AKTIVISTER: Da brexit-resultatet ble klart fredag protesterte mennesker fra Movement for Justice mot fremmedfiendtlighet, rasisme og dagens innvandringspolitikk ved hovedkvarterene til News UK, eieren av blant annet avisa The Sun. Foto: Vickie Flores Zuma Press

FN advarer mot rasistiske angrep etter brexit

Flere fremtredende internasjonale organisasjoner ber britiske politikere ta ansvar for å unngå rasistiske angrep og et fremmedfiendtlig politisk klima i Storbritannia.

  • Eirik Røsvik

Tirsdag advarer FNs kommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, mot en kraftig økning i angrep mot utlendinger etter brexit.

– Rasisme og fremmedfiendtlighet er fullstendig uakseptabelt under alle omstendigheter, sier al-Hussein ifølge NTB.

Antyder brexit-link

Politiet melder om 57 prosents økning av registrerte hendelser fra torsdag til lørdag, sammenlignet med fire uker tidligere – fra 54 til 85 hendelser, skriver Guardian. I tillegg er flere hendelser rapportert på sosiale medier.

RASISME: Den konservative politkeren baronesse Sayeeda Warsi sier at organisasjoner som arbeider med hatkriminalitet melder om en oppblomstring etter brexit-avstemningen. Foto: Suzanne Plunkett Reuters

Blant annet har et polsk kultursenter blitt tagget ned i London, mens skolebarn med polske aner har fått lapper om at «skadedyr» må dra hjem nær Cambridge.

Flere britiske organisasjoner, aktivister og politikere frykter at denne utviklingen kan være koblet til den tøffe innvandringskritikken brukt i EU-kampen.

– Jeg har brukt mesteparten av helgen til å snakke med organisasjoner, privatpersoner og aktivister som arbeider med rasistisk hatkriminalitet, og som fører oversikt over hatkriminalitet. De har vist til noen virkelig bekymringsfulle foreløpige rapporter fra folk som har blitt stoppet i gaten og sagt «se her, vi stemte Leave, det er tid for dere å dra», sier tidligere formann i Tory-partiet, baronesse Sayeeda Warsi, til Sky News.

Ber britene ta ansvar

Tirsdag ettermiddag ba Human Rights Watch (HRW) britiske politikere om å ta tydelig avstand fra fremmedfiendtlige angrep. Organisasjonen legger et særlig ansvar på politikere fra nei til EU-siden, på grunn av deres kraftige innvandringsretorikk.

https://twitter.com/Channel4News/statuses/747761311358955521

HRW skriver på sine nettsider at britiske politikere må ta ansvar for å unngå et politisk klima hvor de som utfører fremmedfiendtlige angrep føler de har legitimitet.

Det har også blitt hyppig rapportert om hatske stemning i sosiale medier.

På Twitter har folk delt personlige opplevelser under emneknaggen #PostRefRacism. Det muslimske rådet i Storbritannia har også samlet personlige historier fra rundt 100 tilfeller av fremmedfiendtlig hets.

Frykter aksept for rasisme

Guardian-kommentator Aditya Chakrabortty mener den innvandringskritiske anti-EU-kampanjen har skapt et farlig og fremmedfiendtlig politisk klima.

Han skriver at det har blitt «OK å være rasist i Storbritannia», men frykter at alt blir verre om brexit ikke klarer å oppfylle håpene til de som i dag er sinte. Han har selv følt på kroppen at folk har lavere sperrer for å kritisere innvandrere.

– Ingenting av dette er tilfeldig. Det er det som skjer når regjeringsmedlemmer, partiledere og statsminister-wannabees drysser sine argumenter med giftig rasisme, skriver han.

Innlegget er delt over 7000 ganger i sosiale medier i løpet av tirsdag.

Cameron fordømmer

Mandag gikk statsminister David Cameron ut mot fremmedfiendtligheten.

– De siste par dagene har vi sett avskyelig graffiti klattet på et polsk kultursenter, vi har sett verbal hets slengt mot enkeltpersoner fordi de tilhører etniske minoriteter, sa Cameron skriver Guardian.

– La oss huske at disse menneskene har kommet hit og gjort en fantastisk innsats for landet vårt. Vi vil ikke godta hatkriminalitet og angrep som dette, de må stoppes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder