TELTMANGEL: Det er trangt om plassen i teltene som er satt opp i deler av Kashmir etter jordskjelvet. Teltmangelen kan føre til en ny katastrofe når vinterkulden setter inn. Foto: AP

Ikke nok telt i verden til jordskjelvofrene

(VG Nett) Ræling-mannen Ali Khan bønnfaller det norske Forsvaret om å sende telt til jordskjelvofrene i Kashmir. Ifølge FN er det ikke nok telt i verden til å hjelpe ofrene etter skjelvet.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Situasjonen er fortvilet. Det er et enormt behov for telt, eller så vil titusener komme til å dø, sier Ali Khan til VG Nett. Han er leder for Kashmirsk råd i Skandinavia, og har familie i de rammede områdene.

Nå bønnfaller han det norske Forsvaret om å sende det som finnes av militære telt til de jordskjelvrammede områdene.

- De har titusener av telt på lager. Jeg håper de nå kan bruke disse teltene for å hjelpe mennesker som vil dø dersom teltene ikke kommer frem i tide, sier Khan.

I Kashmir er det nå hundretusener av mennesker som venter på telt som kan gi ly for nattekulden. Om få uker kommer vinterens første snø - og da kan teltmangelen bli en ny katastrofe i skjelvområdene.

Luftbro

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har bedt NATO stille fly til disposisjon for en luftbru som kan evakuere overlevende fra fjerntliggende områder før vinteren setter inn.

Mangelen på rask nødhjelp har ført til at forholdene i området nå er verre enn i Sør-Asia etter bølgekatastrofen i romjulen i fjor, sier Egeland ifølge NTB.

- Det kommer ikke nok hjelp. Vi har heller aldri hatt så store praktiske problemer med å få hjelpen fram til dem som trenger den. Vi trodde tsunamien var det verste som kunne skje. Dette er verre, sa Egeland til mediefolk i Geneve torsdag.

Trenger telt

37.000 telt er til nå levert til orfrene, og pakistanske myndigheter har lovet 100.000 til. Men ifølge FN er det langt fra nok.

- Vi tror ikke det er nok telt i verden til det behovet som finnes her, sier FNs operasjonsjef Andrew MacLeod i Islamabad til AFP.

Ifølge FN er det ikke mulig å gi eksakte tall på hvor mange telt som trengs, men verdensorganisasjonen regner med at det er mellom 2,8 og 3 millioner hjemløse etter skjelvet, og at det er i gjennomsnitt fem i hver familie.

- Vi vet at det er 150.000 telt til på vei, men vi tror fortsatt ikke at det vil være nok. Dette er vår viktigste prioritet nå, sier FNs talskvinne Amanda Pitt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder