NATO-sjef Stoltenberg: Vi er klare til å slå tilbake

Publisert: Oppdatert: 16.11.15 14:49

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Danmark vurderer flyangrep inne i Syria

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at NATO-landene står samlet og er klare til å slå tilbake mot ethvert angrep lik det Paris opplevde fredag kveld.

NATO-sjefen holdt en appell etter at alle som jobber i NATOs hovedkvarter holdt en minnestund foran hovedkvarteret i Brussel mandag klokken 12, med ett minutts stillhet til minne om ofrene i Paris.

– Hele alliansen står sammen med Frankrike i sorg og solidaritet. Vi er – mer enn noengang – klare til å møte og slå tilbake truselen fra terrorisme og ekstremisme, Stoltenberg i en kort appell etter minnestunden.

Men Stoltenberg ga ingen signaler om hvorvidt NATO som allianse skal dypere inn i kampen mot IS i Syria eller Irak. Stoltenberg varslet heller ingen andre tiltak fra alliansens side.

Les også: Terroristene vil aldri ødelegge repblikken

Foran medlemslandenes flagg på NATOs hovedkvarter, leste Stoltenberg opp en kort uttalelse fra NATOs råd, hvor alle NATO-landene deltar med sine ambassadører på vegne av regjeringene.

Ment for å skremme

– Vi fordømmer dette angrepet mot våre kjerneverdier – demokrati, frihet og menneskerettighetene, sa den norske NATO-sjefen.

Han minnet også om at et stort antall NATO-land allerede samarbeider med Frankrike i operasjoner og i etterforskningen etter terrorangrepet.

– Angrepene gjennomføres for å skremme, men de vil tvert imot bare styrke vår besluttsomhet. Terror og ekstremisme kan aldri seire over demokrati o gvåre åpne samfunn, sa Jens Stoltenberg på plenen foran NATO-hovedkvarteret, og med alle medlemslandenes flagg firt ned til halv stang.

Danmark vurderer flyangrep

Mandag morgen holder NATOs utenriksministere et hastemøte i EU-hovedkvarteret i Brussel.

Der varslet Kristian Jensen, den danske utenriksministeren, at Danmark vurderer å delta i luftkrigen mot IS i Syria.

Først må situasjonen på slagmarken vurderes, understreket han overfor det danske telegrambyrået Ritzau.

– Men uansett er målet at de danske kampflyene, som tidligere deltok i angrepene mot IS i Irak, så snart som mulig skal settes inn i kampen mot ekstremistgruppen igjen, sa utenriksministeren.

Franske krigfly var på vingene allerede søndag kveld med 10 kampfly og slapp minst 20 bomber over byen Raqqa i Syria, IS' selverklærte «hovedstad».

Denne artikkelen handler om