STRAMMER INN: USA har lagt fram et utkast til en ny FN-resolusjon som skjerper sanksjonene mot Nord-Korea. Her fra en nordkoreansk rakettoppskyting i juli i år. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix

USA vil skjerpe FN-sanksjonene mot Nord-Korea

USA har lagt fram et utkast til en ny FN-resolusjon som ytterligere skjerper sanksjonene mot Nord-Korea, opplyser diplomater.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

FNs sikkerhetsråd skal etter planen stemme over resolusjonen allerede lørdag, ifølge AFPs ikke navngitte kilder.

De foreslåtte sanksjonene er rettet mot nordkoreanske eksportsektorer, blant annet kull, jern, bly og sjømat, og er anslått til å være verdt rundt 1 billion dollar.

Også enkeltindivider og selskaper rammes, ifølge kildene, som opplyser at USA og Kina har forhandlet om teksten de siste ukene.

BAKGRUNN: Nord-Koreas siste rakett kunne nådd USA, mener analytikere

Omfattende

Resolusjonsutkastet forbyr også land fra å tillate at nordkoreanske arbeidere lønnes av noen andre enn regimet i Pyongyang. Videre forbys nye handelsavtaler med nordkoreanske selskaper og utenlandske investeringer i eksisterende avtaler.

Egypt, som har formannskapet i sikkerhetsrådet, opplyser at avstemningen over resolusjonsutkastet er planlagt klokka 15 lokal tid lørdag.

Kommentar: Derfor vil Kim fortsette å skyte opp raketter

De nye sanksjonene kommer etter at Nord-Korea har gjennomført sine første vellykkede prøveoppskytinger av interkontinentale ballistiske missiler som kan nå USA. Fra før av har sikkerhetsrådet allerede vært gjennom seks runder med sanksjoner uten at det har hatt noen form for effekt.

Nord-Korea: Kan gjennomføre overraskelsesangrep mot USA

Slagkraftig

Resolusjonsutkastet fordømmer oppskytingene på det sterkeste og gjentar at Nord-Korea må stanse alle ballistiske prøveoppskytinger og avslutte alle kjernefysiske programmer på «en fullstendig, kontrollerbar og ugjendrivelig måte».

En diplomat kalte utkastet til sanksjoner for det mest slagkraftige og omfattende til nå og sa at det blir vedtatt enstemmig.

Les også: Sør-Korea vil fremskynde rakettforsvaret etter Nord-Koreas prøveoppskyting

VG-spesial: Flukten fra Nord-Korea

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. FN
  3. USA
  4. Atomvåpen

Flere artikler

  1. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt flere missiler

  2. Yonhap: Ny rakettest fra Nord-Korea

  3. Diplomater: FN nekter nordkoreanske skip å legge til kai

  4. Kina etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – Spenningene har nådd et bristepunkt

  5. Forsker om nye Nord-Korea-sanksjoner: – Høyst usannsynlig at det gir positiv effekt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder