjembyen Louisiana. Demitrius la raskt merke til sin nye nabo.

Les også: Micah X. Johnson utpekt som gjerningsmann

– Jeg kjente igjen treningen han drev med i bakgården. Det var stridstrening. Jeg hører de er flere pågrepet. Men jeg tror han gjorde dette på egenhånd. Han var klar, forklarer Price.

Han tenner en ny røyk, tørker svetten av halsen og rister oppgitt på hodet. Han vil ikke si hva han og drapsmannen snakket om.

– Han planla å skyte spesifikke mål. Bakgården var hans militærsone. Han gjorde mye der som indikerte at han enten var klar for å dra i militæret, eller hadde vært i militæret, derfor holdt jeg et øye med han. Han trente også, men det var mest militærtrening, sier Price.

FULGTE MED: Militærveteranen Demetrius Price flyttet inn overfor massedrapsmann Micah X. Johnson og la raskt merke til sin nye nabo fra sitt tilholdssted i garasjen. Foto: Thomas Nilsson VG

Dramaet startet ved en demonstrasjon etter at to afroafrikanske menn de siste dagene hadde blitt skutt og drept av hvite politibetjenter. Etter å ha skutt mot politiet forskanset Johnson seg, og var lite samarbeidsvillig. Politiet festet eksplosiver til en bomberobot, og detonerte dem i nærheten av ham slik at Johnson døde.

Ikke sinte på politiet

Det velstående og fredelige nabolaget ligger i utkanten av Mesquite. Her i et stort sandfarget hus bodde drapsmannen med sin mor. Bakgården er tom, med unntak av et anlegg for treningsmanualer og et stort bilhjul, som brukes i trening. En kvinne står utenfor baktrappa når VG er der, men hun vil ikke si noe.

– Han sa han ville drepe hvite mennesker. Jeg har hvite barnebarn, så det er ikke noe jeg går med på. Men med denne skytingen ble alt veldig komplekst. Det er mye sinne der ute, sier Demitrius tørt.

Naboparet vil først ikke snakke med VG og er brydd av politiet og medier som har dukket opp utover dagen.

MYE ALENE: Ekteparet Stephanie og Demetrius Price så aldri noen andre enn drapsmannens mor, av og til, i det svære huset hvor skytteren bodde øst for Dallas. Foto: THOMAS NILSSON VG

– Vi er ikke sinte på politiet. Vi vil ikke si noe slikt og vi har ikke lyst til å blandes inn i den saken. Vi afro-amerikanske settes i bås av dere i mediene. Vi vil ikke se hvite bli drept, men politiet må slutte å drepe oss, advarer han VG og tenner en røyk.

Les mer: Politiet drepte Johnson med en bomberobot

– Dette er et veldig bra nabolag, alle her er gode folk. Man sitter å ser slike ting på TV, og nå skjer det bokstavelig talt i bakgården vår. Vi vil bare ha det fredelig og være glade, sier Stephanie og rister på hodet.

Politiet hentet flere esker

Politiet ankom drapsmannens hjem fredag morgen og forlot stedet med flere esker noen timer senere. En politimann opplyser til VG at de er ferdig med å etterforske hjemmet, og at familien har bedt om å ikke bli kontaktet.

HJEMMET: Her bodde den mistenkte politidrapsmannen Micah X. Johnson sammen med sin mor. Familien vil ikke ha kontakt med media og har dratt for gardinene. Foto: THOMAS NILSSON VG

Pentagon har bekreftet at Johnson tilhørte de amerikanske reservestyrkene, noe som indikerer at han har hatt tilgang på skytevåpen. De har også opplyst at han fra 2013 til 2014 skal ha tjenestegjort i Afghanistan. Han skal ikke ha noe kriminelt rulleblad, men har jobbet som snekker og murer.

Price tror, i likhet med medierapporter, at Micah X. Johnson var preget av Afghanistan-oppholdet fra 2013-2014.

– Det kan ødelegge psyken din. Det snur opp ned på ting. Også kommer man hjem hit, pensjonert og har mye tid på hendene. Man jobber ikke, i stedet begynner man å tenke. Og du tenker på de samme tingene igjen og igjen. Så ser man politiet skyte uskyldige afro-amerikanerere. Jeg så han var sint, forteller naboen og legger til:

– Jeg har heldigvis ikke kjent på det selv, men jeg vet hvordan psyken til en som han kan fungere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder