NY PRESSEKONFERANSE: Arkadij Babtjenko møtte pressen dagen etter han dukket opp i live i Kiev. Foto: VALENTYN OGIRENKO / X03345

Russisk journalist: Lurte verden med griseblod og sminke

Nye detaljer kommer nå om operasjonen der en hel verden trodde en kjent Putin-kritiker og journalist var drept. Målet var å ta bakmennene bak en ekte attentatplan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Under en ny pressekonferanse i Kiev torsdag, sier den russiske journalisten Arkadij Babtjenko at det ble brukt griseblod og en egen sminkør i arbeidet med å forfalske hans egen død.

Den nå svært omstridte journalisten sier videre at han ble bragt til likhuset, hvor han så skiftet klær. Der slo han på TV’en og fulgte med på nyhetene om sin egen «død».

Han innrømmer også nå, overfor russisk BBC, at kona han visste om planene.

les også

Ukrainsk sikkerhetstjeneste: Iscenesatte drap på journalist

Babtjenko sier han kunne ha nektet da ukrainske agenter tok kontakt med ham og fortalte om ideen for en måned siden. Den russiske journalisten deltok imidlertid i planen av egen vilje, påpeker han ifølge NTB.

Historien om om etteretningsoperasjonen er en Europa trolig aldri har sett maken til:

Politiet i Ukrainas hovedstad Kiev meldte tirsdag at den Putin-kritiske journalisten Arkadij Babtjenko var skutt og drept utenfor leiligheten der han bodde. Ifølge meldingene var han truffet av tre skudd i ryggen og ble funnet blodig av sin egen kone.

TRENTE: Journalisten hevder han har trent i to uker på den dristige operasjonen. Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN

Én dag senere gikk en levende Babtjenko frem foran mikrofonen på en pressekonferanse. I en dristig dekkoperasjon iscenesatte den ukrainske sikkerhetstjenesten det som skulle se ut som et drap på journalisten.

Målet var å avsløre et ekte drapskomplott mot den kjente journalisten som ifølge Ukrania skal ha vært planlagt av russiske myndigheter.

Etter nyheten ble kjent at har den iscenesatte operasjonen fått sterk kritikk for å tukle med sannheten og ødelegge for kampen mot falske nyheter.

Om kritikken fra journalist-kolleger sier Babtjenko:

– Når de kommer til deg og sier at det er en drapsordre på deg, vil du da stolt si at «jeg tenker på medienes rykte, la meg bli drept, kom igjen!».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder