Rådgiveren til Ukrainas styrtede president er Trumps valgkampsjef

VALGKAMP: Donald Trump sammen med sin valgkampsjef Paul Manafort og datteren Ivanka Trump på republikanernes landsmøte i Cleveland 21 juli. Foto: Rick Wilking Reuters

Trump kan anerkjenne Krim som russisk

New York Times sidestiller Donald Trumps uttalelser om Ukraina med den største utenrikspolitiske blemmen om Øst-Europa av en presidentkandidat for 40 år siden.

Artikkelen er over tre år gammel

Forrige uke antydet Donald Trump at Russland burde hacke Hillary Clintons slettede eposter. Jusprofessoren Laurence Tribe ved Harvard sa det grenset til landsforræderi. Da svarte Trump med at det hele hadde vært en spøk.

Nå har Trump igjen kommet i søkelyset for sitt forhold til Putins Russland. Først hevdet han at Putin ikke hadde soldater i Ukraina. Deretter kom hans valgkampsjefs tette bånd til Ukrainas mektige russisk-vennlige elite opp i dagen.

Men enda mer kontroversielt: Trump vil kanskje anerkjenne Krim som russisk.

Les også: Krise for Trump etter angrepet på Khan-familien

Antyder at Krim er russisk

I et intervju sendt søndag på ABCs «This Week» antydet Trump at USA under hans administrasjon kan anerkjenne Russlands anneksjon av Krim-halvøya, dersom det fører til bedre forhold til Moskva og sterkere samarbeid mot IS, skriver AP.

Det er motsatt standpunkt av det USA har i dag. Obama innførte økonomiske sanksjoner mot Russland etter annekteringen for to år siden. FN har også sagt at organisasjonen ikke vil at land skal anerkjenne Krim som en del av Russland.

Trump sa i intervjuet at folk på Krim-halvøya helst ville være en del av Russland, selv om USA ikke har anerkjent folkeavstemningen fra 2014. Obama-administrasjonen mener at folkeavstemningen ikke ble avholdt på tilfredsstillende vis.

Se mer: Forsker om Trumps NATO-utspill: – Øker faren for krig i Europa

Visste ikke om Putins soldater

Trump har blitt kritisert for å ha lite utenrikspolitisk kompetanse. Det ble derfor noe pinlig da Trump søndag skulle forklare situasjonen i Ukraina.

– Han kommer ikke til å gå inn i Ukraina. OK, bare slik at du forstår, sa Trump til programleder George Stephanopoulos i «This Week» på ABC.

– Han kommer ikke gå inn i Ukraina, greit? Du kan skrive ned dette. Du kan ta det ned. Du kan sette dette hvor du vil, sier Trump.

– Men han er jo allerede der, er han ikke?, svarte programlederen.

– OK, vel han er der på en måte. Men jeg er ikke der. Du har Obama der. Og helt ærlig, hele den delen av verden er i kaos under Obama med all den styrken du snakker om og all makten til NATO og alt dette. Samtidig, så går han bort. Han tar - tar Krim, sier Trump på sitt karakteristiske vis.

Les også: Ukrainas utenriksminister til VG: – Putin fører hybridkrig mot hele Europa

Sammenlignes med Gerald Ford

New York Times skriver at forrige gang en presidentkandidat gikk på en like stor utenrikspolitisk blemme om Øst-Europa var i et tv-intervju i 1976. Da sa den sittende presidenten Gerald Ford at «det ikke var noen sovjetisk dominanse i Øst-Europa».

Så lenge er det også siden USAs støtte til allierte i Øst-Europa var like viktig i den amerikanske presidentvalgkampen. I 1976 var uttalelsen veldig skadelig for Ford, fordi det så ut som han ikke forsto storpolitikk i Europa, skriver avisen.

Ford tapte til slutt presidentvalgkampen mot demokratiske Jimmy Carter.

RÅDGIVER: Paul Manafort er valgkampsjef for Donald Trump. Foto: Carlo Allegri Reuters

Bånd til Viktor Janukovytsj

Etter Trumps positive toner til Putin har det også kommet fram at hans valgkampsjef Paul Manafort har jobbet for den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovytsj. Ukraineren flyktet til Moskva i februar 2014 etter voldelige protester.

Bakgrunn: Russland straffes av Vesten etter Krim-inngripen

Manafort var i en kort periode innom Reagans administrasjon, før han gikk til næringslivet og jobbet som politisk rådgiver. Han har blant annet jobbet for de autoritære lederne Mobutu Sese Seko i det som da het Zaire og Ferdinand Marcos i Filipinene i tillegg til Janukovytsj, ukrainske eliter og russiske oligarker.

Ifølge New York Times er det ikke klargjort om hans arbeid i Ukraina ble avsluttet da han satte i gang med hans arbeid for Donald Trump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder