Israel begraver tanken om palestinsk stat

Den israelske tilbaketrekkingen fra Gaza betyr at det ikke opprettes en palestinsk stat og at det settes foreløpig sluttstrek for all debatt om palestinske flyktninger, Jerusalem og grenser, sier statsminister Ariel Sharons fremste rådgiver.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Dov Weisglass, som var med på å ta initiativet til tilbaketrekningen fra Gaza, sier i et intervju med avisen Ha'aretz onsdag at den amerikanske presidenten og Kongressen har gitt sin velsignelse til de israelske planene om å legge fredsprosessen på is.

-Israels ensidige plan om å trekke seg ut av Gazastripen vil på lang sikt forhindre en egen palestinsk stat. Dette vil skje med Washingtons velsignelse, sier Weisglass i et intervju som skal offentliggjøres fredag. Utdrag av intervjuet ble trykket onsdag.

Beholder bosettinger

Israels plan er kort og godt å trekke rundt 7.500 bosettere ut fra et 20-tall bosettinger i Gaza mot å beholde 190.000 av de 240.000 bosetterne på den palestinske Vestbredden, sier Weisglass.

-Betydningen av denne planen er at fredsprosessen fryses - med den amerikanske presidentens velsignelse, sier Dov Weisglass. Han gir ytterliggående palestinere skylden for at det er aldri er oppnådd diplomatiske og politiske løsninger.

-Når man fryser fredsprosessen, hindrer man etableringen av en palestinsk stat, og man hindrer en debatt om flyktninger, grenser og Jerusalem, sier Sharons nære medarbeider.

-I praksis har hele tanken om en palestinsk stat, med alt dette innebærer, blitt fjernet fra dagsordenen på ubestemt tid.

Alt dette skjer med velsignelse fra den amerikanske presidenten og med godkjennelse fra begge kamre i den amerikanske kongressen, fastslår han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder