SPENNING: En Malcolm Turnbull-tilhenger ser på motkandidaten Bill Shorten tale under det australske valget. Turnbull og hans koalisjonsregjering ser ut til å miste betydelig støtte. Foto: David Gray, Reuters

Australiere må trolig vente i dager på valgresultatet

Valget i Australia er så jevnt at det kan ta flere dager før det blir avgjort hvem som får danne regjering i landet.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Opptellingen så langt viser at verken den liberal-nasjonale koalisjonsregjeringen eller opposisjonspartiet Labor ligger an til å skaffe seg flertall i parlamentet.

Da 77,8 prosent av stemmene var talt opp ved 12-tiden søndag (4 norsk tid), hadde statsminister Malcolm Turnbull og hans regjeringskoalisjon sikret seg 65 av de 76 setene som kreves for flertall. Samtidig går minst 67 av setene til arbeiderpartiet Labor og Turnbulls motkandidat Bill Shorten, ifølge kringkasteren ABC.

13 av mandatene er det fortsatt for tidlig å peke ut. Partiet De grønne har sikret ett sete, mens fire andre går til uavhengige kandidater.

Teller poststemmer tirsdag

Overfor avisen Sydney Morning Herald opplyser den australske valgkommisjonen at opptellingen av poststemmer først vil fortsette tirsdag morgen.

Elleve millioner stemmer og forhåndsstemmer ble talt lørdag kveld og natt til søndag, melder valgkommisjonen, som også skal telle over en million poststemmer.

15,6 millioner australiere har stemmerett og -plikt i det obligatoriske valget, der det skal velges representanter for både over- og underhuset i parlamentet.

– Svekket Turnbull

Uansett hva utfallet av valget blir, vil Turnbull stå svekket tilbake, mener statsviteren Peter Chen ved University of Sydney. Statsministeren skrev ut nyvalg fordi politikere som er uavhengige eller fra mindre partier, sitter på vippen og dermed styrer maktbalansen i senatet. Den taktikken kan ha slått feil.

– Det er svært trolig at Turnbulls regjering blir gjenvalgt og får majoritet, som forventet. Men valget kommer til å få stor betydning. Ikke minst er Turnbull svekket fordi han skrev ut nyvalg når utfallet var så usikkert, sier Chen til nyhetsbyrået TT.

Pengesterk leder

Turnbull danket i fjor høst ut partifellen Tony Abbott fra Det liberale partiet og tok makten som Australias fjerde statsminister på drøyt to år.

Den pengesterke eksbankmannen har gått til valg på løfter om bedre økonomisk styring og hevdet nylig at bare han kan gi landet et sterkt og stabilt lederskap, særlig etter uventede «motvinder» som britisk EU-utmelding.

Også motkandidaten fra Labor har lovet å få orden på økonomien, men Shorten vil også satse på utdanning og helse, noe som vil innebære store investeringer.

Usikkert

Den regjerende liberal-nasjonale koalisjonen holder i dag 89 av de 150 representantene i nasjonalforsamlingen. Labor har 55 representanter, mens diverse mindre partier har én representant hver.

Nå ser det ut til å kunne gå mot en mindretallsregjering i landet, selv om 61-åringen Turnbull var mer selvsikker da han kommenterte valget tidlig søndag morgen.

– Basert på de rådene jeg har fått fra partifunksjonærer, har vi all tillit til at vi vil kunne danne en koalisjonsregjering med flertall i den neste nasjonalforsamlingen, hevdet statsministeren.

Mer om

  1. Australia

Flere artikler

  1. Brexit kan avgjøre det australske valget

  2. Morrison fortsetter etter uventet seier i Australia

  3. Interneringsøyer, homonekt og megakirker: Dette er Australias nye statsminister

  4. Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia

  5. Ekspert etter valgsjokket i Storbritannia: Kan bli raskt nyvalg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder