Dette skjer med Tyrkia-returene framover

Her er migrantene Europa ikke vil ha

LESVOS (VG) På en strand på ferieøya Lesvos samles migrantene EU vil sende tilbake. Men samtidig er det fullt kaos rundt framdriften i returene til Tyrkia.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi er ikke blitt informert om noen returer tirsdag, så jeg regner med at det ikke kommer til å skje. Vi står til tjeneste for greske myndigheter, men vi trenger noe tid til å forberede oss, så trolig ville vi fått beskjed på forhånd, sier pressekvinne i Frontex, Ewa Moncur, til VG tirsdag morgen.

I HELLAS: Fotograf Chryssa Panoussiadou og VG-journalist Nilas Johnsen Foto: Chryssa Panoussiadou, VG

Guvernøren i tyrkiske Dikili uttalte til tyrkiske medier mandag kveld at han forventet nye returer først på onsdag.

– For å være helt ærlig: Jeg vet ikke hvor mange returer som vil bli gjennomført resten av uken, sier Moncur til VG.

Hun er talskvinne for EUs grenseorgan Frontex, og har nettopp ledet den første av flere planlagte returer - 131 migranter fra Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka, sendt ut fra Lesvos til den tyrkiske havnebyen Dikili.

– De som sendes til Tyrkia nå er migranter som ikke har krav på asyl, men det må fattes vedtak i hver sak. Og til hver utsending ønsker vi å ha et likt antall ansatte fra Frontex som følger migrantene på fergene, og vi har mangel på folk, sier Moncur.

Frontex har bedt om totalt 2.300 tjenestepersoner til hele oppdraget, forklarer Moncur - 1.500 til en hver tid. Foreløpig har de en tiendedel av det antallet, og har fått løfter om under halvparten.

UØNSKET: Disse migrantene har ikke fått registrere asylsøknader på Lesvos, og vil trolig bli sendt tilbake til Tyrkia, og så videre til land som Pakistan, India og Marokko. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Uavklarte spørsmål

En rekke aspekter ved returene er fortsatt uavklart. Dette er noen av de vanskeligste spørsmålene:

** Når blir returene gjennomført?

Etter planen skal 750 personer returneres denne uken, men det er uklart hvor mange greske myndigheter får «klargjort». Guvernøren i Dikili har sagt at han ikke venter flere returer før på onsdag. De tre fergene som fraktet migrantene er tirsdag tilbake i havnen i Lesvos, men returene ble avlyst grytidlig tirsdag morgen.

RETURER. Én av de 131 migrantene som ble sendt fra Lesvos til Tyrkia i første runde med returer på vei inn på fergen. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

** Hvor mange skal returneres totalt?

Alle som ankommer fra Tyrkia etter 20. mars skal i teorien returneres, og det gjelder over 6.000 personer så langt. Totalt har returavtalen en maksgrense på 72.000 personer. For hver person som returneres har EU forpliktet seg til å ta imot en syrisk flyktning fra leirene i Tyrkia: Der er det 2,7 millioner syrere.

** Hvem sendes ut av Europa?

Hellas har sagt at de som har rett til asyl, skal få søke. I praksis er asylsystemet mer eller mindre kollapset, men EU har lovet å bistå med personell fra andre land. I begynnelsen får personer fra krigsherjede land som Syria, Irak og Afghanistan sine asylsøknader vurdert, mens det for land som Pakistan, India og Marokko er fattet gruppevedtak.

** Får migrantene søke asyl i Tyrkia?

Det er i høyst uklart: Tyrkia gir noen grupper, som syrere «midlertidig opphold», men har unntak fra Flyktningkonvensjonen for en rekke andre grupper. De som anses som migranter sendes rett ut. Amnesty hevder at også syrere, afghanere og irakere er blitt presset til å returnere uten å ha fått søke asyl.

VILLE SØKE ASYL: Tasif Ali (20), fra Gujrat i Pakistan, sier han ville søke asyl i Hellas, men at han ikke fikk registrere seg. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Migranter på stranden

På en strand utenfor havnen i Lesvos har rundt to hundre personer samlet seg i en leir drevet av frivillige fra «No Borders». De fleste er fra Pakistan, India og Marokko, og har fått med seg at de første som er blitt returnert er deres landsmenn.

– Da den greske kystvakten plukket meg opp sa de «velkommen til Europa». Hva har skjedd med den velkomsten? Jeg har faktisk rett til å søke asyl her, og jeg har levert en søknad, men jeg er blitt nektet registrering, sier Tasif Ali (20), fra Gujrat i Pakistan.

SLITEN: Amarjit Singh (58) fra Punjab i India sier han er syk og sliten etter reisen til Europa, og at han trodde indere kunne få asyl her. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Rashpal Singh fra India spør om VG kan svare ham ærlig på om han har noen mulighet til å få asyl, og han rister oppgitt på hodet da han får høre at EU mener at indere i hovedsak ikke har noe asylgrunnlag.

– Hver av oss har vår unike grunnlag for hvorfor vi har flyktet hit. Jeg håper vi kan bli hørt, sier han.

Han reiser sammen med en av de få som ikke er i tyveårene, 58 år gamle Amarjit Singh.

– Denne reisen har vært ekstra vanskelig fordi jeg ikke er en ung mann, som de andre her. Nå er jeg syk og sliten. Vi flyktet fordi vi ble utstøtt og truet av andre slektninger, sier han til VG.

Les også

 1. Her er de første Tyrkia-returene

  LESVOS (VG) Her går de første migrantene om bord på fergen som skal returnere dem til Tyrkia.
 2. Faizal (26) frykter retur - ber om å få søke asyl i Hellas: Hellas starter retur av flyktninger og migranter til Tyrkia

  LESVOS (VG) I havnen på øya Lesvos ligger tre tyrkiske ferger klare til å transportere flyktninger og migranter tilbake…
 3. – 129 barn forsvunnet fra flyktningleir i Frankrike

  Til sammen 129 barn er sporløst forsvunnet fra en flyktningleier utenfor Calais i Frankrike, ifølge en…
 4. Sover i gresk havn med fire barn –  mannen er i Norge

  CHIOS (VG) Mens mannen og yngstesønnen venter på asylmottak i Namsos, sover Falak Darwish med de fire eldste barna i…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyrkia
 3. Hellas
 4. EU

Flere artikler

 1. Her er de første Tyrkia-returene

 2. Etter tre dager med full stopp: Her er Tyrkia-returene i gang igjen

 3. Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

 4. Faizal (26) frykter retur - ber om å få søke asyl i Hellas: Hellas starter retur av flyktninger og migranter til Tyrkia

 5. Frykter for barneflyktninger på greske øyer

Fra andre aviser

 1. Migrantreturene fra Hellas til Tyrkia i gang

  Fædrelandsvennen
 2. De første deporterte migrantene har ankommet Tyrkia

  Aftenposten
 3. Fire spørsmål og svar om deporteringen av migranter fra Hellas til Tyrkia

  Aftenposten
 4. Mens 202 migranter ble deportert, kom det 339 nye over havet

  Aftenposten
 5. Folkeretten kan stoppe retur av flyktninger til Tyrkia

  Bergens Tidende
 6. Folkeretten kan stoppe NATO-retur av flyktninger til Tyrkia

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no