Her er noen av angrepene den siste uken. Foto:Grafikk: Tom Byermoen,

Slik er kampen mot IS nå

Mandag bombet amerikanske fly IS utenfor Bagdad, og terrororganisasjonen møter langt hardere motstand. Her er oversikten over den siste utviklingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Terrorgruppen den Islamske staten (IS) har erobret store områder i Syria og Irak, massakrert sivile og sendt hundretusenvisflukt. Fire dager etter at president Obama varslet nye amerikanske luftangrep mot IS slo amerikanske fly og droner til mot IS utenfor Bagdad og nær Sinjar, nord i Irak.

–Vårt mål er klart: Vi skal avsette og til slutt tilintetgjøre IS gjennom omfattende og iherdig kontra-terrorisme-strategi, sa Obama den gangen.

Det amerikanske forsvarsdepartementet oppgir at de har gjennomført 162 luftangrep mot IS i Irak.

Dette bildet er hentet fra en propagandavideo terrororganisasjonen lastet opp i juni, og skal vise militante IS-aktivister nær Tikrit i Irak. Foto: AFP PHOTO / HO / ISIL-,Afp

Kjerneområde

I løpet av sommeren hadde IS fremgang, og erobret store områder. Områdene IS kontrollerer er dominert av sunnimuslimske arabere. I Irak har de nådd områder med mye sjiamuslimer og kurdere.

– Den irakiske hæren besto stort sett av sjiamuslimer, og var ikke villig til å kjempe for sunnidominerte områder. Det er vanskeligere for IS å ekspandere i sjiamuslimske og kurdiske områder, sier Truls Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han sier videre at IS har fått støtte fra lokale grupper, men at det ikke er sikkert det vil vare.

– Mange av dem som støtter IS gjør det nok fordi de er den sterkeste gruppen i området. Dersom IS begynner å tape og fremstår som svakere vil nok flere av støttespillerne tenke at det ikke lenger lønner seg å støtte dem, sier han.

Les også: Dette er terroristenes våpen

Amerikanske luftangrep

10. september holdt Barack Obama en tale hvor han presenterte en strategi for å angripe IS. Fire dager senere meldte det amerikanske forsvarsdepartementet at de hadde angrepet IS sørvest for Bagdad og i nærheten av Sinjar. Sinjar ligger nordvest i landet, nær grensen mot Syria. De opplyser ikke hvor mange som er drept i angrepet, men seks kjøretøy skal være ødelagt.

Amerikanerne har tidligere bombet IS i de kurdiske områdene nord i Irak, men dette skal være første gang de angriper IS stillinger utenfor Bagdad.

– Bagdad var en mer blandet by før borgerkrigen, men etter 2007 er byen sjiadominert. IS har tradisjonelt vært sterke i områdene rundt Bagdad og har gjennomført aksjoner inne i byen, men har liten grad av territoriell kontroll inne i selve byen, sier Tønnesen.

Ved Mosuldemningen, Iraks største demning, støttet amerikanske fly de irakiske sikkerhetsstyrkene mot IS.

Les også: Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

Irakisk offensiv

IRAK-FORSKER: Truls Tønnessen ved FFI. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt Foto:,

Den irakiske hæren har lidd flere nederlag mot IS, men skal nå ha begynt en motoffensiv. Ifølge instituttet Institute for the Study of War har de satt i gang en aksjon med både bakke- og luftstyrker nær Haditha, for å drive IS fra området. Tønnesen tror regjeringen kan vinne frem på kort sikt, men er ikke sikker på om det vil vare.

– IS har tidligere trukket seg tilbake fra områder når de møter hard motstand, for så å komme tilbake når styrkene de møtte trekker seg ut, sier Tønnesen.

Likevel mener han IS er blitt mer sårbare ettersom de har erobret områder.

– Evnen til å flytte seg raskt rundt har vært en av IS store styrker. Når de nå i større grad holder territorier er de mer sårbare for luftangrep, sier forskeren.

Les også: Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

Må vinne Sunni-støtte

Han mener det er nødvendig å få med seg sunniaraberne dersom IS skal nedkjempes i sine kjerneområder.

– Amerikanske luftangrep er nok militært effektive, men den politiske effekten er et mer åpent spørsmål. De er avhengige av lokale støttespillere på bakken, og bør helst få med seg sunniarabere, sier han.

I tillegg til væpnede grupper må amerikanerne få støtte fra sivilbefolkningen.

– De har alltid hatt overlegen militær kapasitet, også under Irak-krigen. Men uten sivile som identifiserer terrorister er det vanskelig, sier Tønnesen.

Få støttespillere i Syria

Mens amerikanerne støtter både kurdiske styrker og de sjiadominerte regjeringsstyrkene i Irak har de få støttespillere i nabolandet Syria.

– Det er politisk vanskelig for USA å samarbeide med Bashar al-Assads regime. Dette regimet synes nok det var greit at IS angrep de som gjorde opprør mot regimet i nord. Men ettersom IS ble sterke bombet de dem en del. Likevel står IS fortsatt sterkt i Syria, sier Tønnesen.

En av gruppene som har kjempet hardest mot IS i Syria står selv både på den amerikanske terrorlisten og EU sin: Det som er regnet som den syriske delen av det kurdiske PKK.

– Den gruppen som har kjempet hardest mot IS i Syria er den kurdiske delen av PKK. Men det sitter nok langt inne å samarbeide med dem, fordi de står på terrorlisten, sier Tønnesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder