Nadia (22): – Jeg var sexslave for IS

OSLO LUFTHAVN (VG) IS-terrorister stormet hjembyen hennes. Så ble hun tatt til fange og voldtatt hver eneste dag, forteller 22-årige Nadia Murad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var helt fryktelig. Ord strekker ikke til, sier Nadia til VG.

VG møter yazidien Nadia Murad på Oslo Lufthavn, like etter at hun har landet i Norge onsdag kveld.

22-åringen har tidligere fortalt sin historie til FN, der hun tryglet Sikkerhetsrådet om å utslette IS. Nå forteller 22-åringen, som omtales som et IS-offer av FN, historien sin til VG.

Hun er tydelig berørt når hun prater om marerittet hun opplevde for halvannet år siden: I august 2014 dro IS-terrorister henne ut av en trygg tilværelse i hjembyen Kocho i Nord-Irak. Nadia ble tatt til fange og ført til Mosul.

– Det var tusenvis

Hun er i Oslo for å møte norske politikere på Stortinget, i håp om å hjelpe jentene og kvinnene som fremdeles holdes som sexslaver.

Nadia forteller at hun ble holdt fanget i en leir i byen Mosul i tre måneder. Der ble hun kledd naken, mishandlet – og mistet helt kontroll over sitt eget liv og sin egen kropp.

– Det var tusenvis av IS-soldater der, og det var ikke bare irakere – de var av flere nasjonaliteter, sier 22-åringen.

– Hva gjorde de med deg?

– Vi ble utsatt for seksuell tortur hele tiden og overalt i leiren. Hver gang det kom noen inn hvor vi var, skjedde det. De misbrukte oss, og de kunne bruke oss akkurat som de ville.

Nadia ble slått, og ble voldtatt av flere menn samtidig. Hun ble så kraftig mishandlet at hun mistet bevisstheten.

– Du hadde ikke tid til å tenke, du blir helt paralysert. Du mister begrep om tid og sted. Det eneste jeg forholdt seg til, var de som kom og gikk. Det eneste jeg tenkte var: «Jeg håper det vil ta slutt», sier Nadia, og fortsetter:

– Jeg trodde aldri jeg ville klare å rømme, samtidig mister man ikke håpet – man skal klare seg, sier hun.

Nadia har fortalt historien sin før, og hun er trygg og pratsom, og stanser kun for å la tolken oversette. Det er viktig for henne at flest mulig får vite hva som har skjedd.

Likevel er det tydelig at det gjør vondt for henne å prate om hva som skjedde mens hun var i leiren, og om hvordan terroristene behandlet henne. Hun tar ofte hendene mot ansiktet, og får tårer i øynene når hun prater om jentene som fremdeles lever i IS-helvetet.

Les også: Video viser unge gutter henrette fanger

FORTVILET: Nadia Murad (22) er i Norge, og forteller til VG at hun er svært bekymret for hva som skjer med kvinner og jenter som blir holdt til fange av IS. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Hundrevis av jenter

Nadia forteller at IS-terroristene kom til hjembyen hennes for halvannet år siden, og ifølge henne var målet å utrydde yazidiene, en etniskreligiøs gruppe, tilhørende i Nineveh-provinsen i Irak.

22-åringen forklarer at alle innbyggerne i landsbyen ble sperret inne på en skole. De klarte ikke å flykte.

– Etter at vi hadde vært der en stund kom en mannlig leder inn, og ropte: «Hvem av dere vil konvertere til islam?» Ingen svarte. Da sendte han alle mennene ut, og etter en liten stund hørte vi skyting. Alle mennene ble skutt og drept, like utenfor, sier Nadia.

Kvinnene og jentene ble fraktet videre, før de ble delt i to grupper: Eldre kvinner i en gruppe, og yngre kvinner og jenter i en annen. De eldre kvinnene ble, ifølge Nadia, drept umiddelbart. Jentene i alderen 9–25 år, ble sendt til leiren i Mosul.

– Det var hundrevis av unge jenter der allerede. Kort tid etter at vi ankom, ble vi delt ut til mennene som var der. De kunne velge og vrake hvem de ville ha, sier Nadia, og legger til:

– Det var vanskelig. Når jeg tenker på det, blir jeg dårlig. Det de gjorde mot oss er ubeskrivelig. Det var forferdelig, et helvete.

Medfange: Amerikanske Kayla ble værende som IS-lederens sexslave for at flukt skulle lykkes

Klarte å rømme

Hun klarte etter tre måneder å rømme. Hun grep muligheten da hun for en gangs skyld var alene, og klarte å komme seg ut av leiren og i sikkerhet.

ÅPEN: Her er Nadia Murad hos FN, hvor hun fortalte historien sin til Sikkerhetsrådet. Foto: , Reuters

Les også: Slik blir det norske styrkebidraget i Irak

Selv om hun i dag lever et trygt og godt liv i Stuttgart i Tyskland, har 22-åringen fremdeles venner inne i leiren. Hun ønsker å gjøre sitt ytterste for å hjelpe dem.

En rapport fra Human Rights Watch i 2015 bekrefter at hendelser som de Nadia beskriver har funnet sted. Ifølge rapporten ble flere tusen sivile tatt til fange, og fremdeles er jenter savnet. Human Rights Watch slår også fast at ofrene ofte er dypt traumatiserte, men at de får svært begrenset hjelp.

Samtidig slår en rapport fra Amnesty fast at IS har tatt til seg hundrevis av kvinner, kun for å bruke dem som sexslaver.

Les også: Tilhører yazidi – hvor er foreldrene våre?

– Verdenssamfunnet trenger kunnskap om dette. Selv om jeg ble holdt fanget i tre måneder, var jeg heldig som slapp unna. Det er fremdeles flere hundre kvinner og barn som blir holdt fanget, misbrukt og torturert der. De trenger hjelp, og min oppfordring til Norge og norske politikere er at de må hjelpe dem nå, sier Nadia.

Samme oppfordring har også FN-eksperter tidligere kommet med.

Les mer: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

– Den totale umenneskeliggjøringen av Yazidi-folket er kanskje det som i størst grad har preget vårt bilde av terrorgruppen. Folkemordet, og spesielt den seksuelle volden mot kvinner har vært på enn annen skala enn hva vi har sett fra lignende grupper, har professor Knut Vikør i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen tidligere uttalt til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder