Trump til Russland: – Finn Clintons e-post

Mistenker russisk innblanding i epost-skandale

Teknologi-skribent: – Verre enn Watergate

Donald Trump ba Russland om å lekke Hillary Clintons slettede e-poster.

  • Birk Tjeldflaat Helle
  • Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse onsdag kom Donald Trump med en oppsiktsvekkende oppfordring. Han antydet at Russland burde hacke Hillary Clintons slettede eposter, skriver New York Times.

– Russland, hvis du lytter, jeg håper dere klarer å finne de 30.000 epostene som mangler. Jeg tror dere vil bli belønnet av pressen vår, sa Trump.

Antallet viser til de epostene som ble slettet fra den private e-postkontoen Clinton brukte da hun var utenriksminister.

Epostene ble ifølge Clinton slettet fordi de var av privat karakter.

Fersk meningsmåling: Færre stoler på Clinton enn Trump

Nekter for russisk innblanding

Trumps oppsiktsvekkende oppfordring kommer i kjølvannet av en ny e-post-skandale som har rammet Hillary Clinton.

Fredag ble nesten 20.000 interne eposter ble lekket av Wikileaks der det blant annet kommer frem at ledelsen i Det demokratiske partiets nasjonalkomité ønsket å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Les også: Demokratenes toppsjef går av etter Wikileaks-lekkasjen

Siden den gang har en rekke rykter vakt stor oppsikt i amerikansk media.

Flere eksperter hevder nemlig at Russland sto bak lekkasjen for å hjelpe Trump på veien mot stillingen som amerikansk president.

Ryktene har vært så sterke at Donald Trump på en pressekonferanse onsdag morgen måtte avkrefte at han hadde noe som helst med skandalen å gjøre.

I HARDT VÆR: En fersk meningsmåling viser at Hillary Clinton har mindre tillit i folket enn Trump. Foto: Thomas Nilsson VG

Bevisst timing

Den anerkjente teknologiforfatteren Franklin Foer mener lekkasjene er et Watergate om igjen, bare enda verre.

– Den beste sammenligningen er Watergate. For å hjelpe til med å vinne et valg har russerne gjort innbrudd i det virtuelle hovedkvarteret til det Demokratiske partiet. Hackerne brukte cyber-versjonen av avlyttingsutstyret Nixon brukte og satt på materialet i årevis, skriver Foer.

Stor billedserie: 100 nakne kvinner møter Trump

I en lengre kronikk på Slate påpeker han at WikiLeaks visker ut forskjellene mellom leaks og et hack. Nylig sa også Wikileaks-sjef Julian Assange at han bevisst timet e-post-lekkasjene til Demokratenes kongress for å skade Clinton.

Artikkelen fortsetter under videoen

Svært skitten valgkamp

– Uten å ta standpunkt til om det er hacking eller lekkasje, så er uansett pekerne i retning Russland skremmende. Data er kommet på avveie og brukes svært aktivt i det som vel ser ut som en svært skitten valgkamp, sier mangeårig sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til VG.

Han tror det er lite sannsynlig at vi noen gang vil få bekreftet hva som egentlig har skjedd i saken.

VG mener: Takler Putin en kvinnelig president?

– Jeg tviler på at noen havner i fengsel, for å si det slik, sier Thorsheim til VG.

Ifølge sikkerhetseksperten gjør amerikanske myndigheter mye for å sikre seg.

– Men man aldri kan beskytte seg hundre prosent mot et hack. Ei heller mot lekkasjer. Mye kan selvfølgelig gjøres, men det er ganske så vanlig at funksjonalitet og tids- og budsjettpress vinner over krav til sikkerhet. Vil det skje igjen? Absolutt. Kan det skje i Norge? Absolutt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder