Slik reagerte verden på Kims bombe

Nord-Koreas diktator Kim Jon-un sprengte det landet selv hevder var en hydrogenbombe, fikk nye sanksjoner og kritikk fra Kina. Likevel sitter han tryggere enn noen gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den samme uka som han fylte 33 år, sørget Kim Jong-un for å få hele verdens oppmerksomhet da Nord-Korea kunngjorde at de har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

VG Spesial: Syv fra Nord-Korea forteller sin historie

** Natt til onsdag varslet nordkoreanske medier at det ville komme en kunngjøring fra regimet. Etter å ha fortalt om hydrogenbomben, viste TV-kanalen KCNA bilder av dansende, jublende og applauderende folkemengder.

Mange eksperter betviler at det var en reell hydrogenbombe.

** FNs sikkerhetsråd innkalte til et hastemøte samme ettermiddag og kunngjorde i et enstemmig vedtak at Nord-Koreas handlinger utgjorde «en alvorlig risiko for internasjonal fred og sikkerhet».

** Kinas utenriksdepartement uttalte at de tar sterk avstand fra prøvespreningen. Talskvinne Hua Chunying sa at landet ikke hadde blitt advart og ville kalle Pyongyangs ambassadør inn for å gi en offisiell protest.

** Natt til fredag svarte Sør-Korea på prøvesprengningen ved å skru på propaganda-høyttalere på grensen til Nord-Korea.

Les også: USA sender bombefly over Sør-Korea

Skaper stolthet

– Prøvesprengningen har to effekter. Kim Jong-un viser sitt eget folk at han er en sterk leder, og mange nordkoreanere føler nok stolthet over at de har atomvåpen til tross for at de er et fattig og overmilitarisert land. Samtidig viser han på denne måten verden at Nord-Korea bør være en verdig forhandlingspartner, sier professor Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo.

Les mer: Så farlig er Kim Jung-un

Til tross for at FN mener Nord-Korea begår «menneskerettsbrudd med et så stort omfang, skala og i en slik natur at det ikke kan sammenlignes med noe annet land i den moderne verden», mener den norske professoren det er lite sannsynlig at vi ser noen brå forandringer i Nord-Koreas regime de neste tiårene.

VÅPENGLAD: Nord-Koreas leder Kim Jong-un (33) inspiserer et av landets jagerfly. Denne uken hevdet han at landet nå har prøvesprengt en hydrogenbombe. Foto: Kcna , Reuters

Det finnes få mennesker som har et fullstendig bilde av hverdagslivet for Nord-Koreas 25 millioner innbyggere. Men professoren mener nordkoreanere flest har fått det litt bedre etter at Kim Jong-un kom til makten.

Økonomisk vekst

Til forskjell fra sin far som var sterkt mislikt og styrte landet gjennom en sultkatastrofe, er den generelle oppfatningen av Kim Jong-un positiv.

– Han har tatt en del populære grep ved å tillate begrenset arbeidsutvandring til Kina og en viss grad av kapitalisme, sier Tikhonov.

– Men vil ikke et åpnere samfunn øke muligheten for at flere ser den økonomiske veksten i resten av verden?

– Nord-Korea opplever en økonomisk vekst på 4-7 prosent i år, lønningene stiger og med det øker levestandarden. Samtidig er det lett å bortforklare forskjellene til andre land med at store Kina har sviktet de sosialistiske verdiene og at Sør-Korea som har solgt sin nasjonale sjel til USAs imperialister, sier Tikhonov.

Les de sterke historiene: «De siste dagene har de spist jord for å fylle tomheten i magen.»

Likviderte onkelen

Det finnes ingen reell opposisjon i landet, og professoren mener Kim Jong-un gjennomførte et brutalt, men effektivt «forkjøpsangrep» da han fikk likvidert onkelen og andre sterke skikkelser i partiledelsen kort tid etter at han tok makten.

HVERDAGSLIV: Nordkoreanske skolebarn jobber i en risåker sørøst for hovedstaden Pyongyang. Foto: David Guttenfelder , AP

Direktør og seniorforsker Geir Helgesen ved Nordic Institute of Asian Studies sier at vurderingene rundt hvor trygt Kim Jong-un sitter ofte farges av ønsketenkning i begge leire.

– Mitt beste bud er at han har full kontroll, og det skyldes i høy grad at han utfyller den rollen som hele systemet er bygget opp omkring. Dessuten er det vekst i økonomien, landbruksproduksjonen vokser også, for første gang på meget lang tid. Selv en diktator må levere resultater, og det ser ut til at det skjer.

Les i VG+: August Borg bor i Nord-Korea

Helgesen mener Kim Jong-un sitter rimelig trygt så lenge Vesten fortsetter å demonisere ham.

– Nord-Korea er konstruert, så å si, til å motstå ytre press. Jo mere isolasjon og fordømmelse fra vår side, jo lettere er det for det regimet å begrunne at de bruker store ressurser på å «forsvare fedrelandet», på tross av at ressursene er knappe.

FORNØYD: Kim Jong-un (33) skal være mer populær blant folket enn sin far Kim Jong-il. Foto: Kcna , Reuters

Gjenforening langt frem

Begge Nord-Korea-ekspertene mener en gjenforening av Korea først er sannsynlig på svært lang sikt.

– Da jeg møtte Kim Dae Jung (tidl. president i Sør-Korea og Nobelprisvinner), sa han om tidsperspektivet for gjenforening: «det skjer ikke i min tid, og heller ikke i mine barns tid, men i deres barns tid tror jeg på at det vil skje». I Asia er de ikke redde for å jobbe med langsiktede perspektiver, sier Helgesen.

Ifølge en FN-rapport fra 2014 holdes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i fangeleirer i landet. Amnesty International anslo i 2011 at tallet er rundt 200.000.

Nord-Koreas kringkaster KCNA, publiserte i 2014 en rapport hvor landet svarte på beskyldningene om menneskerettsbrudd. Konklusjonen var at Nord-Korea er blant de beste på å respektere menneskerettigheter, og at Sør-Korea deltar i den amerikanske svertekampanjen av landets menneskerettigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder