SVERGER ED-ER OG GALLE: Rodrigo Duterte blir tatt i ed som Filippinenes president for de neste seks årene. Ifølge ham selv, vil det bli seks år med knallhard kamp mot kriminelle. Foto: AP

Rodrigo Duterte er «Østens Donald Trump» - og Filippinenes nye president

Han ber folk drepe kriminelle, kalte paven «sønn av en hore» og vitser med voldtekt. Kanskje ikke så rart at Filippinenes nye president har fått kallenavnet «Østens Donald Trump».

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

I natt ble den kontroversielle - og populære - Rodrigo Duterte (71) tatt i ed som president på Filippinene.

Gjennom hele valgkampen har Duterte spilt på at velgerne bør stemme på ham som en protest mot en etablert elite, ikke helt ulikt den republikanske presidentkandidaten i Filippinenes nære allierte USA.

At han vil gjeninnføre dødsstraff er kun ett av valgløftene og utspillene som sikret ham seieren:

• Han lovet å utrydde all kriminalitet og korrupsjon på Filippinene i løpet av de tre til seks første månedene av presidentperioden. Han har truet med å innføre unntakstilstand over hele landet og la folk ta loven i egne hender for å få gjennomført planen.

– Alle dere jævler som driver med narkotika: Jeg vil faktisk drepe dere. Jeg har ingen tålmodighet, jeg har ingen kompromisser. Enten dreper dere meg, eller så dreper jeg dere, idioter, talte Duerte til enorm jubel på et valgkamparrangement.

Artikkelen fortsetter under bildet

VALGSKRED: Som Donald Trump var det mange som avskrev Rodrigo "Digong" Duterte allerede før han lanserte sitt kandidatur. Som Trump blir Duterte drevet frem av en misnøye mot det etablerte. I natt ble han tatt i ed som Filippinenes neste president. Foto: Erik De Castro Reuters

• Da Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) kritiserte ham for menneskerettighetsbrudd og hevdet at Duterte-styrte drapsskvadroner kunne stå bak 700 drap på mistenkte kriminelle i løpet av hans tid som ordfører i Davao, svarte presidentkandidaten at de ikke tok hardt nok i. Han mener tallet var «minst 1700».

– Med meg som president, vil tallet øke til 100.000 sa Duterte - og proklamerte at Manilabukten vil bli brukt som «søppelplass for døde kriminelle».

• Han har tatt til orde for at folk bør ta loven i egne hender i kampen mot kriminalitet, og skryter åpent av hvordan han selv har «tømt magasiner» mot kriminelle.

– De sier jeg er en drapsmann. Kanskje er jeg det, sa Duterte i en TV-debatt like etter. Da programlederen spurte hva han ville gjort dersom hans egne barn var involvert i narkotikaforbrytelser, kom svaret kontant:

- Jeg ville drept dem.

KAN FÅ NORSKE KONSEKVENSER: Mener Duterte er godt nytt for norsk gissel

Karaokeforbud

• Duterte vil også innføre lokale regler fra hjembyen over hele landet: Forbud for mindreårige å bevege seg utendørs etter klokken 22, nasjonalt alkoholforbud etter klokken 01, forbud mot bråkete karaoke etter klokken 21 og totalforbud mot all røyking på offentlig sted.

• Da paven besøkte Filippinene i valgkampen, kalte Duterte ham «sønn av en hore». Årsak: Pavebesøket skapte trafikkaos. Han har også havnet på kant med den mektige kirken i katolske Filippinene etter å ha jobbet for homofiles rettigheter og økt bruk av prevensjonsmidler.

• Også utenrikspolitikken hans har fått verdenssamfunnet til å skjelve. Duterte har truet med å seile den filippinske marinen til Kinas nye, kunstige og omstridte øyer i Sørkinahavet, gå i land med soldater og plante Filippinenes flagg på øyene. Det skaper bekymring hos USA, en av Filippinenes nærmeste allierte.

MER: USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

Voldtekstsspøk

JA, HAN ELSKER: Rodrigo Duerte - her under ett av hans mange og storslåtte valgkamparrangementer - har erklært sin kjærlighet både til kvinner og Filippinene. Foto: Aaron Favila Ap

• Under et folkemøte spøkte han om en australsk misjonær som ble gruppevoldtatt og drept under et fengselsopprør på Filippinene.

– Hun var så vakker. Som ordfører burde jeg fått stått først i køen, spøkte Duterte - som avfeide kritikken med «det er slik menn snakker» og truet med å utvise diplomater som tok avstand fra uttalelsene.

• Han skryter åpent av å ha elskerinner, og har fortalt at det er fullt mulig å elske fire kvinner på en gang.

UD BEKREFTER: Filippinske fredsforhandlinger i Norge

– Truffet en nerve av sinne

Mens verdenssamfunnet fikk øynene opp for den kontroversielle figuren, gikk han fra sine gamle kallenavn «The Punisher» og «Duerte Harry» til det noe mer internasjonale «Østens Donald Trump». Eller som Huffington Post kaller ham: «Donald Trump på stereoider».

– Selvfølgelig er sammenligningene med Trump både fristende og litt klisjéfylte. Men de er svært treffende fordi han har truffet en nerve av sinne og frustrasjon i et tverrsnitt av det filippinske samfunnet, sier Asia-sjef Phelim Kine i Human Rights Watch.

Filippinene har en av verdens raskest voksende økonomier. Men enorme forskjeller mellom en liten, rik elite og det fattige flertallet som ikke føler de får sin del av veksten, har banet vei for Dutertes suksesskampanje.

Kilder: AP, AFP, NTB, Reuters. Time, New York Post, Washington Post, Store Norske Leksikon, Philippine Star, Daily Tribune, The Manila Times, Mindanao Daily News

Les også

 1. President: – Fortsatt mulig å redde Sekkingstad

  Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino mener det fortsatt er mulig å redde Kjartan Sekkingstad og de andre…
 2. UD bekrefter: Filippinene forhandler om fred

  LOSBY (VG) Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter nå at den påtroppende regjeringen på Filippinene har samtaler med…
 3. Filippinsk professor: Ny president er godt nytt for Sekkingstad

  Presidentskiftet på Filippinene kan bety fortgang i forhandlingene for å få løslatt nordmannen Kjartan Sekkingstad og de…
 4. Presseorganisasjoner raser mot Duterte

  Presseorganisasjoner verden over er sjokkert over at Filippinenes nye president mener det er helt greit å drepe det han…
 5. Lover å drepe 100.000 kriminelle om han blir president - vinner valget

  Kontroversielle Rodrigo Duterte (71) sammenlignes med Donald Trump. Nå blir han trolig Filippinenes president.

Mer om

 1. Filippinene

Flere artikler

 1. Filippinene får mer narko-kritikk: Her må hundrevis av kriminelle kle seg nakne

 2. Lover å drepe 100.000 kriminelle om han blir president - vinner valget

 3. Først sa han at han hadde kastet en mann ut av et helikopter - nå nekter presidenten for at det er sant

 4. Ble symbolet på Dutertes blodige narkokrig

 5. Duterte fant tonen med Trump: – Han støtter meg i narkokrigen

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Nytt lavmål av Duterte

  Aftenposten
 2. Duterte tatt i ed som president på Filippinene

  Bergens Tidende
 3. Duterte lover å drepe kriminelle

  Aftenposten
 4. Duterte skryter av å ha begått drap

  Bergens Tidende
 5. Duterte vet ikke om han har tid til Trump

  Bergens Tidende
 6. Filippinenes leder hevder han snakker med Gud og fortsetter å skape usikkerhet: Vil han følge Kina og bryte med USA?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder