FORSVUNNET: Enkelte mener journalisten Jamal Khashoggi er drept. Her er han avbildet i desember 2014. Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP

Avis: Saudi-Arabias kronprins ville lokke Khashoggi hjem

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal ha beordret en operasjon for å lokke journalisten Jamal Khashoggi ut av USA og pågripe ham, ifølge Washington Post.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Avisen hevder amerikansk etterretning har fått nyss i kronprinsens plan, og siterer ikke navngitte tjenestemenn som kjenner saken.

les også

Lysbakken om journalist-forsvinningen: – Norge fremstår som naive og feige

Ifølge Washington Post, som Khashoggi også jobbet for, står bin Salman bak en plan om å lure journalisten fra hjemmet sitt i Virginia i USA og hjem til Saudi-Arabia. Deretter skulle han pågripes.

DEMONSTRASJON: Folk møtte opp utenfor Saudi-Arabias ambassade i Washington onsdag for å demonstrere mot Jamal Khashoggis forsvinning. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Khashoggi har i flere av artiklene han skrev for avisen kritisert kronprinsen og hans politikk.

Washington Post har snakket med Khashoggis venner som sier at saudiarabiske tjenestemenn hadde kontaktet journalisten og tilbudt ham beskyttelse og til og med en høytstående jobb i regjeringen om han kom tilbake til landet. Khashoggi skal ha vært svært skeptisk og sagt at han ikke stolte på dem.

les også

Forloveden til forsvunnet journalist ber Trump om hjelp

Den saudiarabiske journalisten, som har bodd i eksil i USA det siste året, befant seg inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul da han forsvant tirsdag i forrige uke. Tyrkiske tjenestemenn hevder saudiarabiske tjenestemenn ventet på journalisten der inne og drepte ham.

Lederen for Senatets utenrikskomité, Bob Corker, sier ifølge nyhetsbyrået AP at han har mottatt en etterretningsrapport som antyder at journalisten ble drept 2. oktober, dagen han gikk inn på konsulatet.

Saudi-Arabia nekter enhver befatning med Khashoggis forsvinning og avviser påstander om at han ble drept.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder