Blokk-brannen: – Spredte seg raskt langs den ene siden av bygningen

LONDON (VG) Nabo Piers Thompson sier at brannen i høyblokken i London spredte seg svært raskt, og at det virket som kledningen gikk opp i flammer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I morgentimene onsdag brøt det ut brann i en høyblokk i området North Kensington nordvest i London.

– På veldig kort tid, på 15 minutter, spredte brannen seg raskt langs hele den ene siden av bygningen. Det virker som den nye kledningen på yttersiden av bygningen, som ble lagt på i fjor, gikk opp i flammer, sier Piers Thompson, som bor i nabobygningen, til VG.

London-brannen: Dette har skjedd

Varslet om brannsikkerheten flere ganger

– Utenfor bygningen kunne vi se beboere som var fanget i flammene, mens de blinket med lommelykter eller vinket med laken og håndklær. Jeg tror veldig mange er døde, sier Thompson.

Tidligere formann i Grenwell Tower beboerforening, David Collins, sier til BBC at de gjentatte ganger meldte fra til utleieren om bekymring rundt brannsikkerheten i høyblokken.

– Bekymring rundt plasseringen av varmtvannstanker, bekymring for rømningsveier, bekymring for lys i rømningsveiene, og listen bare fortsetter, sier Collins.

Han sier han snakket med utleier, men at de nektet å undersøke de påståtte manglene.

– De trodde ikke på at beboerne var bekymret. 90 prosent av beboerne signerte en uavhengig underskiftskampanje hvor vi ba om at organisasjonen som styrer denne bygningen skulle bli undersøkt på grunn av sin inkompetanse, men bydelsrådet avviste ønsket, sier Collins.

NABO: Piers Thompson er nabo til høyblokken, og sier brannen spredte seg oppover fasaden på 15 minutter. Foto: Privat

The Guardian gjengir et brev sendt beboerne i 2014, hvor de skal ha fått beskjed om å holde seg inne.

– Vårt råd om at man skal holde seg innendørs ved brann, ligger fast inntil det blir gitt annen beskjed, heter det i brevet.

Opplysningene blir også brekreftet av et referat fra et styremøte i utleieorganisasjonen i november i fjor. Der skal det også komme frem at de var i gang med prosessen for å installere seriekoblede røykvarslere i leilighetene, skriver The Guardian.

Borgermesteren i London, Sadiq Khan, sier det er mange spørsmål som må besvares angående anbefalingene som ble gitt til beboerne.

– Dette er en 24-etasjes bygning, og på grunn av brannens omfang kunne ikke ekspertene komme seg helt til toppen, så selvfølgelig er dette spørsmål som må besvares så snart som mulig, forteller han.

Michael Paramasivan, bosatt i sjuende etasje, sier til The Guardian at materialet på utsiden av bygningen gikk opp i flammer i en utrolig fart, og opplyser at bygget kun har brannalarmer inne i leiligheten.

– Røykvarslerne inne i leiligheten gikk ikke av, forteller Paramasivan.

«Bare en katastrofe kan eksponere problemene»

Fremdeles pågår slukningsarbeidet for fullt. VGs reporter på stedet forteller at gatene er fulle av mennesker som har måttet evakuere fra hjemmene sine.

– Jeg står og ser opp på blokken. Hele øverste halvdel er helt svart, som en utbrent fyrstikk. Det velter kraftig røyk opp, og jeg kan se helt klare flammer i nest øverste etasje.

Et vitne ved navn Alisha forteller til The Guardian at redningsetatene hadde problemer med å komme frem.

– Jeg var på stedet fra 01.45, og brannen var ute av kontroll. Brannvesen og ambulanse kom ikke før mellom en halvtime og tre kvarter senere. Det sto en bil parkert midt i gaten, og ingen visste hvem sjåføren var, så ambulansene og brannbilene kom ikke frem, forteller hun.

London-politiet sier på en pressekonferanse onsdag tidlig ettermiddag at brannvesenet var på stedet i løpet av seks minutter.

Høyblokken består av 120 leiligheter, og en aksjonsgruppe skal ha advart om brannsikkerheten til både utleier og eier.

«Bare en katastrofe kan eksponere problemene i høyblokken» skrev Grenfell Action Group på sin blogg.

Aksjonsgruppen skal gjentatte ganger ha advart om brannsikkerheten i Grenfell Tower, og hevder en storbrann så vidt ble avverget i 2013, etter en overspenning på det elektriske anlegget, skriver The Guardian.

Slo alarm

Grenfell Tower ble bygget i 1974 av Kensington and Chelsea Borough Council. I fjor undergikk høyblokken en restaurering for 10 millioner pund, noe som tilsvarer over 100 millioner norske kroner. Arbeidet var del av et større restaureringsprosjekt av eiendommen, skriver BBC.

I fjor ble bygningen pusset opp. Et av selskapene involvert skal ha vært Harley Facades Limited som i fjor høst ferdiggjorde oppussingen av Grenfall Tower. På Facebook den 1. september forklarte de at arbeidet endelig var ferdig, med blant annet nye vinduer og ny kledning.

Ved 10.30-tiden norsk tid snakket VG med en ansatt i selskapet.

–Vi har ingen kommentar til denne saken, sa den ansatte, som ikke ønsket å identifisere seg.

Et annet selskap, Rydon, sier i en uttalelse til The Guardian, at de møtte alle krav brann-, helse- og sikkerhetsstandarder i prosjektet som ble ferdigstilt i fjor. De skriver også at de vil samarbeide med myndighetene og nødetatene, og støtte deres etterforskning av brannen når tiden er inne for det.

Doktor Jim Glocking, teknisk direktør for brannsikkerhetsorganisasjonen FPA, sier til The Guardian at et stort problem med brannsikkerheten er at isolasjonen som ligger under kledningen ikke trenger å være brannsikker.

Glocking sier han ikke er kjent med situasjonen ved Grenfell Tower, men at den raske spredningen indikerer at brannfarlig isolasjon kan være grunnen.

Ifølge opplysninger The Guardian sitter på skal det allerede være satt i gang en undersøkelse av blokker der det er benyttet samme materialet på fasaden som den brukt i Grenfell Tower.

Iran: Høyblokk kollapset etter storbrann

– Kan være lavere krav

Leder for Rådgivende Ingeniørers Forenings ekspertgruppe Brannsikkerhet, Vegard Ervik Olsen, sier til VG at han gjennom kolleger i England har hørt at det stilles lavere krav til brannsikkerheten i bygningsmaterialer.
– Det kan ha blitt brukt materialer med dårlige branntekniske egenskaper. Vi har sett at det i andre land, blant annet England, at det kan være lavere krav enn i Norge, sier Olsen.

Han mener mye tyder på at det er bygningsmaterialet som har skyld i at brannen spredte seg så raskt.
– Det ser ut til å ha vært en voldsom spredning både ute og inne i bygningen. Det er ganske uvanlig. Enhver boligblokk skal ha brannceller som begrenser den videre smitten. Dette er det krav til i England også, så tilstanden på skillene kan ha vært dårlige. Ser ut som det har vært mangler som har fått katastrofale utfall.

Olsen sier det i mange land benyttes billige materialer for etterisolering.
– Materialer basert på brennbar isolasjon er rimelig og lett, og har gode egenskaper til alt bortsett fra brann. Om dette blir benyttet uten brannskiller utvendig i fasaden,
sprer det seg raskt oppover, og er nærliggende brannegenskapene til isopor.

Brant til grunnen i Danmark: Badehotell-perle helt nedbrent

Artikkelen fortsetter under videoen.

Brant til grunnen i Danmark: Badehotell-perle helt nedbren

– Kjempeutfordringer

Brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat, Håvard Bakken, sier til VG at brannvesenet har kjempeutfordringer når det bryter ut brann i høyblokker.

– I tillegg har brannen startet på nattestid hvor folk ligger å sover. Det vi har hørt nå etter hvert er også at folk har fått sent varsel, noe som kan bety at røyklvarslerne ikke har fungert. Da våkner kanskje folk først når de kjenner røyklukt i egen leilighet, og rømningsveiene kan allerede være sperret, sier Bakken.

BBC skriver at Grenfell Action Group tidligere har advart om fremkommeligheten for nødetatene, og de har beskrevet fremkommeligheten som «svært begrenset».

– Høyblokken er også av en slik høyde at stigebilene ikke når helt opp, og det byr på kjempeutfordringer, sier Bakken.

– Sprer seg raskt i bygget

Bakken mener man kan anta at brannens eksplosivitet kan ha noe å gjøre med bygningsmaterialet.

– Når brannen starter nederst blir det en slags skorsteinseffekt, og brannen sprer seg raskt oppover i bygget. Faren med brannfarlig bygningsmaterialet er at det fører til en slags sandwicheffekt. Du kan sammenligne det med olje i fast form. Når dette materialet er brukt i bygninger kan det gå galt hvis det er skader som gir lufttilgang i materialet, sier Bakken.

Brigadesjefen opplyser at det er stort fokus på å unngå slike materialer i Norge, men at de vet at det også blir benyttet her til lands.

Også andre eksperter på brannvern stiller spørsmål ved hvordan brannen i den 24 etasjer høye boligblokken i London kunne spre seg så raskt.

– Det må være noe i bygningens konstruksjon som gjør at ilden kunne spre seg videre til fasaden, sier branningeniør Ib Bertelsen i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut ifølge NTB.

– Det har vi sett før i branner, for eksempel i Dubai og Kina, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder