F18: To amerikanske jagerfly på oppdrag mot IS over Irak. Bildet er fra oktober i fjor.

F18: To amerikanske jagerfly på oppdrag mot IS over Irak. Bildet er fra oktober i fjor. Foto: Staff Sgt. Shawn Nickel , Afp

Slik har koalisjonen rammet IS

Russerne har bombet rebellene mer enn IS ** Samarbeid kan

være på trappene ** Ekspert: – Ikke nok med bare militær bekjempelse

Ifølge amerikanernes egne tall hadde koalisjonen de leder rammet over 16.000 IS-mål før terrorangrepet i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Inntil 12. november var det gjennomført totalt 8124 luftangrep mot IS. Over 5300 av disse var gjort i Irak, mens rundt 2800 var gjort i Syria, opplyses det på hjemmesiden til Operation Inherent Resolve (OIR).

Det fleste er luftangrepene er gjort av amerikanske fly, men også fly fra Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danmark, De forente arabiske emirater, Frankrike, Jordan, Nederland, Saudi Arabia, Storbritannia og Tyrkia har deltatt.

Eksperter: Slik kan man knekke IS

SLIK HAR DE RAMMET: Dette er en oversikt over IS-mål som er skadet eller ødelagt av Operation Inherent Resolve. Det er det amerikanske forsvaret selv som oppgir disse tallene. Foto: Grafikk: TOM BYERMOEN ,

Tallene amerikanerne presenterer viser blant annet at OIR, som altså er navnet på operasjonen USA leder mot IS, har skadet eller ødelagt 129 stridsvogner, over 4500 bygninger, nesten 5000 soldatposisjoner og 260 oljerelaterte mål siden oppstarten i august 2014.

Disse tallene ble oppdatert samme dag som Paris ble rammetav terror på seks forskjellige steder, og minst 129 mennesker ble drept.

VG-spesial: Dette var terroren i Paris

Militærkilde: 20.000 drepte

Nøyaktig hvor mange IS-soldater som er drept i luftangrepene mot Den islamske stat er uklart.

I midten av oktober opplyste en anonym amerikansk militærkilde til avisen USA Today at rundt 20.000 IS-soldater skal være drept i angrepene. Det kan høres ut som et høyt tall, men det er uklart hvor mange IS-soldater det finnes totalt.

Les også: Jan Egeland varsler fredsprosess i Syria

CIA anslo i fjor høst at det kunne være i overkant av 30.000. Omtrent samtidig hevdet en kurdisk militærleder at IS kunne mobilisere 200.000 soldater. Det som er sikkert er at samtidig som koalisjonen har sluppet sine bomber, og drept IS-soldater, har stadig nye fremmedkrigere ankommet områdene terrororganisasjonen kontrollerer.

– Men etter et år med bombeangrep er IS militært svekket, tror Syria-ekspert Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høyskole.

BOMBING; Luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen var med på å jage IS ut av den syriske byen Kobani. Bildet er fra et bombetokt i oktober i fjor. Foto: Umit Bektas , Reuters

Det er heller ikke kjent hvor mange sivile som er drept i angrepene. The Guardian skrev i august at mer enn 450 ikke-stridende, inkludert 100 barn, skal ha blitt drept i 52 ulike luftangrep. Koalisjonen selv avviste disse tallene, og sagt at de kun har tatt livet av to sivile i disse spesifikke angrepene.

Ekspert: – Putin kan få en nøkkelrolle

Felles løsning

Den siste halvannen måneden har ikke den amerikansk ledede koalisjonen vært alene om luftangrep over Syria. Også russerne har sendt jagerfly i luften. Tirsdag denne uken opplyste Russland at de har gjennomført 2.300 flytokt over Syria de foregående 48 dagene.

Kommentar: Bomber alene løser ikke problemet

Samtidig har det kommet frem at langt fra alle disse har vært rettet mot IS. Ifølge Per Christian Gundersen har hele 80 prosent av dem vært rettet mot rebellstyrkene som utfordrer kjerneområdene til Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen ,

Vladimir Putin har tidligere vært tydelig på at han ønsker at Assad skal beholde makten i Syria. Barack Obama har vært like tydelige på at USA ikke ønsker det.

Bakgrunn: Derfor blir Paris angrepet

Den seneste utviklingen med terrorbomben mot et russisk fly over Sinai i Egypt og angrepene i Paris, begge trolig med utspring i IS, kan nå føre koalisjonen og russerne tettere sammen.

– Russerne er jo også bekymret for IS og radikalisering i eget land og resten av randstatene i Kaukasus, så man har en felles fiende her. Utfordringen blir å finne en felles løsning på borgerkrigen i Syria. Man har kommet noe videre etter møtene i Wien, der man ble enig om å etablere dialog og fredssamtaler mellom den moderate opprørsledelsen og Assad regimet, sier Gundersen.

Hollande: Vil danne storkoalisjon mot IS

FRANSK KRIGSSKIP: Hangarskipet Charles de Gaulle forlot tirsdag havnen i Toulon på vei mot det østlige Middelhav, hvor det vil bli brukt i kampen mot IS. Foto: Boris Horvat , Afp

En slik felles løsning trenger likevel ikke bety slutten på det overordnede problemet.

– Man kommer jo ikke til å inkludere alle i en slik dialog. For eksempel vil ikke Nusrafronten, som er tilknyttet terrorgruppen al Qaida bli invitert. Dermed vil det være aktører på bakken i Syria som ikke ønsker et inkluderende, demokratisk Syria, men fremdeles vil fortsette kampen for å etablere en islamsk stat, sier Gundersen.

Vil ta flere år

Flere eksperter er enig om at et en opptrapping i, og tettere samarbeid om, kampen mot IS nå ikke må forveksles med en snarligløsning for å knekke organisasjonen.

– Man må ha to tanker i hodet samtidig. Den politiske løsningen vil ta flere år. Det er lov å håpe at det kan gå fortere nå, hvis USA og Russland blir enige, men det vil ta år likevel, sa Henrik Thune, assisterende direktør ved Norsk Senter for Fredsbygging, til VG mandag.

VG-spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

Han er blant dem som mener at luftangrep kan være med på å hindre IS i å ekspandere, men at det alene ikke er nok til å fjerne dem helt fra der de allerede er. Går man inn med bakkestyrker, mener han man risikerer å stå igjen der i årevis. Derfor trekker han frem diplomati som viktig.

– Hvis man ønsker å fjerne IS er ikke militærmakt løsning på det som gir IS kraft: Da må man løse to ting: Det dype hatet mellom sunni- og sjiamuslimer i Irak, som gjør at IS kan styre sunnimuslimske områder. Det andre er borgerkrigen i Syria. Så lenge det er borgerkrig i Syria, får man ikke sunni-samfunnet i Irak til å slå ned på IS. For å fjerne IS vil man derfor trenge en politisk løsning både i Syria og i Irak, sier Thune.

VG-spesial: Dette er Paris-terroristene

Thune mener håpet om fred i Syria kan ligge i samtaler mellom Putin og Obama, og at førstnevnte vil komme til å spille en nøkkelrolle.

– Putin vil kunne sette nye krav til Assad. En politisk løsning, hvor Assad etter hvert trekker seg ut, og med en løsning for landets sunnimuslimer, er en forutsetning for at IS kan nedkjempes militært, tror Thune.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder