FAR OG SØNN: Donald Trump Jr. og pappa Trump i juli i fjor. Foto: Jim Young Reuters

Washington Post: Trump dikterte juniors uttalelse

Ifølge Washington Post skal Donald Trump personlig ha diktert en uttalelse sønnen kom med om møtet han hadde med en russisk advokat under fjorårets valg.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Avisen siterer anonyme kilder på at det skal ha skjedd om bord på Air Force One 8. juli på vei hjem fra G20-møtet i Tyskland.

I uttalelsen het det at møtet i juni 2016 dreide seg om et program for adopterte russiske barn og ikke hadde noe med seniors valgkamp å gjøre.

Men uttalelsen viste seg senere å være misvisende:

Senere samme måned vedgikk nemlig Donald Trump jr. at han var blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton som en del av russiske myndigheters innsats for å hjelpe farens valgkamp.

Offentliggjorde e-poster: Her kan du lese dem i sin helhet

Les også: Dette er den russiske advokaten som møtte Trump Jr.

Flere av Trumps rådgivere skal nå frykte at den dikterte uttalelsen knytter ham direkte til saken og gjør ham sårbar for påstander om at han forsøkte å dekke over møtets egentlige formål.

– Dette var unødvendig. Nå kan noen påstå at han er den som prøvde å villede. Noen kan argumentere at presidenten sier at han ikke ønsker å si hele sannheten, sier en av presidentens rådgivere som ikke vil stå fram med navn.

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

Med henvisning til kilder som kjenner til det som har foregått i kulissene rundt det betente møtet, skriver avisen at Trumps juridiske team planla å presentere møtet som et forsøk fra demokratene på å involvere Trump jr. og dermed Trump selv, som da var den mest sannsynlige republikanske presidentkandidaten.

Avisen kommer med oppslaget samme dag som John Kelly, som til nå har vært minister for innenlands sikkerhet, overtok som ny stabssjef i Det hvite hus.

Beskyldninger om lekkasjer har lenge satt sitt preg på administrasjonen Kelly nå skal lede.

Første dag på jobb: Tar grep etter kaos-uke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder