INGEN KONTROLL: Justisminister Anders Anundsen mener det er så ille som at vi nesten ikke har kontroll over hvem som har kommet inn gjennom grensene. Foto: Robert S. Eik , VG

EU-enighet om skjerpet yttergrensekontroll

EU-landene er enige om en umiddelbart skjerpet kontroll ved yttergrensene som også gjelder Schengen-borgere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På fredagens hastemøte i Brussel ble EU-landene enige om skjerpet kontroll av alle som ankommer Unionens yttergrenser. Det betyr at også Schengen-borgere kan få passet sjekket mot fellesregistre ved innreise til Europa.

I dag er kontrollen av personer med Schengen-pass enklere enn av borgere fra andre land.

EU hasteinnkalte til fredagens møte etter Paris-terroren, og skjerpet yttergrensekontroll dominerte dagsordenen.

– Vi har en situasjon nå som er helt uholdbar. Jeg vil nesten trekke det så langt som å si at vi nesten ikke har kontroll over hvem som har kommet inn i Schengen-området nå, sa justisminister Anders Anundsen til NTB på vei inn til EU-møtet også Norge var invitert til.

Sverige: Innfører grensekontroller

Skal sjekkes nøyere

Frankrike ønsker systematisk og koordinert kontroll av dem som krysser yttergrensene. Det betyr at også Schengens egne borgere skal sjekkes nøyere på vei inn i Europa.

– Ved inn- og utreise av Schengen-området er vi nødt til å tenke annerledes. Hvordan det bør skje i praksis, er noe som nå diskuteres. Men vi er nødt til å vite hvem som faktisk befinner seg innenfor Schengen, sa Anundsen.

EU-landene har presset på for å få EU-parlamentet til å vedta et samkjørt register for informasjon om flypassasjerer som drar til eller fra Europa. Flere av landene vil også at registrene skal gjelde flyreiser innenfor Schengen.

Les mer: – Barbarisk angrep på demokratiet

Schengen består av 22 EU-land og Norge og de tre andre EFTA-landene.

Fersk VG-måling

En meningsmåling som InFact har gjennomført for VG, viste torsdag at tre av fire nordmenn over 18 år ønsket å innføre midlertidig grensekontroll.

Konfrontert med denne meningsmålingen, sier statsminister Erna Solberg at det er bra at mange land innfører grensekontroll, for da vil man registrere folk på veien, og da vet man hvem som kommer.

– Det er en feiloppfatning der ute at om vi innfører grensekontroll, så vil ikke folk få komme inn. Vår Schengen-grense ved Storskog har full grensekontroll, likevel kommer det mange asylsøkere. Folk tror at hvis det blir inført grensekontroll, så kommer det ikke asylsøkere. Det er ikke riktig, sier statsministeren til VG.

Les også: I september hadde disse EU-landene skjerpet grensekontroll

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder