BALKAN-ENIGE: Montenegro er snart NATO-medlem. Far Thorvald, og sønn Jens Stoltenberg vil også ha Serbia inn under NATO-paraplyen for å sikre at alle Balkan-landene inngår i det stabiliserende og sikkerhetsskapende nettverket i Europa. Foto: NTB scanpix Foto: ,

Jens vil samle Balkan-landene under NATO-paraplyen

...og får støtte av pappa Thorvald

BRUSSEL (VG) Montenegro vil bli NATOs 29. medlemsland. Dette er første skritt på veien til å få alle statene på Balkan inn under NATO-paraplyen. Et mål generalsekretær Jens Stoltenberg har satt seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under forsvarsalliansens utenriksministermøte tirsdag og onsdag, vil Montenegros ønske om medlemskap være et av hovedtemaene i samtalene, men ifølge NATO-kilder er de andre 28 medlemslandene blitt enige om formelt å invitere Balkan-landet inn i alliansen.

Åpen NATO-dør

– Forhandlingene med Montenegro er gjennomført og det faktum at Montenegro kommer til å bli medlem av NATO-familien, viser at alliansens åpen-dør-politikk fortsatt står ved lag, sier en diplomatisk kilde til VG.

Han legger til at Serbia er nøkkelen til å kunne få alle Balkan-landene tilsluttet vestmaktene og forsvarsalliansen.

– At Montenegro snart vil inngå som medlemsland, vil kunne dytte Serbia i samme retning. Alle landene på Balkan skal med i NATO og dermed tilhøre det stabiliserende og sikkerhetsskapende nettverket, sier diplomaten.

Urolig hjørne

Tidligere utenriksminister og fredsmekler på Balkan under krigene på 1990-tallet, Thorvald Stoltenberg, hilser velkommen det den innsatsen generalsekretæren i NATO, sønnen, Jens, og NATO-landene gjør for å skape fred og sikkerhet på Balkan.

– Balkan er kalt Europas urolige hjørne. Jeg tror at den dagen hvor Balkan-landene er samlet under NATO eller EU-paraplyen, vil det bringe dem sammen til glede for alle som dessverre har måtte leve med konflikt og politiske uroligheter på Balkan i altfor mange år. Kommer Montenegro med, er det en hyggelig nyhet, sier Thorvald Stoltenberg.

Stoltenberg-familien bodde i Beograd i begynnelsen av 1960-årene, da Thorvald var ambassaderåd ved den norske ambassaden i den jugoslaviske hovedstaden og Jens to år gammel.

Optimist

– Jeg er optimistisk med tanke på at Serbia vil bli medlem både av EU og NATO. Landet er det største og viktigste politisk, og har samarbeidet med NATO i flere år. Nå har den tidligere svært så nasjonalistiske regjeringen i Beograd snudd fra å være imot NATO til å bli veldig for den vestlige forsvarsalliansen, sier Stoltenberg senior.

NATO: Utenriksminister Børge Brende deltar på NATOs utenriksministermøte tirsdag og onsdag. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: ,

Afghanistan

Når utenriksminister Børge Brende møter sine 27 NATO-kolleger og generalsekretær Jens Stoltenberg i dag vil også situasjonen i Afghanistan og den spente situasjonen etter at tyrkiske F-16 skjøt ned et russisk jagerfly i forrige uke, bli gjenstand for intense samtaler.

Det er allerede enighet om at det ikke vil skje noen uttrekking av styrker i Afghanistan. Totalt vil det stå 13.000 soldater i og rundt hovedstaden Kabul. Den lille norske kontingenten på rundt 50 militære vil bli vedlikeholdt.

Deserterer

– Det er bred enighet om at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan ikke er som ønsket og nødvendigheten av en fortsatt tilstedeværelse der er høyst reell, sier en NATO-rådgiver.

Hovedsårsaken til at sentralregjeringen i Kabul ikke er i stand til å styre landet, er at at styrken på 352.000 afghanske soldater er blitt sterkt redusert. I følge NATO deserterer 30 prosent av soldatene hvert år. Landet har ikke noe flyvåpen som fungerer og vil være avhengig av amerikanske flystyrker, NATO-fiansiering og bistand i flere år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder