CIA har konkludert med at Mohammed bin Salman bestilte drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP

Avis: CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

Ifølge Washington Post har CIA konkludert med at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bestilte drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Avisen skriver at de har fått opplysningene fra etterretningskilder i CIA.

Halvannen måned etter drapet, som Saudi-Arabia har innrømmet at fant sted, finnes det fortsatt ikke noe lik. Tyrkiske etterforskere mener at Khashoggi ble kvalt til døde, partert og deretter løst opp i syre.

les også

Her «begraves» Khashoggi uten kiste: – Det er tøft for forloveden

Ifølge Washington Post er CIAs konklusjon blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi.

Erdogan om lydopptak: «Selv saudisk etterretning fikk sjokk»

les også

Saudi-Arabia sikter elleve for Khashoggi-drap

Avisen siterer etterretningskilder på at Khalid bin Salman skal ha fortalt journalisten på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadøren skal ha gitt forsikringer om at det ville være trygt for Khashoggi å hente dokumentene, ifølge avisen.

Fikk du med deg? Norge fryser nye lisenser for eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia

Det er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver avisen. De skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.

les også

Al Jazeera: «Jeg blir kvalt» skal ha vært Khashoggis siste ord

Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA «er falske».

Et mye omtalt lydopptak som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hevder at både USA, Frankrike, Canada, Tyskland, Storbritannia og Saudi-Arabia har hørt skal være selve kronbeviset i saken.

les også

Erdogan-rådgiver: Khashoggis lik ble løst opp i syre

Tidligere denne uken meldte New York Times at opptaket sterkt impliserer den saudiske kronprinsen. Avisen har snakket med tre kilder som kjenner til lydopptaket.

«Si ifra til sjefen», skal man kunne høre en av gjerningspersonene si kort tid etter drapet. Vedkommende skal ha rapportert til sin overordnede per telefon at «oppdraget er utført», og at dette skulle videreformidles. Kronprinsens navn nevnes ikke, men mange piler peker mot kongedømmets de facto sjef.

Mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Mohammed bin Salman
  3. Tyrkia

Flere artikler

  1. Avis: Lydopptak kobler Saudi-Arabias kronprins til drapet på Khashoggi

  2. Erdogan om Khashoggi-lydopptak: «Selv saudisk etterretning fikk sjokk»

  3. Saudi-Arabia sikter elleve for Khashoggi-drap

  4. Washington Post: Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker er drept

  5. Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder