LEDERKAMP: I desember blir det avgjort hvem som skal ta over CDU-tronen som Merkel har sittet på i 13 år. F.v.: CDU-leder i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, helseminister Jens Spahn, og CDU-generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Scanpix

Disse kan ta over for Merkel

PARIS (VG) Angela Merkels parti trenger yngre profiler når hun gir seg, mener den 62-årige CDU-politikeren som vil bli hennes etterfølger.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over ett år gammel

I internasjonale storaviser spekuleres det stort i hvem som kan ta over lederposten etter at den lengesittende “Mutti” mandag denne uken annonserte at hun ikke stiller til gjenvalg.

I dag bekreftet en av de heteste kandidatene, juristen Friedrich Merz (62), at han kommer til å stille til CDUs ledervalg i desember, skriver avisen Bild.

Merz skriver i en pressemelding at “Angela Merkel fortjener respekt og anerkjennelse for måten hun har ledet partiet på i 18 år”. Han sier videre at tiden nå er inne for å bringe inn nytt, ungt blod.

– Vi trenger en ny begynnelse og fornyelse i partiet med erfarne og yngre ledere. Jeg er klar til å ta ansvar for det og samtidig gjøre alt for å styrke det indre samholdet og bærekraften til CDU, skriver Merz.

«Mini-Merkel»

En annen CDU-profil som nevnes støtt og stadig i leder-gjetteleken, er Annegret Kramp-Karrenbauer (56).

Kvinnen med det kompliserte etternavnet blir ofte bare kalt «A. K. K», og på grunn av sin pragmatiske og tilbaketrukne politiker-stil går hun også under kallenavnet “mini-Merkel”.

Kramp-Karrenbauer er for tiden generalsekretær i partiet, en post Merkel i sin tid brukte som et springbrett mot lederjobben, påpeker New York Times.

Hun er kvinnen som Merkel selv helst ville sett ta over, mener både Washington Post, CNBC og New York Times.

BETRODD: Mange kjente aviser skriver at «mini-Merkel» Annegret Kramp-Karrenbauer er Angelas favoritt til å ta over partiet. Foto: Scanpix

Yngste i parlamentet

Dersom ikke 62-åringen Merz oppfyller kravet om foryngelse, kan kanskje Jens Spahn (38) gjør jobben.

38-åringen er helseminister, tilhører den konservative fløyen av partiet, og har vært en sterk kritiker av Merkels flyktningpolitikk.

Han forventes å trekke stemmer fra dem som er uenig i Merkels dragning til det politiske sentrum, som har ledet til en mer liberal partiholdning til både likekjønnede ekteskap, innvandring og å skulle fase ut kjernekraftverk.

Spahn skrev historie da han i 2002 ble det yngste parlamentsmedlemmet noensinne.

Helseministeren har bekreftet at han vil stille, skriver Washington Post.

Armin Laschet (57) nevnes også som en mulig etterfølger. Han er statsminister og CDU-leder i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen.

UNGFOLE? CDU-profilen Friedrich Merz har lansert sitt kandidatur til å ta over lederjobben fra Merkel, og sier partiet trenger yngre krefter. Foto: Scanpix

Mer om

 1. Angela Merkel
 2. Flyktningpolitikk
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. Nå skal Angela Merkels etterfølger velges

 2. Kamp om tysk lederskap

 3. Arvestrid i Merkels parti

 4. Merkel gir seg som partileder

 5. Mutti og de tre prinsene

Fra andre aviser

 1. Trekker seg som kandidat til å etterfølge Merkel

  Aftenposten
 2. Annegret Kramp-Karrenbauer tar over som leder for Merkels parti

  Bergens Tidende
 3. Annegret Kramp-Karrenbauer tar over som partileder i CDU etter Merkel

  Aftenposten
 4. Aftenposten mener: Viktig veivalg for tyske CDU

  Aftenposten
 5. Beinhard maktkamp: En av disse kan bli Europas mektigste

  Aftenposten
 6. Merkel ble takket av, men tok en seier til

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no